Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-12-04 12:53:34

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Nie działa głos po przelozeniu dysku do innego kompa :)

Witam.
Mam chwilowo innego kompa i przelozylem sobie dysk z moimi systemami do tego kompa linux sobie poradzil choć w skype nie słychać glosu z mikrofonu (mikrofon jednak działa jak go testuje na laskixer):/
Winda nie ma głosu w ogóle. Zainstalowalem sterowniki od dzwieku, ale jak sie kliknie w ten glosniczek w trayu to tak jakby nie bylo sterownikow zainstalowanych.
Czy winny moze byc brak SP3 (mam sp2). Przy instalacji nic sie nie pluło o sp3. Płyta to intel D915PGN Dodatkowo w menedzeze sprzetu mam pytajnik przy PCI :/

Pozdrawiam

#2  2009-12-04 14:02:08

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Re: Nie działa głos po przelozeniu dysku do innego kompa :)

A zainstalowałeś/przeinstalowałeś sterowniki od płyty? (windows). Tak w ogóle to zły dział :]

Ostatnio edytowany przez raven18 (2009-12-04 14:06:45)

Windows 8.1

#3  2009-12-04 15:39:11

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Tak zainstalowalem.
Faktycznie pomylilem dzial.
Moze to dlatego ze system nie byl instalwoany na tej plycie.
Jak u kumpla podpialem dysk z systemem z tej plyty to w wogole widna nie wstala.

Pozdrawiam

#4  2009-12-04 15:53:01

blinki - Użytkownik

blinki
Użytkownik
Serwis

wiec tak jak wiemy linux przy instalacji znajduje i instaluje sprzęt, i jest przystosowany do danej maszyny.. moim zdaniem to cud, że wogóle działa :P ale nie wiem zobacz
dpkg -reconfigure alsa może coś da

Platforma Systemowa: Debian 5.0 lenny | KDE 4.3.2
PC: FS Amilo li 3710 | DualCore 2.0GHz/3GB/Intel GMA X4500
Przeglądarka: Opera (Firefox sux^^)

#5  2009-12-04 15:58:09

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

To napewno nie problem braku sp3, chpiset 915 ( a razem z nim ich5/ich6) wyszedl za czasow sp1. Stawiam ze jest tam integra i jest to pewnie jakis realtek alc886.
Karta mogła być wyłączona w biosie, ale skoro działa dźwięk pod linuksem to taką ewentualność można wykluczyć.
Upewnij sie ze nie masz dwóch kart audio w komputerze, czyli czy nie ma takiego urządzenia wpiętego w pci.
Czy przed zainstalowaniem nowych sterowników audio, wywaliłeś stare ?
Pokaż ( wrzuć linka) które sterowniki ściągałeś.
Czy w menadzeze urządzeń jest widoczna karta audio ?

Zobacz w ustawieniach skype jakie urządzenie jest ustawione do przechwytywanie dźwięku.

Ostatnio edytowany przez gindek (2009-12-04 15:59:20)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#6  2009-12-04 18:08:06

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Witam.
Nie wywaliłem poprzednich sterowników z windy :/
Pod linuksem odnośnie audio  lshw mówi mi  o 82801FB ICH6.
Karta jest włączona w biosie i pod linem działa :). Nie ma dwóch kart.
W menedżeże nie jest widoczna karta audio.
W skype w urz wejściowym mam zaznaczone: Default device, do wyboru mam jeszcze inne:
hda intel (hw intel,0)
hda intel (plughw intel,0)
hda intel (hw intel,2)
hda intel (plughw intel,2)
na zadnym z nich nie dziala mikrofon.
Momento zaraz wrzuce co zainstalowalem do tej windy...
No niestety strona intela odmawia posluszenstwa wiec nap[isze nowego posta jak juz sie uda coby powiadomienie przyszlo.

