Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, mam testowy serwerek na ktorym ucze sie ubuntu, mam wykupiony staly adres ip, powiedzcie mi co potrzebuje aby z tego serwera mozna bylo wysylac maile.? Mam zainstalowany dotproject ale maile z niego niestety nie sa wysylane.
mozesz zrobic MTA (np. exim) i miec prawdziwy serwer pocztowy lub mozesz maile poprostu przesylac przez jakis inny serwer przy pomocy np. nullmailer'a
mialem kiedys exima postawionego ale poczta szla tylko lokalnie i tu jest wlasnie pies pogrzebany :(
Chodzi mi o wysylanie maili wszedzie nie tylko lokalnie.
Najpierw trzeba się zastanowić, czy chcesz tylko wysyłać pocztę korzystając z zew. serwera (wp, gmail, gazeta.pl (chociaż to to samo, co gmail prawie:)), interia...), czy samemu postawić serwer pocztowy. Napisałeś, że kiedyś miałeś exima (czyli chyba samemu chciałbyś zrobić serwer), a co masz teraz (chodzi mi właśnie o MTA)?
Potem najlepiej zajrzeć do logów (prawdopodobnie będzie to plik: /var/log/mail) co jest nie tak.
Docelowo napewno bede chcial postawic serwer pocztowy do wysylania i odbierania maili, ale w tej chwili bardzo mi zalezy na wysylaniu mail z poziomu dotprojecta, niby w dotprojecie jest mozliwosc ustawienia z jakiego konta maja byc maile wysylane, ale to nie dziala (maile nie dochodza) natomiast mam dotrpjecta zainstalowanego na moim wykupiolnym serwerze i tam w ocji konfiguracji serwera wysylajacego maile jest localhost i to dziala, u siebie localhosta wbic nie moge bo na razie nie mam zadnego mta postawionego :(
Wiem ze dosc zawile pisze, ale prosze o zrozumienie
Pozdrawiam i dziekuej za pomoc.
a w logach jest jakaś informacja? Może twoje maile wychodzą jako spam?
wlasnie nic nie ma logach, jedna pustka :(
Sprawdź swój ip na: http://www.mxtoolbox.com/blacklists.aspx
mam taka odpowiedz: We notice you are on a blacklist.
i
Blacklist Status Reason TTL ResponseTime
BARRACUDA LISTED Detail
Return codes were: 127.0.0.2 681 1451
UCEPROTECTL2 LISTED Net 83.238.0.0/16 is UCEPROTECT-Level2 listed because 521 abusers are hosted by INTERNETIA-AS Netia SA/AS12741 there. See: Detail
Return codes were: 127.0.0.2 1881 1451
UCEPROTECTL3 LISTED Your ISP INTERNETIA-AS Netia SA/AS12741 is UCEPROTECT-Level3 listed for hosting a total of 16586 abusers. See: Detail
Return codes were: 127.0.0.2 1881 1451
:(
Kurcze, ja miałem podobnie i moje maile wychodziły jako spam. Na dwóch serwerach udało mi się wyczyścić konto i usunięto mnie z dwóch list. Natomiast UCEPROTECTL2 i UCEPROTECTL3 zostało, ale i tak moje maile już wychodzą normalnie.
Nie wiem, czy tutaj leży wina, czy nie, ale mi faktycznie to pomogło.
Szkoda tylko, że nie ma żadnej informacji w logach, bo to pewnie rozwiązałoby sprawę.
no wlasnie logow nigdzie z dotprojecta nie moge znalesc :( w tej chwili zadnego mta nie mam zainstalowanego.
To zainstaluj jakiegoś mta i uruchom (powinien działać w defaultowej konfiguracji np. postfix lub sendmail); wyślij przykładowego maila z konsoli i zobacz co w logach napisze. Wtedy będzie można szukać dalej.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2009-11-15 17:18:01)
ok za chwilke sprobuje...
Dzieki za pomoc
Strony: 1