Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam następujące pytanie:
Na serwerach Gmaila jest bardzo fajny filtr antywirusowy - który w ogóle nie wpuszcza maili z załącznikami zawierającymi wirusa, lub plik z atrybutem wykonania.
W momencie znalezienia w mailu trefnego załącznika odrzuca połączenia ze stosownym komunikatem.
Oto przykład - róznica między Tlenem a Gmailem - wysłałem przez konto na tlenie maila - z eicarem w załączniku:
Reporting-MTA: dns; mailout1.go2.pl X-Postfix-Queue-ID: A5EA25D514B X-Postfix-Sender: rfc822; ktośtam@tlen.pl Arrival-Date: Tue, 10 Nov 2009 10:31:32 +0100 (CET) Final-Recipient: rfc822; ktośtam@gmail.com Action: failed Status: 5.0.0 Diagnostic-Code: X-Postfix; host gmail-smtp-in.l.google.com[74.125.79.27] said: 552-5.7.0 Our system detected an illegal attachment on your message. Please 552-5.7.0 visit http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6590 to 552 5.7.0 review our attachment guidelines. 23si1296407eya.4 (in reply to end of DATA command)
Chciałbym coś takiego założyć w serwerze - który stawiam ( ma być uruchomiony za kilka dni w pewnej firmie - prawie 200 skrzynek na dzień dobry )
W związku z tym pytanie:
W jakim programie typu smtp-proxy - lub jakimi łatami do Qmaila można osiągnąć taki efekt.
Bo w tej chwili mam qmaila - filtruje Qmail-scanner+Clamdscan - i nie odrzuca w ten sposób wirusów.
A uwazam to rozwiązanie za doskonałe - szybko jasno i czytelnie - nadawca natychmiast - lub bardzo szybko dowiaduje się - że rozsiewa wirusy - kapitalna sprawa.
Czy ktoś wie - jak to zrobić w Qmailu lub jakimś smtp-gateway'u?
Być może moje pytanie wydaje się głupie - ale do Debiana jest tylko około 23.000 pakietów - na sprawdzenie 1/3 z nich życia mi zabraknie ;)
Co polecacie?
Pozdrawiam
ja takie rzeczy (skanowanie antywirudowe i antyspamowe na etapie sesji SMTP) robilem na Eximie - http://www.opcode.eu.org/usage_and_config/ip_networ … s/exim4.conf/
Co do Exima - to właśnie w robocie mam jedno cudo z Eximem - staruszek - ma chyba z 6 czy 7 lat i bsd na pokładzie konfig tego Exima wygląda co najmniej groźnie - przynajmniej dla mnie.
Ponadto podziwiam Twoje przywiązanie do Exima - widziałem wykład na temat clustra pocztowego na FreeBSD - gdzie wykładowca skwitował Exima jednym określeniem - ona temat jego konfiguracji można napisać pracę doktorską - jest w tym sporo racji.
Stawiam Qmaila dlatego - że ma najkrótsz kod, najprostszą konfigurację i poza tym chcę pomóc młodym skrypciarzom - jak któryś złamie Qmaila i przejmie kontrolę nad serwerem - to może się domagać 5000$ od Free Software Foundation (od 12 lat nikt się nie zgłosił :) ).
W obcnej testowej wersji u mnie - i na docelowym serwerze też wszystko co się nazywa Qmail śmiga jak marzenie. z wyjątkiem kodowania znaków w autoresponderze - ale na to też mam sposób.
Natomiast serwer pocztowy będzie za routerem - gdzie szef dal się namówić - aby zamiast nowego Cisco kupić serwer z Xeonem na pokładzie i będzie tam router, antywirusowy serwer proxy, i do tego chcę tam włączyć właśnie taki smtp - który bedzie obsługiwał uwierzytelninie -ale pocztę kierowal do wlaściwego serwera.
Na bramie będzie najprawdopodobniej Kaspersky for Linux Server - i wszystko chcemy do niego podpiąć.
Rozglądam się za możliwością ustawienia tam bramy na drubim Qmailu - z innym kompletem łat, lub tak skonfigurowanym qmail-scannerem - żeby pełnil tą rolę.