Ostatnio edytowany przez korbol (2009-12-04 18:11:49)

Pozdrawiam

#7  2009-12-04 18:32:27

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Musisz sprecyzować czy chodzi Ci o mikrofon na linuxie czy windowsie.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#8  2009-12-04 18:56:20

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

chodzi za równo o sam mikrofon na linuksie jak cały głos z mikrfonem na windzie :)

Pozdrawiam

#9  2009-12-05 13:03:23

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Nie da isę dać linków do listy sterownikow bo strona intel ajest jakos dziwnie zrobiona wiec podaje nazwy ktore pobralem i zianstalowalem:
INF_AllOS_8.3.1.1009_PV_Intel.exe
AUD_ALLOS_XP_VISTA_5377_PV_REALTEK.EXE
PRO2KXP.exe

Pozdrawiam

#10  2009-12-05 15:05:44

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

chodzilo mi o link do strony z ktorej pobierales, zeby sprawdzic czy sie przypadkeim nie pomyliles ;].
ale jezeli pobierales je z http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?l … Board+D915PGN
to powinno byc ok.

Moze setrowniki sie zainstalowaly tylko ich nie wyłapuje system, zdarza sie tak czasem.
Wtedy musisz samemu wyszukac sterwonik i podac go do systemu.

klikasz prawym na ten znaczek zapytania i wchodzisz we właściwosci ( miejmy nadziej ze jest to tak karta dzwiekowa).
Wyskoczy okienko, klajesz aktualizacja sterownikow.
Potem odmawiasz automatycznego sciagniecia, potem system sie zapyta czy ma sam wybrac sterownik, czy podasz mu go manualnie. Wybierasz ze sam wybierzesz driver.
W nastepnym oknie ktore sie pojawi bedziesz mial znowu dwie opcje, jedna będzie dawala mozliwosc wybrania polożenia sterownika, a druga która masz wybrac, bedzie dawala mozliwosc wyboru sterowniki z tych juz zainstalowacnych w systemie.
Pojawis ie gigantyczna lista srzetu, wyszukasz "karty audio" "kardzy dzwikowe" lub samo "audio" nie pamietam jak tam jest. W okienku ktore sie pojawi po lewej stronie bedziesz wybiral producenta a po prawej driver do urzadzenia.
No to wybierzesz realtek (jako producenta), firma bedzie miala kilka pozycji tam, np. "realtek", "rel. corp", czy " rlc corp". Szukajac w tych zakladkach bedziesz musial znales sterownik dla twojej karty ;]

Niestety na necie mam problem ze znalezieniem jaki kodek jest na tej plycie, wiec chyba bedziesz musial zobaczy na płycie gl. co za chip tam siedzi.
Znajduje sie on przy lewej krawędzi plyty, za slowtami pci. wiekosciowo to ma 2x2 cm. w oznaczeniach na nim bedzie napenow "alc" albo "rlc " i kilka cyferek. no i pewnie bedzie na nim znaczek relateca ;]

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#11  2009-12-05 21:57:10

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Dzięki, problem pod windą już jest rozwiązany. Ale dla formalności to był realtek alc860. W swej żenującej sprytności myśalłem ze zainstaowałem sterowniki, ale jak się okazało to było archiwum ktore rozpakowywało się za pomocą instlatora, a ja nie czytając co jest napisane na ekranie jak zwykle dawałem dalej dalej no i si erozpakowało pod wskazanym przeze mnie adresem, a ja mysląc ze jest zainstalowane nie zagladalem juz do tego folderu w ktorym jak sie okazało był min plik setup :]  al ejeszcze przed tym odkryciem doinstalowałem jakieś MS UAA co niby jest wymagane jak sie nie ma sp3 do tego jeszcze jakies inne badziewie znalezione w necie na jakims forum i teraz nie wiem czy potrzebne bylo to UAA czy nie ale już tego nie wałkuje glos pod windą sie pojawil. Jestem starsznie zacofany  wtych nowinkach  i zauwazylem ze na windzie trzeba pod skype wybrac odpowiednia urzadzenie, mianowicie  albo tylne sloty albo przednie. Wydaje mie si eze to samo moze być pod linuksem jeśli chodzi o mikrofon tylko wyprobowalem juz chyba wszystkie możliwości w alsamikserze i nic :/

Pozdrawiam

Stopka forum