Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Na moim kompie, gdy podłączam syntezator kabelkiem do wejścia mikrofonowego mogę usłyszeć przez głośniki laptopa to, co w danym momencie jest odgrywane. Gdy podłączam do wejścia mikrofonowego na komputerze rodziców, dźwięk jest przechwytywany, audacious może nagrywać, a później to odtworzyć lecz niestety nic nie słychać z głośników tego komputera. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Karty dźwiękowe są podobne, jak nie takie same hda-intel. Na dwóch komputerach taki sam system, czyli debian squeeze więc alsa również jest tej samej wersji. Na Ubuntu LiveCD dźwięk z głośników tego laptopa się wydobywa, więc to zdecydowanie coś z konfiguracją systemową. Poniżej troszke informacji o karcie dźwiękowej na obu komputerach:
Asus N50Vn (dźwięk się wydobywa):
sp3cu@debian:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20. sp3cu@debian:~$ cat /proc/asound/cards 0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel HDA Intel at 0xf9ff8000 irq 22 sp3cu@debian:~$ cat /proc/asound/devices 0: [ 0] : control 1: : sequencer 4: [ 0- 0]: hardware dependent 6: [ 0- 2]: hardware dependent 16: [ 0- 0]: digital audio playback 17: [ 0- 1]: digital audio playback 19: [ 0- 3]: digital audio playback 24: [ 0- 0]: digital audio capture 33: : timer sp3cu@debian:~$ cat /proc/asound/oss/devices 0: [0- 0]: mixer 3: [0- 0]: digital audio 4: [0- 0]: digital audio 12: [0- 1]: digital audio sp3cu@debian:~$ cat /proc/asound/timers G0: system timer : 4000.000us (10000000 ticks) P0-0-0: PCM playback 0-0-0 : SLAVE Client application 28413 : running P0-0-1: PCM capture 0-0-1 : SLAVE P0-1-0: PCM playback 0-1-0 : SLAVE P0-3-0: PCM playback 0-3-0 : SLAVE sp3cu@debian:~$ cat /proc/asound/pcm 00-00: ALC663 Analog : ALC663 Analog : playback 1 : capture 1 00-01: ALC663 Digital : ALC663 Digital : playback 1 00-03: NVIDIA HDMI : NVIDIA HDMI : playback 1
Compal JHL90 (dźwięk nie wydobywa się z głośników)
kamil@debian:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20. kamil@debian:~$ cat /proc/asound/cards 0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel HDA Intel at 0xf2500000 irq 22 kamil@debian:~$ cat /proc/asound/devices 0: [ 0] : control 1: : sequencer 4: [ 0- 0]: hardware dependent 5: [ 0- 1]: hardware dependent 7: [ 0- 3]: hardware dependent 16: [ 0- 0]: digital audio playback 19: [ 0- 3]: digital audio playback 24: [ 0- 0]: digital audio capture 26: [ 0- 2]: digital audio capture 33: : timer kamil@debian:~$ cat /proc/asound/oss/devices 0: [0- 0]: mixer 3: [0- 0]: digital audio 4: [0- 0]: digital audio kamil@debian:~$ cat /proc/asound/timers G0: system timer : 4000.000us (10000000 ticks) P0-0-0: PCM playback 0-0-0 : SLAVE P0-0-1: PCM capture 0-0-1 : SLAVE P0-2-1: PCM capture 0-2-1 : SLAVE P0-3-0: PCM playback 0-3-0 : SLAVE kamil@debian:~$ cat /proc/asound/pcm 00-00: ALC268 Analog : ALC268 Analog : playback 1 : capture 1 00-02: ALC268 Analog : ALC268 Analog : capture 1 00-03: NVIDIA HDMI : NVIDIA HDMI : playback 1
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-11-11 15:00:16)
Karty takie same nie są.
Inne chipy.
Natomiast jeśli na debianie nie słychać a na ubuntu tak to musi się dać zrobić.
