Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wyłączyłem kartę zintegrowaną w biosie ona jednak nie ma związku z siecią. Nie mam pojęcia jak przekierować dźwięk w totemie, gui nie ma takiej zakładki :)
Może na próbę tak ?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14721
To normalne, że właścicielem .asoundrc jest root? Ten plik to wynik polecenia alsaconf?
Pospieszyłem się z tym suwakiem w totemie - wciąż jest nieaktywny.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-11-22 18:57:00)
Jaki root ?
Ten pliczek sam musisz w domowym utworzyć.
ilin napisał(-a):
Jaki root ?
Ten pliczek sam musisz w domowym utworzyć.
Sęk w tym, że miałem .asoundrc oraz .asoundrc.asoundconf w swoim folderze domowym ale włąścicielem obu był root (chownąłem je)
Oto zawartość
# ALSA library configuration file managed by asoundconf(1). # # MANUAL CHANGES TO THIS FILE WILL BE OVERWRITTEN! # # Manual changes to the ALSA library configuration should be implemented # by editing the ~/.asoundrc file, not by editing this file. !defaults.pcm.card UART defaults.ctl.card UART defaults.pcm.device 0 defaults.pcm.subdevice -1
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-11-22 18:59:23)
Z Tobą to jak nie powiem co ....
Wywal oba utwórz nowy o takiej zawartości.
pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }
używaj konsolowych narzędzi
mplayer plik.mp3 -ao alsa
W międzyczasie odpal mixer do tej karty i zobacz czy coś przełaczone wyciszone nie jest.
Mixer już nie działa
blaszak2:~$ alsamixer -c 1 ALSA lib conf.c:1589:(snd_config_load1) _toplevel_:3:1:Unexpected char ALSA lib conf.c:2850:(snd_config_hook_load) /home/ippo/.asoundrc may be old or corrupted: consider to remove or fix it ALSA lib conf.c:2714:(snd_config_hooks_call) function snd_config_hook_load returned error: Invalid argument ALSA lib conf.c:3079:(snd_config_update_r) hooks failed, removing configuration alsamixer: function snd_ctl_open failed for hw:1: Invalid argument
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-11-22 19:13:53)
Czyli asoundrc jest zły
Wykasuj go całkiem
Odpal tak
mplayer plik.mp3 -ao alsa:device=hw=1.0
blaszak2:~$ mplayer /home/ippo/Deep\ Purple\ -\ Amsterdam\ \(diff\ source\)\ -\ 01-26-2006\ -\ 11\ -\ Keyboard\ Solo.mp3 -ao alsa:device=hw=1.0 MPlayer 1.0rc2-4.3.2-DFSG-free (C) 2000-2007 MPlayer Team CPU: AMD Athlon(tm) XP 1700+ (Family: 6, Model: 6, Stepping: 2) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0 Compiled with runtime CPU detection. mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing /home/ippo/Deep Purple - Amsterdam (diff source) - 01-26-2006 - 11 - Keyboard Solo.mp3. Audio file file format detected. ========================================================================== Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3 AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/9.07% (ratio: 16000->176400) Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3) ========================================================================== [AO_ALSA] alsa-lib: pcm_hw.c:1240:(_snd_pcm_hw_open) Invalid value for card [AO_ALSA] Playback open error: No such file or directory Could not open/initialize audio device -> no sound. Audio: no sound Video: no video Exiting... (End of file)
Pokaż
aplay -L
i
aplay -l
blaszak2:~$ aplay -L default:CARD=UART MPU-401 UART Default Audio Device null Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
blaszak2:~$ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** aplay: device_list:228: snd_ctl_pcm_next_device
Tak trochę zgłupialem.
Pokaż teraz
cat /proc/asound/cards
blaszak2:~$ cat /proc/asound/cards 0 [UART ]: MPU-401 UART - MPU-401 UART MPU-401 UART at 0x330, irq 10
Teraz masz jedną kartę
speaker-test
działa coś ?
blaszak2:~$ speaker-test speaker-test 1.0.16 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise Playback open error: -25,Niewłaściwy ioctl dla urządzenia
Trzeba będzie dmesg przeanalizować bo coś nie tak z tą kartą
Nie twierdzę że do kitu.
Trzeba wszystkie logi dokładnie przejrzeć aby coś być może wywnioskować.
ilin napisał(-a):
Nie twierdzę że do kitu.
Trzeba wszystkie logi dokładnie przejrzeć aby coś być może wywnioskować.
Sęk w tym że na temat karty dźwiękowej nie ma nic.
A powinno gdyż jeśli dobrze pamietam to kiedyś z tą kartą walczylem i problemem bylo to że potrzebuje firmware.
Dmesg powinno sygnalizować jego brak bąć pomyślne załadowanie.
Proponuję abyś zapiął te karty gdzieś na windowsa i sprawdził do końca która jet sprawna na 100%
Bo mam wrażenie ze trupa próbujemy reanimować.
ilin napisał(-a):
....
Proponuję abyś zapiął te karty gdzieś na windowsa i sprawdził do końca która jet sprawna na 100%
No z tym może być problem..
Bo mam wrażenie ze trupa próbujemy reanimować.
Możliwe. Jest jeszcze soundblaster 5.1...