Widziałem w repo kilka programow typu smtp-proxy i ciekaw jestem - ile to warte.
Ewentualnie biorę pod uwagę qpsmtpd - mozna do niego podpiąć wszstko - jest napisany w Perlu - ma dość krótki kod - więc nie ma rzeczy niemożliwych - obsługuje też uwierzytelnienie w smtp zgodne zarówno z Postfixem jak i Qmailem.
Natomiast co do tego postu - ciekaw jestem -czy jest jakiś program - który przeoczyłem.
W robocie teraz pracuje Win$ 2003 serwer - od około pół roku - zjawił się tam przede mną - i po 2 tygodniach podłączył się do niego jakiś spamer, mój kierownik z drugim informatykiem już 4 razy go instalowalii kombinowali, na spamhausie odwoływali adres IP.
Natomiast ja nie jestem jeszcze informatykiem (na stare lata wybrałem się do technikum) ale jak się ludzie dowiedzieli że używam Linuxa - to usłyszałem "to fajnie - weź na tego grata wrzuć Ubuntu z Postfixem" - to myślałem - że zemdleję.
Jak zaproponowałem Gentoo - szef o mało zawału nie dostał.
Więc będzie na 99% Debian lub Ubuntu ( mnie wszystko jedno - byle grsecurity działało jak należy) - także jajo skompiluję ze źródła hardened-sources Gentoo.
I teraz szukam do antywira na bramie coś lekkiego i skutecznego, programy w perlu działają nieźle - ale nie tak wydajnie jak w C, poza tym w miarę możliwości na bramę ma iść któryś ze starszych maszyn - najlepiej zabytek z bsd.
Na bramie chciałbym pfsense - ale nie wiem czy ruszy z kasperskim, (pfsense bazuje na FreeBSD -więc nie spodziewam sie jakichś problemow) - natomiast jako jedyny potrafię w robocie sprawnie radzić sobie z czymś innym niż Win$.
Exim na bramę (jeśli tam na staruszku ma być antywir proxy na ponad 200 komputerów) - jest trochę za ciężki szukam czegoś max lekkiego.
A chodzi o skanowanie tylko antywirusowe - spamassasin bedzie dzialał (na kilku skrzynkach już działa - w systemie per-user zintegrowany z mysql, zastanawiam się tez - czy warto do spamassassina dolączać dspam czy polegac na samym spamassassinie.
Qmail-scanner jest skryptem perla - w którym można wszystko ustawić - działa w zmiennej QMAILQUEUE.
Także Exim raczej odpada, mimo wszysktko dzięki.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-11-17 09:53:40)
Jacekalex napisał(-a):
Co do Exima - to właśnie w robocie mam jedno cudo z Eximem - staruszek - ma chyba z 6 czy 7 lat i bsd na pokładzie konfig tego Exima wygląda co najmniej groźnie - przynajmniej dla mnie.
Ponadto podziwiam Twoje przywiązanie do Exima - widziałem wykład na temat clustra pocztowego na FreeBSD - gdzie wykładowca skewitował Exima jednym określeniem - ona temat jego konfiguracji można napisać pracę doktorską - jest w tym sporo racji.
daje duzo mozliwosci, ale jak dla mnie to bardzo przyjemny i czytelny plik konfiguracyjny ... byc moze to jakies spaczenie ;-) bo poprzednio uzywalem sendmaila (ten to mial malo przyjazny plik konfiguracyjny)
Jacekalex napisał(-a):
Natomiast serwer pocztowy będzie za routerem - gdzie szef dal się namówić - aby zamiast nowego Cisco kupić serwer z Xeonem na pokładzie i będzie tam router, antywirusowy serwer proxy, i do tego chcę tam włączyć właśnie taki smtp - który bedzie obsługiwał uwierzytelninie -ale pocztę kierowal do wlaściwego serwera.
troche dziwne roziwazanie, ale spotykane ... osobiscie jestem sceptyczny do angazowania routera w jakiekolwiek funkcje poza routingiem, podzialem pasma, ewentualnym natem ... no moze z wyjatkiem dns'a ...