Na początek.
Zrzuć sobie do pliku polecenie
amixer scontents
zarówno z ubuntu jak i debiana i porównaj.
Ewentualnie potem zniweluj różnice na debianie.
Być może tylko kwestia ustawienia mixera.
Niestety wynik amixer scontents za dużo mi nie mówi, ale ustawień suwaków w alsamixer próbowałem już wszystkich (zresztą na Ubu tez musialem najpierw podglosnic). Zauważyłem jeszcze, że za każdym razem alsamixer uruchamia się z ustawieniami Card: Nvidia MCP78 HDMI zamiast Card: HDA Intel. Muszę wcisnąć F6: Select sound card i ustawić 0 HDA Intel abym miał odpowiednie ustawienia karty której używam. Na dodatek, gdy w menu wybierania kart wybiorę - (default) to przestawia się spowrotem na Card: Nvidia MCP78 HDMI. Może ustawienie 0 HDA Intel jako domyślnej karty dźwiękowej rozwiązałoby problem, tylko nie mam pojęcia jak to zrobić ?
Debian: amixer scontents
Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 100 Mono: Playback 92 [92%] Simple mixer control 'Headphone',0 Capabilities: pvolume Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 100 Mono: Front Left: Playback 100 [100%] Front Right: Playback 100 [100%] Simple mixer control 'IEC958',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 100 Mono: Playback 100 [100%] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 100 Front Left: Capture 100 [100%] Front Right: Capture 100 [100%]
Ubuntu: amixer scontents
Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 64 Mono: Playback 54 [84%] [-10.00dB] [on] Simple mixer control 'Headphone',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 64 Mono: Front Left: Playback 52 [81%] [-12.00dB] [on] Front Right: Playback 52 [81%] [-12.00dB] [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 178 [70%] [-15.40dB] Front Right: Playback 178 [70%] [-15.40dB] Simple mixer control 'Front',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 64 Mono: Front Left: Playback 52 [81%] [-12.00dB] [on] Front Right: Playback 52 [81%] [-12.00dB] [on] Simple mixer control 'Front Mic Boost',0 Capabilities: volume Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 2 Front Left: 2 [100%] Front Right: 2 [100%] Simple mixer control 'Mic Boost',0 Capabilities: volume Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 2 Front Left: 2 [100%] Front Right: 2 [100%] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 1 [3%] [-15.00dB] [on] Front Right: Capture 1 [3%] [-15.00dB] [on] Simple mixer control 'Capture',1 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 1 [3%] [-15.00dB] [on] Front Right: Capture 1 [3%] [-15.00dB] [on] Simple mixer control 'Beep',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 12 Mono: Front Left: Playback 0 [0%] [-24.00dB] [on] Front Right: Playback 0 [0%] [-24.00dB] [on] Simple mixer control 'Input Source',0 Capabilities: cenum Items: 'Mic' 'Front Mic' Item0: 'Mic' Simple mixer control 'Input Source',1 Capabilities: cenum Items: 'Mic' 'Front Mic' Item0: 'Mic'
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-11-11 17:45:08)
Jaka wersja sterów jest w ubuntu?
cat /proc/asound/version
root@ubuntu:/home/ubuntu# cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.18rc3.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-11-11 19:27:46)
Być moze trzeba ręcznie zdefiniować dokładniej kartę w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Dla chipa ALC268 podają takie możliwości
quanta-il1 Quanta IL1 mini-notebook 3stack 3-stack model toshiba Toshiba A205 acer Acer laptops acer-dmic Acer laptops with digital-mic acer-aspire Acer Aspire One dell Dell OEM laptops (Vostro 1200) zepto Zepto laptops test for testing/debugging purpose, almost all controls can adjusted. Appearing only when compiled with $CONFIG_SND_DEBUG=y auto auto-config reading BIOS (default)
Skopiowałem /etc/modprobe.d/alsa-base.conf z Ubuntu do Debiana i również nic.
