Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Gentoowy Głupek

No widzisz...
No to mam to i nie działa :(
Masz zaznaczone File system:
Second extended fs support ?
bo miałem to jako moduł
A na stałę mam to:
Ext2 extended attributes (EXT2_FS_XATTR) Ext3 journalling file system support (EXT3_FS) Ext3 extended attributes (EXT3_FS_XATTR) The Extended 4 (ext4) filesystem (EXT4_FS)
Wszystko co było w tych gałęziach mam na stałę.
System plików mam ext4
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 14:45:54)

Kapelusznik

Hmm, no to nie dobrze... Poniższe zaznaczyłeś?
Symbol: I2C_NFORCE2 [=y]
│ Prompt: Nvidia nForce2, nForce3 and nForce4
│ Defined at drivers/i2c/busses/Kconfig:142
│ Depends on: I2C [=y] && PCI [=y]
│ Location:
│ -> Device Drivers
│ -> I2C support (I2C [=y])
│ -> I2C Hardware Bus support

Gentoowy Głupek

To mam jako moduł kurde :) To jesteśmy w domu czy nie :) Przeprawię to na stałę :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 15:00:03)

Kapelusznik

marg1 napisał(-a):
To jesteśmy w domu czy nie
Sprawdź :) A całą sekcję:
ATA/ATAPI/MFM/RLL support
możesz sobie darować.

Gentoowy Głupek

Wszystko co jednoznacznie wskazuje na markę sprzętu, którego nie mam mogę odznaczyć?

Kapelusznik

Teoretycznie tak, ale może na razie daruj sobie odznaczanie i doprowadź konfig do stanu, w którym nie przywita Cię "kernel panic".
A Ty w ogóle konfigurujesz teraz waliliowy czy siduxowy?
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-20 15:14:20)

Gentoowy Głupek

Ale takie rzeczy jak miliony kart dźwiekowych wifi mogę odznaczyć? SCSI moge odznaczyć?
Karty na USB tip, ISDN i takie pierdoły?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 15:17:43)

Kapelusznik

Tak, ale nie startuj z tego siduxowego, a tego "czystego". Będzie Ci łatwiej, bo wiele niezbędnych rzeczy będzie już pozaznaczane na sztywno. Wystarczy dołożyć kilka specyficznych dla sprzętu.

Gentoowy Głupek

czyli wystartuje z tego skopiowanego? Takiego gołego?:)
A nie właśnie - ok rozumieć :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 15:23:14)

Użytkownik

przepraszam panom ze przeszkadzam , ale mógłby kto sie zainteresowac moim problemem , czy plik /lib/modules/'uname -r '/modules.dep moze byc pusty ? komenda depmod -a nie pomaga , przy bootowaniu ciagle pojawia mi sie komunikat :
modprobe : FATAL : Could not load /lib/modules/2.6.29.6/modules.dep SIOCSI FADDR : No such device eth0: ERROR while gettint interface flags : no such device Bind socket to interface : No such device Failed to bring up eth0
czy jest mozliwosc ponownego wygenerowania pliku /etc/udev/rules.d/z 70-persistent-net.rules ?

Kapelusznik

Moim zdaniem tak jest o wiele łatwiej, niż odchudzać dystrybucyjną kobyłę i przestawiać to co niezbędne z modułów, bo przecież nie zamierzasz używać initrd.
grom120, jeśli nie miałbyś totalnie żadnych modułów, to byłby pusty. Co do initrd, jeśli kompilujesz na dystrybucyjnym konfigu, to jest ono potrzebne i musisz je wygenerować. Jeżeli nie używasz initrd musisz wszystko co niezbędne wkompilować na stałe.
Plik /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules możesz wywalić, zostanie automatycznie wygenerowany przy starcie systemu.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-20 15:33:59)

Użytkownik

hmm no własnie w tym problem , wywaliłem ten plik bo eth0 mi sie wali i nie wygenerował sie niestety , zainstalowałem debiana na Vboxie , i moze po prostu przekopiuje ten plik ? przejdzie takie cos ?
edit : czy konfigurujac jadro ze zrodel z kernel.org mam tam defaultowo ustawione wszystkie niezbedne opcje ?
zalezy mi zeby odzyskac internet , komenda ifconfig -a zwraca interfejs loopback i sit0 (nie wiem co to jest), nie ma tam eth0 i eth1 ,znaczy ze musze zainstalowac sterowniki od sieciówki ?
kolejny edit : pod jaką nazwa kryje sie moduł od ethernet ?
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-11-20 15:58:14)

Gentoowy Głupek

ArnVaker
i2c-adapter i2c-0: PCA9556 configuration failed
i kernel panic - nie mam słów...
grom120 napisał(-a):
edit : czy konfigurujac jadro ze zrodel z kernel.org mam tam defaultowo ustawione wszystkie niezbedne opcje ?
Tak
Najlepiej sobie skompiluj tak:
make-kpkg kernel_image kernel_headers modules_image --revision=MojeJajco.1 --initrd
jeżeli nie stworzy initrd to je stworzysz i będize ok.
Jak chcesz bez ramdisku to musisz wkompilować na stałę system plików roota i sterownik dysku - jak widać sam mam z tym problem - ale to pewnie z powodu ext4
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 17:30:19)

Kapelusznik

marg1 napisał(-a):
Tak
Nie. A kernelem zaraz sam się jeszcze pobawię ;)

