Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-25 21:17:14

noobik - Użytkownik

noobik
Użytkownik

instalacja windowsa z ukrytej partycji dysku

proszę o pomoc w problemie jak w temacie. Mam zreinstalować komuś na lapku windows vista. Komp muli wiec myślę, że można spróbować tylko że do kompa nie została dołączona płyta, ale jest jakaś ukryta partycja. Słyszałem, że to jakoś zamiast płyty....dawno z Windowsem nie miałem do czynienia, a już nigdy jak z tymi partycjami. Proszę o wskazówkę jak się za to zabrać :)

#2  2009-11-25 23:37:37

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: instalacja windowsa z ukrytej partycji dysku

Zobaczy czy nie ma jakiejś opcji przy bootowaniu np. "Restore bla bla", albo skombinuj sobie nośnik z tym systemem i zainstaluj używając klucza tego kogoś.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2009-11-26 06:54:09

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

z tego co pamiętam, to gdzieś tam w panelu sterowania była opcja wypalenia płytki z systemem
nie jestem pewien, ale chyba trzeba było to zrobić zaraz po instalacji windowsa i to było jednorazowe, później ta opcja znikała po zrobieniu kopii systemu

"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado

#4  2009-11-26 07:34:13

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

To ja swoje 3 grosze:
Chłopaki mają rację, z doświadczenia jeżeli nie miałeś żadnego dołączonego cd to sytuacja troszkę nieciekawa-bo: Preinstalowany system operacyjny zaraz po spersonalizowaniu krzyczał o wypalenie "obrazu dysku" / backupu. Jeżeli to nie zostało zrobione to nie za bardzo jest z czego czerpać źródło instalacji. Ba jako tako nie dołącza się już płytek z instalatorem lecz z obrazem dysku na którym jest system. Dodatkowa partycja o której piszesz w 90% zawiera XP (!!) z kilkoma narzędziami naprawczymi, do tego zawartego w pliku obrazu. Jako tako strasznie ciężko cokolwiek skądkolwiek wydrzeć. Chcący szperać masz pole manewru:1. czy w biosie jest opcja restore/załaduj z restore (i sprawdzanie co tam możesz), 2.  lekko podsypać Vistę np. kopiując gdzieś pliki Boot wtedy przy starcie systemu wciskając F8 będziesz miał dodatkowe opcje ratunkowe.
Niektórzy producenci na swoich stronach mają te obrazy udostępnione na swoich ftp/www ale trzeba się dobrze do nich doszperać. Trzeba uważać bo różne modele mają różne sterowniki i obraz musi być poprawny bo jak nie to wysypka.
życzę powodzenia- do zrobienia, ale jak nie ruszy od razu to masz sporo szperania.

Py.Sy. Poszperaj dobrze w oprogramowaniu "firmowym" i tam spróbuj włączyć tworzenie backupu - tam może (nie musi) być opcja: nagraj płytę z preinstalowanym systemem, a nie aktualnym stanem

Ostatnio edytowany przez Paciocha (2009-11-26 07:42:50)

No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - OMamo

#5  2009-11-26 10:01:28

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Spotkałem się ostatnio z lapkami HP które miały partycję recovery. Wystarczyło usunąć partycję z uszkodzonym lub zawirusowanym windowsem -> restart -> i komp robił się sklepowy, tzn. należało zainstalować system z tej partycji.
Ale co firma to inaczej robi

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#6  2009-11-26 10:21:29

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

Asus daje botowalną płytkę która zaczyna cały proces. Jako ciekawostke dodam że do beznapędowych Eee też daja taką płytkę (!)

“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”

#7  2009-11-26 10:29:01

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

sal_i napisał(-a):

Asus daje botowalną płytkę która zaczyna cały proces. Jako ciekawostke dodam że do beznapędowych Eee też daja taką płytkę (!)

Jako ciekawostkę mogę dodać, że ta płyta cd w EEEpc nadaje sie do d....y i jest więcej rzeźbienia w g...nie czy z tą płytką czy bez niej. Przynajmniej w 901.
Wracając do tematu dobrze by było by podać model laptopa , może ktoś ma lub zetknął się z takim i będzie mógł coś konkretnie napisać.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#8  2009-11-26 11:32:22

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Można zadzwonić do oddziału producenta lapsa powinni przysłać płytkę, kolega tak zrobił bo nie miał płytki a system się sypnął i otrzymał ją po niedługim czasie. Po co kombinować :)

Stopka forum