Odnośnie ręcznego zdefiniowania, będę musiał dopisać options CHIP index=-2 czy jak ?
Skopiowanie nic nie da.
Musisz dopisać linijkę na końcu
options snd-hda-intel model=quanta-il1
zrestartować kompa zobaczyć.
Nie pomoże to zmienić na
options snd-hda-intel model=3stack
ponowny restart i tak po kolei aż sprawdzisz wszystkie albo znajdziesz właściwy wpis.
Niestety żaden wpis nie pomógł :(.
Jak już kombinować to kombinować.
Ja bym spróbował zainstalować dokładnie tę wersję sterów co jest w ubuntu.
Pobrałem źródełka od Ubuntu alsa-base, zbudowałem paczke i zainstalowałem.
Niestety dalej nic ;(.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-11-25 23:39:18)
Ale ta sama wersja sterow?
ilin napisał(-a):
Ale ta sama wersja sterow?
Niestety po zainstalowaniu alsa-base z Ubuntu wersja używanego sterownika nie zmieniła się.
Pomyślałem sobie, że sterownik jest w jajcu i pociągnąłem źródełka jajka Ubuntu, skompilowałem i zrobiłem paczke.
Tak więc na 1.0.18rc3 działa tak jak powinno.
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.18rc3.
Tylko to jest obejście a nie rozwiązanie problemu.
Co musiałbym zrobić aby ta wersja sterowników zadziałała na jądrze Debiana 2.6.30(backporty) ?
ilin napisał(-a):
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.18rc3.tar.bz2
Próbuję zainstalować ale coś mi nie wychodzi. Niby konfiguracja jądra jest nieodpowiednia:
make[2]: Wejście do katalogu `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18rc3/misc' make[2]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18rc3/misc' make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18rc3' make -C /lib/modules/2.6.30-bpo.1-686/source SUBDIRS=/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18rc3 CPP="gcc -E" CC="gcc" modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common' ERROR: Kernel configuration is invalid. include/linux/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing. Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it. WARNING: Symbol version dump /usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/Module.symvers is missing; modules will have no dependencies and modversions. find: `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/alsa-kernel/': Nie ma takiego pliku ani katalogu find: `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/alsa-kernel/': Nie ma takiego pliku ani katalogu find: `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/alsa-kernel/': Nie ma takiego pliku ani katalogu Building modules, stage 2. /usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/scripts/Makefile.modpost:43: include/config/auto.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu find: `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/alsa-kernel/': Nie ma takiego pliku ani katalogu find: `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/alsa-kernel/': Nie ma takiego pliku ani katalogu find: `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common/alsa-kernel/': Nie ma takiego pliku ani katalogu make[2]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `include/config/auto.conf'. Stop. make[1]: *** [modules] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.30-bpo.1-common' make: *** [compile] Błąd 2 jhl90:/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.18rc3#
Właśnie się obawialem że na nowszym jaju ten sterownik nie będzie chcial sie zainstalować.
Jesli nie ma innych przeciwskazań to wróć o repowego 2.6.26 tam powinno się zainstalować.
ilin napisał(-a):
Właśnie się obawialem że na nowszym jaju ten sterownik nie będzie chcial sie zainstalować.
Jesli nie ma innych przeciwskazań to wróć o repowego 2.6.26 tam powinno się zainstalować.
Właśnie tak zrobiłem. Tam jest sterownik *.0.16 który również działa prawidłowo.
Na szczęście na tamtym komputerze mam iwl4965 i żadnej partycji nie konwertowałem do ext4.
Jest to zdecydowanie błąd w nowszych sterownikach.
Zgłosić błąd na Bug Tracka alsy czy bugs.debian.org ?
No i mój nieszczęsny angielski.. szkoda, że po polsku zgłaszać nie można ;(.
Strony: 1