Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-11 17:45:33

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

mythtv - opinie, wymiana doświadczeń...

Z tego co sie orientuje, jest nas na tym forum chyba trzech albo czterech którzy używają mythtv na codzień, fajnie by było się wymienić wspólnymi doświadczeniami, pochwalić się tym co udało sie odpalić i w jaki sposób, a co nie chce działać...
Napewno każdy ma jakies uwagi co do działania itp. i pewnie mógłby pomoc innym którym czegoś brakuje ;)

#2  2009-11-11 17:47:31

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: mythtv - opinie, wymiana doświadczeń...

No to... może zaczniesz? ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2009-11-11 20:15:57

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

tak jest, żeby nie być gołosłownym, zaczne od siebie. Najsampierw opisze sprzęt jakiego używam, poźniej dodam co udało mi się odpalić, a na końcu to czego mi brakuje lub nie potrafie skonfigurować.

sprzęt to (wymienie rzeczy istotne z pkt. widzenia mythtv)
CPU Athlon 4850e (energy efficient), dwa rdzenie.
płyta Gigabyte  GA-MA78G-DS3H (wbudowana grafika ATI 3200, wyjscie HDMI, wyjscie SPDIF)
dwa tunery DVB
- Hauppauge Nova-S-Plus DVB-S (używam pilota z tej karty)
- Skystar HD2 (Twinhan) DVB-S2
twin LNB z zezem na hotbirda i astre
amplituner AV z DTS (podłaczony po toslinku i po hdmi)
TV w rozdzielczości 1280x720
Tak mniej wiecej wygląda sprzęt, konfiguracja tego wszystkiego do kupy w taki sposób żeby współczynnik WAF (wife acceptance factor) był powyżej zera zajeło mi sporo czasu ;)

Najwięcej problemów miałem chyba z grafiką ATI, chyba zakładałem tu kiedyś wątek i sie żaliłem już. Generalnie nie mogłbym nikomu polecić ATI pod mythtv. Mnie do tego zachęciłą informacja że ATI/AMD ma oficjalnie wspierać i mocno rozwijać sterowniki pod linuxa, udostepnia sporo dokumentacji itd itp. Generalnie zawiodłem sie bardzo, nie wiem czy doczekam sie kiedyś na wsparcie sprzętowego dekodowania mpeg przez linuxa - i myth'a w szczególności.
Na chwile obecną Xorg działa pod obsługą sterowników RadeonHD 1.2.5  Czemu nie fglrx - niestety każda wersja sterowników miała coś nieteges. A to nie było wsparcia dla Xv (co powodowało wolne wyświetlanie grafiki, gubienie klatek. było ok po obniżeniu rozdzielczości, no ale przecież nie tędy droga), a to obraz "pływał" (opisywane na angielsko języcznych forach jako "tearing")
W tej chwili z grafiki w tej konfiguracji jestem bardzo zadowolony, obraz jest ładny, nie mam żadnych uwag.

Drugi co do ważności problem to była pierwsza karta DVB - nowiutki Skystar HD2. Działa na sterownikach "mantis", których nie ma w jądrze, trzeba sobie dociągnąć. (brałem różne trunki s2-liplianin).
Przez kilka(naście) wersji ktore sciągałem z svn'a ciągle cos jeszcze nie działało, a to nie skanowało kanałów, a to wywalało po chwili.
Ostatni problem jaki miałem to obie karty włączone w jendym czasie powodowały crash systemu, na szczęście zaczeło działać, mniej więcej od 2-3 tygodni mam dwa (prawie) w pełni sprawne tunery.
Pilot do tej karty jest dziwny - działa jak klawiatura usb, wysyła normalne kody klawiszy klawiaturowych, i niestety sporo jest powtórzonych (bez sensu ale niestety tak wlasnie jest). Używam pilota haupauge.
W karcie Skystara jest możliwośc dołożenia CI , ale nie korzystam z tego rozwiązania.

Cały komp jest dość wyciszony. Wiatrak na zasilaczu zamieniłem na taki który sam reguluje obroty w zależności od temperatury , wiatrak na CPU zamieniłem na wolnoobrotowy z regulacją PWM , i używam demona "fancontrol". Dodałem wiatrak wywiewający ciepłe powietrze ze środka obudowy (tez regulowany PWM, w funkcji temperatury mostka południowego)
System ma włączony scaling governor, ustawiony na "ondemand" , przez większość czasu zegar procesora działa na 1Ghz.
Dysk ma włączone "Automatic Acoustic Management" , ustawione na "quiet".
Po dzisiejszym dniu srednia temperatura wygląda tak - CPU 44-48 stopni, mostek południowy 42-45 ,  obroty wiatraków 1600-1700 (CPU) , okolo 1800 obudowa.
Najbardziej słychać chyba ten wiatrak w zasilaczu, i też to miejsce najbardziej sie grzeje, mam ochote go zamienić na pasywny, ale to troche droga sprawa.

