Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej
postawiłem sobie w domciu kompa który chodzi 24h/d jako dysk sieciowy, zabawka, no i co najważniejsze jako serwer dla drukarek (przynajmniej i ja i Żona mamy dostęp do obu drukarek z naszych normalnych kompów) no i... no i idąc do rzeczy trochę, komp jest maksymalnie dopieszczony pod względem ciszy i zużycia energii a więc pobiera ~20W prądu :D
w kompie mam 2 dyski:
1. zwykły dysk ATA 160GB
2. kartę CF (o jej sensie za chwilę)
system postawiłem normalnie na dysku zwykłym, tyle że nocami dysk brzęczy niepotrzebnie :P więc poszedłem za tą radą:
http://lite.jogger.pl/2008/12/08/zatrzymanie-dysku-na-systemie-linux/
i zatrzymałem dysk poleceniem:
hdparm -B1 -S12 /dev/hda
co dało mi stan w którym dysk po minucie się zatrzymuje no i byłoby wszytko cacy gdyby nie to co pół godziny "coś" go wybudza i dysk się załącza na minutę i znów na 29 minut cichnie... wspomnianą kartę CF mam podzieloną na partycje i jedna z partycji to /var/log (a niech se system zapisuje tam i nie brzęczy mi dyskiem) a kolejna partycja to /var/run (j. w.)
a teraz pytanie za 100p. jak wyczaić co za program co pół godziny dobija mi się do normalnego twardziela?
żeby go ubić dla świętego spokoju ;)
oczywiście sposób opisany na wspomnianej wyżej stronce co do wyczajania programów piszących / czytających z dysku stosowałem, ale jakoś nic mi nie wpda nic w oko, dla dociekliwych na partycjach mam system plików ext2 (komputer i tak jest podłączony pod UPSa więc nie zależy mi jakoś specjalnie na systemie plików z kronikowaniem)
z góry dzięki za pomoc :)
aha... komp z wyłączonym twardzielem to ok. 10W tylko pobiera :D
p.s. jakby dla mojego pytania lepszym działem był jakiś software to proszę o przeniesienie
Popatrz co masz w cronie. A żona jednak z małej się pisze. Dysk możesz trochę uciszyć, hdparm -M. A tak chwile się zastanawiając najprostszym rozwiązaniem będzie wyłączenie kompa na noc. Skoro i tak nic nie robi, szkoda prądu.
eee tam, to już wolę niech chodzi po prostu, digitemp przecież musi ( :P ) sprawdzać co 5 minut jaka jest temperatura w pokoju, za oknem, na strychu i spisywać to bo to ważne(?) a na pewno ciekawe jak się w czasie doby układa :)
(do tego jest ramdysk żeby zapisy nie szły na dysk cały czas :P )
dysk nie budzi Nas przecież swoim brzęczeniem, jedynie to takie... takie dziwne że musi :(
a wiesz, 10W (średnio w sumie ok. 15W) to nie majątek (1KWh spalana jest przez ok. 2,5 dnia więc można to przyoszczędzić ze sporym zapasem na gaszeniu nie potrzebnego w domu światła) przekładając na wygodę że chcę drukować to puszczam i leci na drukarkę (jedną lub drugą), chcę coś ze swoich "zabawek" www to mogę to mieć po prostu w domu, itd...
ale dzięki za poradę z tym hdparm -M pokombinuję jeszcze co można zdziałać :)
Ostatnio edytowany przez Graffi (2009-09-06 18:36:38)
Ja bym się pod ten temat podczepił :D
Szukam gdzieś w KDE opcji podobnie jak w windzie, żeby np. po 20 min bezczynności, dyski się wyłączały / zatrzymywały i nie znajduje?
Gdzie można to ustawić czy w KDE się da? Bo mam tam ustawione profile zarządzania energią ale wszystko do laptopa.
Czy mam sobie w google poczytać o halu? :)
ACPI powinno obslugiwac wylaczanie dyskow twardych, da sie to zrobic z poziomu biosu.
a nie można po prostu wykonać z poziomu KDE przy "pewnym zdarzeniu" (np. po czasie bezczynności) polecenia normalnie:
sudo hdparm bla_bla_bla /dev/dysk
wtedy byś bez problemu zatrzymał dysk tak jak chcesz właśnie
Tylko jak zdefiniować to zdarzenie? Trudno nazwać bezczynność zdarzeniem, według mnie :D
Tak poważnie to właśnie o to chodzi, żeby po jakimś tam czasie wyłączył dyski. Jeżeli chodzi o wyłączenie monitora np po 20 min, nie ma z tym problemu z poziomu KDE, ale jakoś nie znajduje tam opcji jeśli chodzi o dyski, ale skoro da się wyłączyć tak monitor to i dyski musi się dać :)
Jak by człowiek trochę poszukał, w ogóle by nie musiał o nic pytać :)
znalzłem taki wpis w komentarzach do bloga http://www.ubucentrum.net/2008/01/zarzdzanie-energi … a-czasu.html:
Owszem jest taka możliwość
np. dla Ubuntu
- instalujemy pakiet hdparm:
apt-get install hdparm
- w pliku /etc/init.d/rc.local dodajemy wpisy np.:
hdparm -S 240 /dev/sdb (czas usypiania dla dysku sdb 240x5sek=20min)
hdparm -S 120 /dev/sda2 (dla partycji 2 dysku sda 120x5sek=10min)
Odsyłam do lektury np. http://linuxreviews.org/man/hdparm/index.html.pl pozdr.
Ciekawe czy to działa :)
Tylko nie wiem, jak to wpisać? Czy można tak byle jak, czy trzeba to zawrzeć w jakieś nawiasy, bo mój rc.local wygląda tak:
! /bin/sh ### BEGIN INIT INFO # Provides: rc.local # Required-Start: $remote_fs $syslog $all # Required-Stop: # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: # Short-Description: Run /etc/rc.local if it exist ### END INIT INFO PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin . /lib/init/vars.sh . /lib/lsb/init-functions do_start() { if [ -x /etc/rc.local ]; then [ "$VERBOSE" != no ] && log_begin_msg "Running local boot scripts (/etc/rc.local)" /etc/rc.local ES=$? [ "$VERBOSE" != no ] && log_end_msg $ES return $ES fi } case "$1" in start) do_start ;; restart|reload|force-reload) echo "Error: argument '$1' not supported" >&2 exit 3 ;; stop) ;; *) echo "Usage: $0 start|stop" >&2 exit 3 ;; esac
Można to dopisać jako kolejne linie zwyczajnie?
Czy może lepiej dodać te polecenia do autostartu?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-13 18:29:50)
Do laptopów polecam laptop-mode-tools, więcej można poczytać na wiki fedory
Do lapka to samo kde wystarczy, mnie właśnie chodzi o pudło :/
Dopisałem do rc.local
hdparm -S 240 /dev/sda hdparm -S 240 /dev/sdb
I działa, jednak mam wrażenie jak by tylko ten drugi dysk mi się wyłączał, systemowy się nie wyłącza, ale może on się nigdy nie wyłącza, czyli może być :]
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-14 21:53:37)