Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2005-09-17 18:26:54

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

Czcionki takie jak w Windows

Witam.
Jedną z rzeczy, które jeszcze mnie mocno irytuje w Linuksie są czcionki w XTermie. Zainstalowałem oczywiście pakiet fonty i pakiety biznet* msttcorefonts, polskie znaki są w porządku, ale sam krój czcionek pozostawia wiele do życzenia. Dotyczy to w szczególności XTerma, dostępne fonty w większości przypadków wydają się przede wszystim zbyt grube i zbyt ściśnięte, przez co zlewają się ze sobą i są dość mocno nieczytelne. Testowałem wszystkie mające odpowiednie kodowanie z Xfontsel. Jedyne sensowne ustawienia, przy których w ogóle da się czytać to
-misc-fixed-medium-r-normal-*-*-140-*-*-*-*-iso8859-2
-*-lucidatypewriter-medium-*-*-*-*-100-*-100-*-*-iso8859-2
Ale tutaj też nie jest najlepiej. Wolałbym coś cieńszego i bardziej wyostrzonego. O ile w aplikacjach okienkowych wcale nie wygląda to źle to w konsoli przy dużej ilości białego tekstu na czarnym tle jest horror. Korzystam ze stylu Arwitz, anti aliasing jest wyłączony, ale dla XTerma to chyba nie ma żadnego znaczenia. Sytuacja praktycznie idealna jest w Windowsowej konsoli dla trybu MS-DOS, tamta czcionka ma oznaczenie 8x14 TT, dokładnej nazwy jeszcze nie zidentyfikowałem. I takie mam w związku z tym pytania:
*) Czy dla Linuksa istnieje jakiś font o podobnym kroju, tzn. stała szerokość znaku i przede wszystkim cienki, tak, żeby przestrzenie między literami były wyraźne.
*) Jeśli nie istnieje to czy można tamtą Windowsową czcionkę po prostu przekopiować do odpowiedniego katalogu pod Linuksem i z niej korzystać? W jaki sposób to zrobić?
BTW: Linux chyba jakoś inaczej interpretuje kolory bo np. lightgray to pod Windowsem jasnoszary, a tutaj biały.
Ponadto słyszałem takie opinie, że w ogólności litery w X11 wyglądają zdecydowanie gorzej niż pod Windowsem. Mógłby ktoś to trochę rozwinąć. Bo faktycznie też mam takie wrażenie...

pozdrawiam
T.N.

#2  2005-09-17 18:32:03

cthulhu - Członek DUG

cthulhu
Członek DUG

Re: Czcionki takie jak w Windows

http://dug.net.pl/faq/index.php?kat=7&id=78
to masz instrukcje jak dodac fonty, ja tak dodalem windowsowskie i mi fafa
ale jak ustawic jedna domyslna dla konsoli to nie wiem

"Dlaczego zawsze wszyscy biegna w strone mrozacego krew w zylach krzyku?"
cthulhu@jid.dug.net.pl
i386@HPC6910p

#3  2005-09-17 19:11:40

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

Akurat uzywam aterma ale może w xtermie tez zadziała w pliku ~/.Xresources
dodaj taki wpis:

Kod:

XTerm*font:             -misc-fixed-medium-r-normal--16-*-*-*-*-70-iso8859-2

i zrestartuj x-y

#4  2005-09-17 19:34:08

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

-> FF
działa, tylko to jest właściwie to samo co już miałem tylko jeszcze bardziej ściśnięte jeśli chodzi o szerokość

#5  2005-09-17 19:41:04

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

-> cthulthu
Dodałem 3 czcionki z Windowsa właśnie tak jak jest opisane na tej stronie i niestety nie wygląda to dobrze. Czcionka o nazwie terminal (nazwa pliku to chyba lucidaconsole) nie ma kodowania 8859-2, ale nawet bez niego wygląda w XTermie *zupełnie* inaczej niż w Windows. Skopiowałem też Times New Roman i Verdanę (tu występuje pod nazwą Utopia) i na konsoli te czcionki wyglądają jak z Księżyca... tzn. jak jakaś bardzo mocno rozstrzelona lucida (o stałej szerokości), co z ich oryginalnym wyglądem nie ma absolutnie nic wspólnego. Może w jakichś edytorach tekstu to dobrzee działa, nie sprawdzałem tego, ale w XTermie to jakaś pomyłka, chociaż w Xfontsel wyglądają nawet dość dobrze.