Dzwięk - jak mowiłem jest po drodze jeszcze amplituner. Sprytna ALSA (chipset ATI RS780 Azalia ) widzi 3 urządzenia audio - analog , cyfrowe spdif, oraz HDMI.  Każde w wyjść działa jako osobna "karta",
z tym że jeśli używane jest tylko analog albo tylko spdif to sygnał jest duplikowany na to drugie, ale można puścić dwie osobne niezależne rzeczy  (w sumie 3 - bo hdmi jeszcze).
Wykorzystuje to do puszczania muzyki na słuchawki (analog) , jak żona ogląda telewizje, dodatkowo w aplitunerze mam inne ustawienia dzwięku w zależności od wygnału ktorym przychodzi tzn. próba dekodowania DTS itd jesli to sygnał z HDMI, a ze spdif - normalne stereo jako domyślne. Dzięki temu moge mieć w mythmusic inne wyjście (spdif) i innaczej jest to puszczane :)

z rzeczy sprzętowych to chyba mniej wiecej wszystko...

Ostatnio edytowany przez voyo (2009-11-12 01:35:08)

#4  2009-11-11 20:27:26

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Plyta: śakaś Gigabyta:)
RAM: 2GB
grafika: Intel 3100 (zintegrowana)
Wszystko wyciszone tak, że hoho:)
Mythtv pracował z różnymi źródłami (kablówka, cyfrowa naziemna ze Śremu (gdzie mieszkam, więc moc sygnału mam 100% ze zwykłym drutem:)), Freesat (brytyjski darmowy sat)...). Jak jeszcze mieszkałem w Anglii, to miałem Astre 2, Astre3 i Hotbirda oraz DVB-T jednocześnie, więc wszystko, co można było mieć:)
W tej chwili mam Telewizję Na Kartę. Bez HD, ale tanio:)
Karta, to Skystar 2.6D oraz WinTV-NOVA-HD S2
Obecnie jadę na Mythtv wersja 0.22 RC1 i jest ogólnie spoko, ale nie ze wszystkim (czasami wywala przy przeglądaniu zdjęć na przykład).

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#5  2009-11-12 02:28:38

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

osobno napisze o sofcie jaki używam, wypunktuje wersje.

- dystrybucja to Mythbuntu (ale to bez znaczenia juz, miałem poprostu taką płytke w domu...)
- kernel mocno kustomizowany - 2.6.30
- Xorg 1.5.2 , ze sterownikami radeonHD 1.2.5
- sterowniki DVB to s2-liplianin, te z jądra są wyłączone. http://mercurial.intuxication.org/hg/s2-liplianin , wersja z 22 października
- mythtv svn , 22512M  (0.22.20091016-1)
- opensasc-ng rev 77  http://opensvn.csie.org/opensascng
- do filmów używam mplayer'a 1.0rc2-4.3.2

Wszystko to udało mi sie doprowadzić do wspólnego działania, ale oczywiscie nie bez problemów.
System startuje w 48 sekund (do pojawienia sie menu mythtv).
udało mi się to osiągnąć poprzez wywalenie niepotrzebnych rzeczy z rc2.d , tam gdzie nie było w skryptach zamiane bash'a na dash'a , a demonów które zwykle/czasem potrzebuje - odpalanie opóźnione 10 minut po włączeniu mythtv. Chętnie bym zamienił jeszcze standardowy bios na open, niestety moja płyta nie jest obsługiwana, sądze że jeszcze troche bym uzyskał przez wywalenie niepotrzebnych modułów z initrd, i ładowanie ich też poźniej.

Z innych ciekawostek ktore mam jeszcze porobione to -
- na jednym z przycisków na pilocie mam podpiętą funkcje restartującą mythfrontend (killall i respawn), używane niestety nader często
- poweroff nie wyłącza normalnie kompa, ale ustawia pozycje "halt" w grub'ie (z savedefault spowrotem na normalne jądro) - powodem jest to, że płyta nie zapisuje poprawnie ustawień "budzika",
gdzieś wyczytałem taką sztuczke, dzięki temu do biosu zapisane są poprawnie wartości obudzenia kompa. Niestety na chwile obecną i tak z tego nie korzystam, nie dokonfigurowałem mythtv chyba w 100% , anyway cos nie działa jeszcze, komp i tak sie nie budzi na nagrania w nocy ;)
- do aktualizacji EPG , w programach które tego nie posiadają (lub nie działa z jakis przyczyn) używam dodatkowo programiku "epgdownloader", sciąga dane z programów telewizyjnych dostępnych w internecie
- gdy potrzebuje cos zrobić pod mythtv-setup , lub odpalić inne rzeczy bardziej interaktywne lub gdzie literki są małe (mam telewizor CRT, z nie najlepszą ostrością jeśli idzie o małe literki)
to wystawiam do tego ekran X11 po VNC, i łączę się laptopem, bardzo wygodne i czytelne :)

