Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam pytanie co do przejścia z wersji 32 bitowej na 64 bitową.
1. Czy istnieje możliwość zrobienia tego na "żywym" systemie, bez potrzeby reinstalacji?
2. Jak zrobić reinstall aby nieutracić /home (jest na osobnej partycji)?
Przez długi czas używałem 32 bitowej wersji (bo taką ścignełem jak zaczynalem, a ściaganie na łączu 256 Kbps jest straszne). W tej chwili zdecydowałem się uwydajnić prace swojego komputera, jestem w trakcie pobierania wersji 64 bitowej.
Troszkę nie na temat ale ..
Z Twego podpisu wynika że masz procesor intel core2
To z góry odradzam takie pomysły.
System 64 bitowy będzie działać ale wydajnośc będzie mniejsza niż systemu 32 bitowego.
Już to przerabiałem.
Szkoda czasu i zachodu.
Chyba ze lubisz eksperymentować i jak sam nie sprawdzisz to nie uwierzysz :)
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-11-18 11:27:37)
no jak może być mniej wydajny? :P 64>32 ^^ Dual core jest za słaby na 64?
Zainstaluj i sprawdź :)
czyli utrata /home :(
mimo wszytko dzieki
ale fajnie by było jeszcze usłyszeć innych opinie
Po prostu, przy ponownej instalacji nie formatujesz partycji /home. W czym problem?
no w tym że wydaje mi się, że będe miał 2 /home
przy reinstalce sprawdze.
Ja zwykle formatuję wszystko, najlepiej zrób sobie na potrzebne dane jeszcze osobną partycję np. /home_dane. Przynajmniej tak czytałem przy Mandrivie, bo w /home są również pliki konfiguracyjne i to może namieszać przy nowym systemie.
po to sie /home robi na osobnej partycji aby gdy reinstaluijemy system zachowac /home z cala zawartoscia ...
no tak ale kwestja jest taka czy przy instalacji zobaczy ze mam tu starego /home to juz niemusze robić nowego?
nie musisz ... mozesz mu wskazac zeby uzywal istniejacego ... albo nawet po instalacji logujesz sie jako root w trybie tekstowym i dopisujesz montowanie stosownej partycji jako /home do /etc/fstab ...
eheon napisał(-a):
bo w /home są również pliki konfiguracyjne i to może namieszać przy nowym systemie.
To nie ma nic do rzeczy, bo pliki konfiguracyjne zawsze można później usunąć jak stanowią jakiś problem.
Ja mam teraz debiana 32 i 64. home mam na oddzielnej partycji. Podczas instalacji stworzyłem identycznego użytkownika jak na 32. home nie montowałem podczas instalacji, tylko potem w fstab edytowałem. Zainstalowałem te same aplikacje. Po restarcio wsio działa oprócz amaroka, bo na 32 mam spakietowany z git, na 64 z repo paczka. Mam problemy z kompilacją amaroka. Linkier nie znajduje lcrypto , mam zainstalowane libcrypt11 i devele też. Nie ma amaroka to system jest bardzo żwawy. Jak się uda go spakietować, to znowu będzie ciężki.
Są różnice w pakietowaniu. cmake szukało plików nagłówkowych phonona w 64 w /usr/include/phonon a są w /usr/include/qt4/phonon . Podlinkowałem i działa.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2009-11-19 14:43:12)