Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Wczoraj przeinstalowałem sobie debiana, usunąlem stare jajka i skompilowałem i zainstalowałem najnowsze , miałem problem z internetem , ale po przejrzeniu logów itp. udało mi sie to naprawic , ciągle mnie zastanawia komunikat przy bootowaniu , system sie ładuje ale bardzo długo ;//
udev[420] udev: missing sysfs features please update the kernel or CONFIG_SYSFS_DEPRECATED option, udev may fail to work correctly,
mam wersje sid/squeeze , google powiedzialo ze trzeba zainstalowac udev w nizszej wersji , ale to nie pomaga, wersja udev to 147-7
Z góry dzieki za pomoc :)
zapraszam do tego wątku, tutaj już rozpoczeła sie dyskusja na ten temat,
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15489
generalnie jest już rozwiazanie
mam najnowszy kernel , ale to nic nie dalo :/
tak robiłeś?
apt-get --reinstall install udev
czyli jaki karnel?
kernel 2.6.31 własno-ręcznie kompilowany , gdzies indziej lezy problem ;/
a próbowałeś ustawic CONFIG_SYSFS_DEPRECATED
na
CONFIG_SYSFS_DEPRECATED=n
?
nie , a jak to zrobic ?
grom120 napisał(-a):
nie , a jak to zrobic ?
Przekompilować kernel ustawiając tą wartość w configu. Sprawdź wcześniej co zwraca dla Twojego jądra:
grep CONFIG_SYSFS_DEPRECATED /boot/config-2.6*
grom120 napisał(-a):
kernel 2.6.31 własno-ręcznie kompilowany , gdzies indziej lezy problem ;/
Strzelam, że na starym konfigu i stąd taki mismatch. Make menuconfig szuka konfigów w /boot, jak jakiś znajdzie to uruchamia się z jego opcjami, z czego czasem wychodzą takie kwiatki. W jajku 2.6.31 ta opcja domyślnie na pewno nie jest zaznaczona.
grom120 napisał(-a):
nie , a jak to zrobic ?
Symbol: SYSFS_DEPRECATED_V2 [=n]
│ Prompt: remove sysfs features which may confuse old userspace tools
│ Defined at init/Kconfig:608
│ Depends on: SYSFS [=y]
│ Location:
│ -> General setup
│ Selects: SYSFS_DEPRECATED [=n]
Najlepiej użyj jako bazy do kompilacji domyślnego konfiga z waniliowego jajka, ostatecznie konfiga z jajka Debiana, ale z odpowiadającej kompilowanemu wersji. Albo po prostu zainstaluj paczkę z gotowym kernelem z Sida/Siduxa.
ok zrobiłem jak mówicie , zresztą google tez tak mówi , przekompilowałem jądro ta opcja jednak była właczona , wyłaczyłem skompilowałem i zainstalowałem jajo i śmiga :))
Witam, odświeżam troche temat, bo mam ten sam problem i teraz moje pytanie: w jaki sposób wyłaczyć te opcję przed kompilacją jajka?
Wrzuciłem przecież w poprzednim poście która dokładnie to opcja :)
A jeżeli będziesz startował z "domyślnych" ustawień:
make defconfig && make menuconfig
To i tak nawet nie będzie zaznaczona...
Strony: 1