Jacekalex napisał(-a):
W robocie teraz pracuje Win$ 2003 serwer - od około pół roku - zjawił się tam przede mną - i po 2 tygodniach podłączył się do niego jakiś spamer, mój kierownik z drugim informatykiem już 4 razy go instalowalii kombinowali, na spamhusie odwoływali adres IP.
Natomiast ja nie jestem jeszcze informatykiem (na stare lata wybrałem się do technikum) ale jak się ludzie dowiedzieli że używam Linuxa - to usłyszałem "to fajnie - wź na tego grata wrzuć Ubuntu z Postfixem" - to myślałem - że zemdleję.
Jak zaproponowałem Gentoo - szef o mało zawału nie dostał.
:-D
Jacekalex napisał(-a):
I teraz szukam do antywira na bramie coś lekkiego i skutecznego, programy w perlu działają nieźle - ale nie tak wydajnie jak w C, poza tym w miarę możliwości na bramę ma iść któryś ze starszych maszyn - najlepiej zabytek z bsd.
to sie kluci troche z koncepcja filtrowania na bramie ... to jest chyba najbardziej obciazajaca rzecz na serwerze SMTP ... ogolnie to zastanaawia mnie po co ten proxy smtp na routerze - zwlaszcza przy takim podziale maszyn ...
Jacekalex napisał(-a):
A chodzi o skanowanie tylko antywirusowe - spamassasin bedzie dzialał (na kilku skrzynkach już działa - w systemie per-user zintegrowany z mysql, zastanawiam się tez - czy warto do spamassassina dolączać dspam czy polegac na samym spamassassinie.
glowna zaleta skanowania na etapie kopertowym jest odrzucanie maili z informacja dla serwera wysylajacego, ale bez generowania zwrotki ktore sa uzywane do spamowania ...
Spokojnie - najpierw tutaj coś o eximie: http://www.youtube.com/watch?v=9B8MDy-37TI
Co do routera:
to sie kluci troche z koncepcja filtrowania na bramie ... to jest chyba najbardziej obciazajaca rzecz na serwerze SMTP ... ogolnie to zastanaawia mnie po co ten proxy smtp na routerze - zwlaszcza przy takim podziale maszyn ...
- będą 2 firewalle -pierwszy - to będzie jakieś BSD - 99% pfsense lub monowall, następny - brama na Linuxie -router??? ,dhcp, snort, havp, + smtp-gateway - tyle się wyjaśniło - jeszcze dyskusja - jaki antyvir najlepszy.
A na następnym bedzie poczta właściwa - serwer już działa - jeszcze nie wyjasnilo się w zakresie filtrów - deliver czy procmail - (deliver dalej strajkuje - w logach niby ok - rezultatu nie widać).
Na smtp-gateway przewidziany qpsmtpd, or clam-smtp or drugi qmail+simscan/qmail-scanner to jeszcze do dogrania i przetestowania.
Serwer z win2003 pójdzie pod bazy mssql dla księgowości - zapasowy.
I całość kosztów (razem z premią dla informatyków) wyjdzie taniej od jednego routera cisco :) - mniej więcej takiego - jaki padł niedawno po burzy.
glowna zaleta skanowania na etapie kopertowym jest odrzucanie maili z informacja dla serwera wysylajacego, ale bez generowania zwrotki ktore sa uzywane do spamowania ...
Jest jeszcze inna zaleta - w marketingu chcą dostawać oferty handlowe, w zaopatrzeniu też, a jak Prezes albo ktoś inny ze świecznika znajduje w skrzynce jakąś reklamę - to jest opier....
Spamsassassin per-user daje możliwość pogodzenia tych dwóch skrajności.
Choć lepiej od mysql działa folder .spamassassin w katalogu usera - tam można każdemu zrobić taką konfigurację- jaka jest potrzebna.
Bo do mysql przez roundcube wszystkich opcji spamassassina się nie wsadzi.
Nawiasem mówiąc roundcube chodzi prawie idealnie.
Nie mniej jednak - jestem otwarty na porady.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-11-17 10:31:41)