Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Z racji iż jestem skazany na livebox`a a z internetu korzystają dwa komputery zainteresowałem się programem "trickle" Wiem prościej by było zakupić router z QoS`em ustawić i po problemie. Najprawdopodobniej na święta dostane router więc na chwile obecną nie chce inwestować a te 3 tyg trzeba jakoś przeżyć.
Wracając do głównego wątku, program trickle po wywołaniu:
sudo trickle -d XX -u X rtorrent &
ładnie przycina program i wszystko ok.
Niestety na ustawienia globalne, czyli
sudo trickled -d XX -u X
wywala mi:
vasco@Vasco:~$ sudo trickled -d XX -u X [1]+ Done sudo trickled -d XX -u X vasco@Vasco:~$
Ale niestety nie skutkuje to przycięciem łącza.
Jeśli zna ktoś rozwiązanie powyższego problemu lub zna jakiś inny sposób na podział łącza bez zakupu routera byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrowionka.
A spróbuj:
sudo trickle -d XX -u X
czyli podać parametry do programu a nie demona. Wg. manuala powinno działać, ale widać nie koniecznie, mozesz jeszcze dać -u xx -d. ciul wie jak to jest napisane xd.
Po fakcie ze działa ograniczenie jednej aplikcji rozumiem ze demon działa, ale na wszelki wypadek sprawdz to:
ps -aux | grep trickled
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-12-02 02:59:02)
gindek napisał(-a):
A spróbuj:
Kod:
sudo trickle -d XX -u Xczyli podać parametry do programu a nie demona. Wg. manuala powinno działać, ale widać nie koniecznie, mozesz jeszcze dać -u xx -d. ciul wie jak to jest napisane xd.
Hehe wpadłem na to też ale niestety skutek taki sam jak powyżej.
gindek napisał(-a):
Po fakcie ze działa ograniczenie jednej aplikcji rozumiem ze demon działa, ale na wszelki wypadek sprawdz to:
Kod:
ps -aux | grep trickled
sp -aux daje mi taki wynik:
vasco@Vasco:~$ ps -aux | grep trickled Warning: bad ps syntax, perhaps a bogus '-'? See http://procps.sf.net/faq.html root 16870 0.0 0.0 2272 464 ? Ss Nov30 0:33 trickled -d XX -u XX vasco 26523 0.0 0.1 3360 780 pts/1 R+ 08:55 0:00 grep trickled
Takie coś dostaje co mnie delikatnie dziwi bo nigdy nie wpisywałem wartości 2-cyfrowej przy upload, nie wspominając o tym ostrzeżeniu.
Dzięki za zainteresowanie się tematem.