#6  2005-09-17 19:46:46

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

I jeszcze w związku z tą sprawą pytanie do wszystkich. Może warto zainteresować się jakimś innym emulatorem terminala w stylu aterm, eterm itp.? Czy czcionki będą na nich wyglądać inaczej niż w XTermie? Dodam, że absolutnie nie zależy mi na bajerach w stylu kolorowanie czy przezroczystości. Mają być białe litery na czarnym tle. Z tym, że pamiętam jak kiedyś czytałem chyba jakiś wątek na Usenecie i tam człowiek mówił, że w XTermie dodali "obrzydliwy antialiasing". Czy ktoś wie jak to wyłączyć? Czy antialiasing w menu fluxboksa to jest to samo co antialiasing w XTermie?
I czasem jak oglądam screenshoty na lynucs.org to widzę, że ludzie mają całkiem ładne cienkie czcionki w terminalach...

#7  2005-09-17 20:55:46

Kowall_ptk - wieczny student

Kowall_ptk
wieczny student

Wiesz, co T.N. ?? napisałeś 3 posty jeden pod drugim, a przecież jest przycisk "edytuj"

Co do kroju czcionki, to osobiście uważam, że najładniejszy jest ten z trybu textowego (bios) i tylko tego używam, czyli nie używam wcale Xterma ani innego emulatora. Ja się zwyczajnie loguję na konsoli.

W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!

#8  2005-09-17 21:11:30

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

-> Kowall_ptk
Nie znam zwyczajów panujących na tym forum, zazwyczaj siedzę na Usenecie i dlatego wydawało mi się logiczne, że każdemu odpowiadam w oddzielnym poście. Poza tym można sobie statystyki nabić ;).
A co do trybu z biosu to tam standardowo jest chyba tylko 80x25 znaków, podobno można coś kombinować z SVGA, ale tak czy inaczej to pewnie nie dla mnie, chociaż na pełnym ekranie przy większej rozdzielczości tekst pewnie wygląda ładnie. Ale podobno trzeba framebuffera (którego jednak chyba defaultowo nie ma w Debianie 3.1 z jądrem 2.6?) wywalić, a tego bym nie chciał.

#9  2005-09-17 21:28:31

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Można użyć funkcji "cytuj" i w jednym poście odpowiedzieć kilku przedmówcom.
Nabijanie postów nie jest mile widziane na żadnym forum.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#10  2005-09-17 21:55:42

Kowall_ptk
wieczny student

framebutera to trzeba MIEĆ, żeby w konsolce były konkretne rozdzielczości. I prawdę powiedziawszy, to nie wiem, co jest w defaultowym jąderku 2.6 w sargu, bo już go nie pamiętam.

ps. ja max. tryb na konsolce mam 160x60, dla mnie w zupełności starcza.

#11  2005-09-17 22:23:12

cthulhu - Członek DUG

cthulhu
Członek DUG

a ja mam tak w konsolce i nie wydaje mi sie zeby bylo zawasko :) (gTerm)

"Dlaczego zawsze wszyscy biegna w strone mrozacego krew w zylach krzyku?"
cthulhu@jid.dug.net.pl
i386@HPC6910p

#12  2005-09-17 22:37:41

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

-> Kowall_ptk
Sugerowałem się tym artykułem:
http://dobremiasto.net/~hoppke/too_much_to_learn/stm.html
Nie czytałem tego dokładnie, ale jest wyraźnie napisane, żeby famebuffer wykompilować z jądra. Jeśli znasz jakieś inne sposoby jak uzyskać większe rozdzielczości w trybie tekstowym to może napisz, bo mogłoby to być całkiem użyteczne.
Aha, jeszcze w kwestii framebuffera... Ściągnąłem sobie przeglądarkę do zdjęć fbi, która umożliwia oglądanie właśnie na framebufferze i niestety nie działa... Podobnie nie mogę odpalić filmu z mplayera w trybie tekstowym, tzn. pokazują się jakieś zmieniające się cyferki, ale filmu nie widać :(. Po tym wywnioskowałem, że framebuffer pewnie nie jest wkompilowany w jądro. Szkoda, bo pewnie by mi się to przydał. Ale z rekompilacją jądra to jeszcze trochę poczekam, bo na razie mam bardziej prozaiczne problemy.

#13  2005-09-18 09:38:43

MG_Peter - Członek DUG

MG_Peter
Członek DUG

[URL=http://img32.imageshack.us/my.php?image=fb2ki.png]http://img32.imageshack.us/img32/7895/fb2ki.th.png[/URL]

wkompilowany framebuffer (nie jako moduł, wkompilowany), wkompilowana obsługa framebuffera w konsoli (trzeba zauważyc, że podczas konfiguracji jądra przy opcjach terminali (tam jest bootup logo, i inne do wyboru) konieczne jest zaznaczenie obydwu opcji fb) później tylko w bootloaderze ustawia się odpowiedni tryb, dla 1024x768 to jest vga=791 .