dodatkowo komputer ten słuzy jeszcze za serwer plików dla drugiego low-endowego frontendu stojącego w drugim pokoju (używane raczej eksperymentalnie, nie bede nawet opisywał co i jak , chyba że ktoś zapyta), docelowo wyląduje to w sypialni jak skończe. Pokrótce tylko - drugi frontend jest bezdyskowy, bootowany z PXE, potrzebuje dhcp, nfs no i oczywiscie mythbackendu.

I w trzech słowach jeszcze "codzienna" funkcjonalność z jakiej korzystam:
- LiveTV - chyba 90% tego co ten komp robi niestety
- mythmusic
- filmy AVI (również materiał HD w mkv)
- filmy DVD
- nagrywanie PVR - ale ostatnio są problemy niestety (drugi tuner działający od niedawna)
- bardzo sporadycznie zdjęcia
całe dodatkowe materiały A/V zgrane są tam ręcznie, nie próbowałem odpalać żadnych "importów" z CD czy cos takiego.

To są rzeczy podpięte pod pilota, troche mało - chciałbym więcej.
Jutro napisze o problemach jakie jeszcze mam, co mi nie działa (albo nie tak jak powinno), i co bym jeszcze chciał zrobić.

mam nadzieje że kogoś zainspirowałem może do ulepszeń, w razie czego moge rozwinąć opis jeśli ktos bedzie chciał :D

#6  2009-11-12 21:09:15

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

osobiście od jakiegoś czasu testuje do filmów xine oraz vlc; w xine podoba mi się skalowanie obrazu jednym klawiszem (czego nie znalazłem w mplayer), a co czasami mi się przydaje., a w vlc jakoś u mnie lepiej radzi sobie z plikami nagranymi z wykorzystaniem otwartych kodeków (czasami przy mplayerze, filmy z wykorzystaniem kodeka vorbis oraz theora w początkowej fazie odtwarzania przycinają się (nie wiem dlaczego),a co nie występuje w vlc))
Ogólnie moje mythtv połączone jest z drugim (dwie sieci połączone w jedną lokalną), a w przeciągu dwóch miesięcy będize z trzecim i może czwartym. W nocy w tle działa amule lub torrent, a w dzień, w wolnych chwilach następuje wymiana plików między komputerami.
Moje mythtv, to taki mały serwer plików, drukarka, proste ftp. W połaczeniu z drugim komputerm z mythtv, część dysku jest wspólna i tam są zdjęcia i filmy (nfs)

Moje centrum nie startuje szybko, bo w ogóle nie startuje:) działa 24h
mythtv-setup uruchamiam zazwyczaj na laptopie obok
Oczywiście odpowiednio skonfigurowany cron, który uruchamia amule, skanuje clamav (do centrów również dostęp mają kompy z windowsem, więc ważne, żeby centrum było "czyste"), epgdownloader, wymiana plików między centrami, itd...
Do EPG używam tylko epgdownloadera. Nie wiem, dlaczego, ale jakoś program ze strony teleman.pl odpowiada mi bardzo, dużo bardziej niż defaultowy EPG przesyłany z satelity.

Czego mi brakuje w mythtv? Chyba najbardziej opcji PRINT przy przeglądaniu zdjęc. MythPhone z ekigą. Szybszego przełączania między kanałami (podobno nie jest to takie proste i nie szybko znajdzie się w kolejnych wersjach). Oglądania tv podczas "skakania" po menu (podobno ktoś już wpadł na taki pomysł:)).

p.s. Widziałem, że jest konkurs na temat do mythtv. Bierze ktoś udział?:)

Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#7  2009-11-14 15:02:16

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

voyo napisał(-a):

fajnie by było się wymienić wspólnymi doświadczeniami, pochwalić się tym co udało sie odpalić i w jaki sposób, a co nie chce działać...

To ja może tak na szybko.

- Athlon X2 3800+ 40W, płyta na nForce 430, grafika GF 8400 z CUDA
- 2 karty TechnoTrend S2-3200 za modułami CI + spliter + karta cyfry z opcjami HD
- wyjście Full HD po HDMI, odtwarzanie z użyciem VDPAU
- EPG ze strony cyfry za pomocą własnego pluginu
- w MythTV używam TV DVD, MythWeb, MythMusic, MythArchive
(tworzę płyty DVD z nagrań w SD), nuvexport
- MythTV z SVN 0.22 RC

Piszę właśnie poprawkę do nuvexport, żeby sensownie eksportować nagrania w HD.
Nagrania HD są dość duże, często 2-godzinny film nie wchodzi na płytę 8.5GB.
Zrobię eksport podstawowych strumieni bez rekompresji do kontenera matroska
oraz konwersję do 720p i 576p, żeby w dobrej jakości to przechowywać
i pożyczyć czasem komuś bez komputera zdolnego odtworzyć HD. Obecnie
nuvexport nie radzi sobie z nagraniami w HD w h264.

