Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Niestety, na moim przykładzie widać, iż aby ndiswrapper podziałał, na systemie 64 bitowym, sterownik windowsowy musi być do XP 64 bit. Ciężko takie znaleźć.
Natomiast gdyby chodziło o wersję sterownika windowsowego, przy starcie systemu w tym ndiswrappera będzie komunikat o niezgodnośći jego wersji lub o tym iż ndiswrapper nie może go załadować.
Czy taki komunikat się pojawia? Jeśli nie, to wszystko z ndiswrapperem wydaje się być w porządku.
dmesg |grep ndiswrapper
powinno więcej wyjaśnić.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-28 18:34:32)
Nie zauważyłem nic takiego. Sterownik raczej chodzi dobrze, bo widać wszystkie sieci, te co pod windą, oprócz tej jednej:/
To już ze swej strony pomysłów nie mam. Czy ktoś jeszcze w tej sieci używa Linuksa? Czy ktoś ma podobny problem, jeżeli tak, to może byście poprosili administratora o zmianę nazwy tej sieci, na STALOWKA lub jakąkolwiek inną bez polskich liter i byłoby, jak sądzę, po problemie...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-28 18:43:19)
debian:/home/kankanik# dmesg | grep ndiswrapper [ 10.553544] ndiswrapper version 1.55 loaded (smp=yes, preempt=no) [ 10.661899] ndiswrapper (link_pe_images:575): fixing KI_USER_SHARED_DATA address in the driver [ 10.666981] ndiswrapper: driver netathwx (,06/03/2009,7.7.0.329) loaded [ 10.667257] ndiswrapper 0000:03:00.0: PCI INT A -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17 [ 10.667519] ndiswrapper 0000:03:00.0: setting latency timer to 64 [ 10.667702] ndiswrapper (NdisMAllocateMapRegisters:971): Windows driver netathwx requesting too many (256) map registers [ 10.725107] ndiswrapper: using IRQ 17 [ 10.940321] usbcore: registered new interface driver ndiswrapper
Ostatnio edytowany przez kankanik (2009-11-28 18:43:40)
Tu sprzętowo jest wszystko w porządku.
Problemem jest to nieszczęsne ó którego kodowania linux nie może strawić.
Narazie nie mam pomysłu jak to obejść.Metoda z ndiswrapperem zawiodła.
Muszę sie z tym przespać moze cos wpadnie do łepetyny ale raczej czarno to widzę.
wlan0:avahi Link encap:Ethernet HWaddr 1c:4b:d6:1f:58:0d inet addr:169.254.3.246 Bcast:169.254.255.255 Mask:255.255.0.0 UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
To Bcast to jest brama?? Pod windą mam inną HWaddr i maska się zgadza.
Ostatnio edytowany przez kankanik (2009-11-28 19:03:27)
Bcast to nie jest brama.
Czy masz polączenie to pokażą polecenia ifconfig i iwconfig.
Zastanawiam sie czy być może nie pomogła by instalacja nowszej wersji pakietu wireless-tools z sida chociażby.
Może ona by dała radę z tym ó
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-11-28 19:20:55)
A jak to zrobić ściągnąć, zainstalować i tyle czy trzeba ten stary odinstalować.
I które z stąd wybrać??
http://packages.debian.org/search?searchon=sourcena … ireless-tools
Sid i tylko wireles-tools??
Ostatnio edytowany przez kankanik (2009-11-28 19:25:46)
Starej nie musisz odinstalowywać.
http://packages.debian.org/sid/wireless-tools sciągnąc (uwaga na właściwą architekturę)
Zainstalowac ręcznie
dpkg -i /sciezka/paczka
oczywiście jeśli zależności pozwolą.
Teraz essid wygląda tak: STAL/xWKA w konsoli.
Spróbuj to wkleić do /etc/network/interfaces ale watpię aby to zadziałało.
Nadal źle odkodowywuje tę literke.
Najlepszym wyjściem było by pogadanie z adminem tej sieci na ten temat.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-11-28 19:48:46)
Ciężko to widzę. Może w takim razie AP zostaje kupić.