#14  2005-09-18 10:37:21

Kowall_ptk
wieczny student

T.N. nie czytaj o dobrych miastach, tylko o linuxie. Tu masz art gościa, co sobie fajnie zrobił FB i ma dobre rozdziałki (i odświerzania) w konsolce:
http://www.dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=107

#15  2005-09-18 13:04:02

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

Kowall dzięki, tylko dalej nie wiem, czy po domyślnej instalacji (nic nie grzebałem) to mam framebuffer wkompilowany w jądro czy nie mam.

#16  2005-09-18 13:50:31

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Kowall dzięki, tylko dalej nie wiem, czy po domyślnej instalacji (nic nie grzebałem) to mam framebuffer wkompilowany w jądro czy nie mam.

masz

Beskid Niski

#17  2005-09-18 18:45:45

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

masz

Tylko, że jak próbuję otworzyć zdjęcie w fbi to dostaję komunikat
open /dev/fb0: Nie ma takiego urządzenia

Ale z drugiej strony w katalogu /dev mam pliki fb0,fb1,...,fb7
Więc już nie wiem o co chodzi.

#18  2005-09-18 19:54:33

Kowall_ptk
wieczny student

Qrczę, T.N., nie wiem, co CI poradzić. Nawet jeśli masz (jak Bodzio pisze) fb, to jest to na pewno vesafb, czyli mój art tam nie działa. Musisz mieć fb do swojej grafy, ale tu się kompilacja kłania.

Co do kompilacji, to pocieszę Cię, że od mojej pierwszej próby do pierwszego skompilowanego jajka upłynęło - bagatelka 5 lat :) Teraz po 0,5 rocznym użytkowaniu debiana mam już 24 kompilację jądra 2.6 Teraz jestem zadowolony (w miarę).

PS. nie bój się kompilacji jajca, nie gryzie ona.

#19  2005-09-18 22:35:29

FF - Członek DUG

FF
Członek DUG

Co do framebuffera czy da sie ustalić jakoś odswieżanie przy vesafb ?
Bo 60Hz mnie nie urządza, a nvidiafb gryzie sie ze sterami nvidi do xów :]

#20  2005-09-18 22:40:59

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

FF poszukaj był cały cykl postów o odświerzaniu w konsoli

Beskid Niski

#21  2005-09-18 23:22:14

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

-> Kowall
Ten tryb tekstowy z wysoką rozdzielczością to sobie na razie odpuszczę, w końcu powoli zaczynam się przyzwyczajać do tych czcionek w XTermie. Kompilacji to specjalnie się nie obawaiam, ale żeby to miało jakiś sens to trzeba przynajmniej wiedzieć co się chce mieć wkompilowane, a co wręcz przeciwnie, bo jest niepotrzebne. Na razie, po dwóch tygodniach użytkowania problemem jest u mnie m.in. framebuffer, ale przez jakiś miesiąc czy dwa nazbiera się tego więcej i dopiero wtedy pomyślę o kompilacji. Trochę mnie martwi fakt, że ten framebuffer nie działa w ogóle, nawet w 60Hz, po prostu się nie odpala. Słyszałem, że jeśli jest on wkompilowany w jądro i poprawnie skonfigurowany to przy starcie systemu w Grubie pojawia się pingwin, ale u mnie nic takiego nie ma. Gdzieś mi się jeszcze obiło o uszy, że trzeba dodać jakiś wpis właśnie w Grubie, ale nie mogę teraz znaleźć tego jak to powinno wyglądać i czy w ogóle o to chodzi. A tak w ogóle z kartą graficzną to są jeszcze inne problemy, ale to chyba temat na oddzielny wątek, jeśli w najbliższych dniach nie uda mi się jakoś tego rozwiązać.
Wracając do czcionek w XTermie to ściągnąłem jeszcze pakiet xfonts-terminus i nawet nie jest tak źle, odstępy są już dość wyraźne, a mieści się ponad 50 wierszy w 1024x768.

#22  2005-09-19 00:31:55

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Co do framebuffera czy da sie ustalić jakoś odswieżanie przy vesafb ?
Bo 60Hz mnie nie urządza, a nvidiafb gryzie sie ze sterami nvidi do xów :]

ta można ale trzeba łatać jajko

linux regd. user #248790

Stopka forum