Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Możecie mi pomóc bo kombinuję już jak łysy koń pod górę, i nie mogę sobie poradzić.
Mam udostępniony udział na sambie księgowość i wszystko pięknie śmiga.
Niestety dodali w tym udziale folder OPERATING i teraz mam dodać 2 użytkowników jeden z pełną kontrolą w tym folderze a drugi tylko odczyt
w sambie mam tak
[ksiegowosc] path=/home/samba/ksiegowosc valid users = predel, ksiegowosc admin users = predel read only = No browseable = Yes [OPERATING] path=/home/samba/ksiegowosc/OPERATING valid users = ksiegowosc, opf, opr admin users = predel read only = No write list = opf read list = opr browseable = Yes nt acl support = Yes
Już kombinuję z ACL, ale jak użytkownik księgowość doda plik to użytkownik opf nie może ko modyfikować i odwrotnie.
Macie może na to pomysł ?
A prawa na plikach i katalogach postwaiałeś. JA robię to troche inaczej tzn kombinuję z grupami userali i udziałami userów w poszczególnych grupach. Gdzieś w dugu to opisałem po krótce. Muyślę że da się to zrobić bezproblemowo tyle że to nie po mojemu configi napisane.
Do folderu OPERATING jest ale dalej nie mogę bo jest pusty.
Na razie testuję i dodaję pliki i foldery jako użytkownik księgowość i potem próbuję je modyfikować jako opf lub opr.
Problem w tym, że nie mogę jeśli coś zrobię jako księgowość opf nie może ich modyfikować :(
to dodaje tego opf d ogrupy ksiegowosć
gpasswd -a opf ksiegowosc
Najlepiej stworzyć 2 grupy jedni mogą tylko czytać inni zapisać i czytać itp.
potem pododawać.
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p=119730
Ostatnio edytowany przez guzzi (2009-11-26 08:22:08)
Zrobiłem tak jak powiedziałeś.
[ksiegowosc] path=/home/samba/ksiegowosc valid users = predel, ksiegowosc admin users = predel read only = No browseable = Yes [OPERATING] path=/home/samba/ksiegowosc/OPERATING #valid users = ksiegowosc opf opr admin users = predel writable = Yes read only = No write list = @ksiegowosc read list = @opr #create mask = 0777 #directory mask = 0777 browseable = Yes
#getfacl OPERATING/ # file: OPERATING # owner: ksiegowosc # group: ksiegowosc user::rwx group::r-x group:ksiegowosc:rwx group:opr:r-x mask::rwx other::r-x
Niestety plik lub folder dodany przez księgowość nie może być modyfikowany ( nie można zmienić treści w pliku ). Można go natomiast bez problemów usunąć ?
Jeśli plik doda OPF użytkownik księgowość nie może go edytować, ale usunąć jak najbardziej.
Kurcze co jest , macie inne pomysły bo mi się wyczerpały
A jakie sąprawa na pliku. Z jakimi prawami jest zapisywane. Są takie opcje
create mask
directory mask
force create mode
force directory mode
force group
read list
valid user
poczytaj poeksperymentuj
Ostatnio edytowany przez guzzi (2009-11-26 09:44:24)
Przeczytaj to http://kolos.math.uni.lodz.pl/~kopera/3%20rok/semes … ba-Linux+.pdf i skorzystaj z force group :)
Strony: 1