Tylko trzeba zadać sobie pytanie czy ów AP równiez poradzi sobie z tym ó.Co wcale nie jest takie pewne.
Nic to nie dało a dokładnie essid to STAL/xW3KA. i dlaczego to 3 się wzieło. Może jeszcze mad wifi zostaje zrobić?? Ale sieć ze znaczkiem _ wicd normalnie wyświetla.
Znaczek _ nie jest znaczkiem pl.
Sam do takiej jestem podpięty.
xxxxxxxxx_xxxxxxxxxyyy
Z taką nie było by problemu.
To co nie da rady nic z tym zrobić. A mógłbyś mi doradzić jakiś AP, który mógłby to ó wyświetlić?
Wypada się powtórzyć: posłuchaj dobrej rady mojej i ilina - pogadaj z gościem od tej sieci, niech tą nazwę zmieni, bo przecież to nie jest normalne, aby używać nazwy z polskimi znakami diakrytycznymi - podobny problem występuje zapewne u wszystkich użytkowników Linuksa w tej sieci- jeśli takowi tam są, poza Tobą. Po co masz się ładować w jakieś niepotrzebne koszta. Zmiana AP zapewne nic nie da, bo to nie jest problem po stronie sprzętu. Ten problem, jest ewidentnie zawiniony przez administratora, a nie przez Linuksa.
Zmiana nazwy sieci to nie jest jakaś pracochłonna czynność. A niech ten Wasz administrator się opamięta i zacznie myśleć nad tym, co robi :)
No on jest trochę poschizowany, pogadam z nim ale wątpię czy coś to da bo on ma swoje wizje.
Jak mu to spokojnie i rzeczowo wytłumaczysz, na pewno da się przekonać, do tego czasu nic nie kupuj, szkoda Twoich pieniędzy....
A co do AP to i tak by mi się przydał, bo mam jeszcze jednego kompa, i bym sobie oba przez kabel podłączył, bo czasami się przydaje.
Ale jeśli nazwa będzie taka, pod Linuksem raczej nie zadziała żaden AP. Zacznijmy od najprostszych i najtańszych rozwiązań :)
Rozmowa nic nie kosztuje - to tyle ode mnie.
ciekawe czy włączenie obsługi cp-1250 nie poprawiło by sytuacji ?
Bodzio napisał(-a):
ciekawe czy włączenie obsługi cp-1250 nie poprawiło by sytuacji ?
Jak to zrobic w przypadku wireless-tools ?
Juz sie zastanawialem czy jakoś z opcji gruba nie przekazać do jądra tego ale nie bardzo wiem jak ten przypadek zdefiniować.
Dzisiaj rozmawiałem z tym adminem(h***m) i powiedział że nie da rady, chociaż mi nie powiedział dlaczego. Powiedział że mam się cieszyć że jest za free i nie wymyślać, bo jestem pierwszy któremu to przeszkadza:/ Więc co ja mam zrobić, spróbować z AP, czy może jakaś inna dystrybucja (tego bym nie chciał). Czy spróbować to cp-1250, tylko jak??
tak na szybko aby jajca nie przekompilować:
1. zainstaluj pakiet modconf (apt-get install modconf) lub aptitude -> zastosuj to co używasz
2. w konsoli jako root wydaj polecenie modconf
3. przejdź do wiersza:
kernel/fs/nls -->> enter -->> nls_cp1250 - Windows CP1250 (Slavic/Central European Languages) -->> enter
przejdź do następnego wiersza -->> nls_iso8859-2 - obsługa nls iso8859-2 -->> enter
przejdź do następnego wiersza -->> nls_utf8 - NLS UTF-8 -->>enter
po każdej powyższej operacji ma się ukazać znak plus (+) przy danym wierszu
to tak na szybko włączenie obsługi najczęściej używanych języków
Potem sprawdź w konsoli czy możesz napisać ó (najlepiej po restarcie) i wszystkie polecenia które Ci ilin podał. Jak nie zadziała to hmmm - czarno to widzę