Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-12 13:03:37

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Samba - jak usuwać użytkowników z pliku z hasłami smbpasswd ?

Witam musiałem usunac kilku uzytkownikow z bazy samby. Skorzystalem z programu smbpasswd z atrybutem -x jednak nie usunęło to wpisów z pliku smbpasswd. Usunelo natomiast userow z bazy uzytkownikow, spradzalem to poprzez pdbedit -L. Jak poprawnie usuwac uzytkownikow w sambie by byly czyszczone odpowiednio wpisy z zaszyfrowanymi haslami w pliku smbpasswd, czy musze manualnie czyscic wpisy po usunieciu uzytkownika z bazy? W smb.conf nie mam żadnego wpisu wskazujacego na plik smbpasswd :/ tylko wpis passdb backend = tdbsam, obey pam restrictions = yes, nie ma nic w stylu smb passwd file ale wynika zapewne z tego, że wpis /etc/samba/smbpasswd funkcjonuje domyślnie w momencie uruchomienia szyfrowania haseł. Co robię źle przy usuwaniu ? Czy manualnie to wywalić zawsze po usunięciu usera?

#2  2009-11-12 14:30:37

guzzi - Członek DUG

guzzi
Członek DUG

Re: Samba - jak usuwać użytkowników z pliku z hasłami smbpasswd ?

Właśnie sprawdzałem u siebie i w moim przypadku ładnie czyści wpisy w pliku.

#3  2009-11-12 16:51:36

qlemik - Użytkownik

qlemik
Użytkownik

ustaw:

Kod:

passdb backend = smbpasswd

i restart samby i przy usuwaniu powinien kasować wpis z pliku smbpasswd

#4  2009-11-13 15:00:16

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

smbpasswd -a user poprawnie dodaje do pliku smbpasswd, także wydaje mi się, że zmiana tego wpisu nie jest konieczna, ps. testparm wywala wszystko na OK

#5  2009-11-16 13:27:23

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Właściwie to myliłem się !!! :/ Polecenia smbpasswd -a lub smbpasswd -x nie dokonuja zmian w pliku smbpasswd, do którego nie ma odwołania w smb.conf :/ czy ten plik jest wogóle potrzebny? Skoro jest określone, w smb.conf, że hasła sa szyfrowane (tylko skoro nie w smbpasswd to gdzie?) ?  Z pliku smbpasswd wynika, że był wykorzystywany do konfiguracji tylko do pewnego momentu potem prawdopodobnie mój poprzednik zmienił konfigurację samby smb.conf i wykasował wpis, który odwoływał się do smbpasswd. Znaczna część użytkowników nie posiada wpisów w smbpasswd dlatego w przypadku zmiany konfiguracji passdb backend = smbpasswd musiałbym pousuwać użytkowników smbpasswd -x, którzy nie posiadaja wpisow w smbpasswd i dodac ich ponownie smbpasswd -a by takie wpisy uzyskali w tymże pliku?

#6  2009-11-16 14:14:54

guzzi - Członek DUG

guzzi
Członek DUG

bo ty pewnie masz  tdbsam a nie smbpasswd

Stopka forum