Gentoowy Głupek

E, no chyba tak :) gdybym ja wziął ten spasły config pewnie by się udało :) Zawsze mi się na nim udawało - co prawda z initrd :)
ArnVaker:rzuć we mnie jakimś configiem, będzie prościej :D
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 17:38:01)

Kapelusznik

Właśnie przejechałem pobieżnie przez menuconfig i się kompiluje takie średnio-spasłe jajko co powinno wstać i u mnie i u Ciebie. Nic prawie nie wyłączałem tylko dorzuciłem kilka rzeczy. Jak u mnie wstanie to sprawdzimy u Ciebie :)
marg1 napisał(-a):
E, no chyba tak
Ale On pytał o ten konfig z kernel.org, czyli ten co Ty go nazywasz "goły".
OK, u mnie wstało:
Linux amidala 2.6.32-rc7-git4 #1 SMP Fri Nov 20 17:49:21 CET 2009 x86_64 AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+ AuthenticAMD GNU/Linux
Jak się dodaje załączniki na forum?
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-20 17:56:38)

Gentoowy Głupek

Ten z kernel.org jest spasły. Ja miałem goły ten mój z :
/usr/src/linux/arch/x86/configs/x86_64_defconfig
w nim nie miałem prawie nic zaznaczone, a ten z kernel.org to jest taki właśnie uniwersalny według mnie -czyli spały.
Nie da się chyba dodać załącznika. Rzuć na jakiś server :)
Tzn że mam próbować źródło rc?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 18:42:31)

Kapelusznik

marg1 napisał(-a):
Tem z kernel.org jest z pasły. Ja miałem goły ten mój z :
Kod:
/usr/src/linux/arch/x86/configs/x86_64_defconfig
No ale to jest właśnie ten z kernel.org, dostarczany w źródłach :)
konfig
marg1 napisał(-a):
Tzn że mam próbować źródło rc?
A masz źródła 2.6.31 tak? Jak tak to raczej możesz przy nich zostać na tym konfigu.

Gentoowy Głupek

Mam źródła 2.6.31.6
Mówi, ze link nie działa o już działa :)
To jest mój config, z którego kompilowałem teraz
Jak by Ci się chciało go zobaczyć co w nim nie tak :)
a to jest /usr/src/linux/arch/x86/configs/x86_64_defconfig
Jak go otworzysz to zobaczysz, że większość rzeczy jest niepozaznaczane :)
A ja mam jądro repowe siduxa.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 19:07:08)

Kapelusznik

OK, rzucę okiem zaraz. Skompiluj na tych źródłach co masz, na konfigu który wrzuciłem :)
Edit:
Już widzę, że na konfigu: "To jest mój config, z którego kompilowałem teraz" wrzuciłeś jako moduł:
Symbol: PATA_AMD [=m]
│ Prompt: AMD/NVidia PATA support
│ Defined at drivers/ata/Kconfig:241
│ Depends on: ATA [=y] && ATA_SFF [=y] && PCI [=y]
│ Location:
│ -> Device Drivers
│ -> Serial ATA (prod) and Parallel ATA (experimental) drivers (ATA [=y])
│ -> ATA SFF support (ATA_SFF [=y])
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-20 19:19:30)

Użytkownik

czy ja tez moge skorzystac z tego configu na jaju 2.6.29 ?
edit: jak odpaliłem make menuconfig na tych samych zrodłach na debianie na vboxie to jest wiecej rzeczy zaznaczonych ,tez jako moduly , niz jak odpaliłem to na tym drugim "problemowym" debianie , moze byc tak ze jądro ładuje sobie jakąs inną konfiguracje ?
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-11-20 19:25:54)

Kapelusznik

On nie jest uniwersalny dla każdego sprzętu. Nie wiem co tam w Twoim kompie siedzi, pewnie musiałbyś coś pozmieniać, pododawać... A co do wersji jajka to nie wiem czy były akurat w tym okresie jakieś znaczące zmiany w konfiguracji.
Edit:
Jak odpalasz make menuconfig, to on sprawdza czy masz jakieś konfigi w /boot. Jeśli takowy znajdzie, to uruchamia się z jego opcjami.
Żeby użyć konkretnego konfiga skopiuj go do katalogu ze źródłami jako ".config".
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-20 19:29:22)

Gentoowy Głupek

Możesz tylko ja tam nie widzę za bardzo nawet do wyboru wifi zbyt wielu kart
ArnVaker napisał(-a):
Edit:
Jak odpalasz make menuconfig, to on sprawdza czy masz jakieś konfigi w /boot. Jeśli takowy znajdzie, to uruchamia się z jego opcjami.
Żeby użyć konkretnego konfiga skopiuj go do katalogu ze źródłami jako ".config".
To wiem, to tak robie :)
A widzisz coś jeszcze w tym moim configu nie tak?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-20 19:32:02)

Kapelusznik

Ja nie mam wifi, to nie zaznaczałem :) Olej na razie wifi, nic nie zmieniaj, sprawdź czy system wstanie...
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-20 19:31:05)

Użytkownik

hmm w katalogu /boot nie mam zadnych configów , z kolei na vboxie mam config-2.6.26-2-686 i pewnie dlatego na vboxie kompilacja i instalacja idzie bez problemów, znacie moze jakas dobrą stronke z opisanymi wszystkimi opcjami config ?
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-11-20 19:34:52)