Mam też zarys skryptu, który potrafi przenieść listę kanałów między urządzeniami
MythTV. Opiekuje się kilkoma instalacjami, więc potrzebna mi taka opcja. oczywiście
skrypt przeniesie także konfigurację transponderów. Ale teraz praca wre nad
skryptem do eksportu HD ;)

#8  2009-11-17 11:43:18

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

Radzio - opisz cos wiecej w jaki sposób wyciszałeś, jakas specjalna obudowa czy cuś? Ja swoje w nocy jak juz wszystko powyciszane to niestety ale słysze wiatrak, nie mocno ale jednak.
a propos mythphone - wyczytałem że niestety to wyrzucili, zanim na dobre zaczałem się tym bawic :(

Widze że obaj Panowie macie po dwie karty DVB, i mi w końcu działają od niedawna obie. Niestety albo coś źle skonfigurowałem albo ...
Problem mam taki, że odkąd są dwie karty nie robią się prawidłowo prawie żadne nagrania ze schedulera. (albo nagranie ma wielkość 0b , albo kilka sekund, co jest jeszcze bardziej dziwne)
Dodatkowo jak włącze ten drugi frontend, to jestem w stanie oglądać (domyślnie) tylko te kanały na zalokowanym transporderze ktory używa pierwszy frontend, musze ręcznie wymusić zmiane wejścia na drugą karte żeby móc przełączać na inne kanały, spodziewałem się że to jest inteligentniejsze :-/
Tak samo sie dzieje na głównym frontendzie, jeśli coś sie zaczeło nagrywać, nie moge wyskoczyć na inne kanały jeśli ręcznie nie zmienie wejścia w menu.

Skonfigurowane mam te karty tak,  że zezwoliłem na nagrywanie 4 nagrań jednocześnie na karte (często są np dwa albo więcej ciekawych filmów na tym samym transporderze na innych kanałach) , do tej pory działało to mniej więcej ok. Więc w sumie mam dostępnych sporo wejść. "Source" rozdzieliłem na "hotbird" i "astra" , też w sumie nie wiem czy tak jest ok...

Dodatkowo problem z HD (DVB-S2), a właściwie jego całkowity brak. Co prawda nie spodziewam się rewelacji, bo na tych paru kanałach HD które łapie na DVB-S to mam poprostu slideshow
(np MTVNHD, czy tez jakies SuisseHD)  , ale mam opcje na kanały HD , wiec chciałbym mieć przynajmniej możliwość nagrania czegoś, albo chociaż tą satysfakcje że działa. I nadzieje kiedyś że na ATI ruszy wspomaganie odkodowywania mpeg.
Wiec co mam - mythtv z svn'a (bez zadnych dodatkowych paczy odnosnie HD, czy tez dvb-s2 - wyczytałem gdzieś że juz to powinno działać bez kombinowania), proboje to włączyć na karcie DVB-S2 , a nie DVB-S ;)   . Przy próbie oglądnięcia takiego kanału pojawia się tylko mała literka (l)  , zamiast (LAMC),   mythtv-setup nie potrafi przeskanować tego transpordera wogole.

A tak wogole - skoro mplayer bez problemu sobie radzi z materiałem HD (jakies matroshki) , to dlaczego nie mythtv na tym samym sprzęcie  ?? :-(

jeszcze z innej beczki - robiłem niedawno pożądki - po różnych upgradach mythtv z SVN czesto zmienia sie wersja bazy, czasem sie cos kaszaniło, musiałem odzyskiwać baze z backupu, czasem sprzed paru dni itd.  Do czego zmierzam - miałem około 60Gb nagrań nie przypisanych do niczego, nazbierało się z prawie roku takiej zabawy. Polecam sprawdzić jak to u was wygląda ;)

A, zapytam was jeszcze jak wygląda sprawa z jakością sygnału ze satelitki u was? U mnie niestety nie ma rewelacji, na normalnym tunerze od czasu do czasu mam 'artefakty' ale nie przeszkadza to w normalnym ogladaniu. Niestety z mythtv jest duzo gorzej! wersja z svn poprostu sobie całkowicie nie radzi jesli są jakieś problemy ze sygnałem. Zrywa i wychodzi do menu z komunikatem. Pomógł mi jakiś patch http://www.gossamer-threads.com/lists/mythtv/commits/383617
Niestety nie jest włączony do svn'a a dzięki niemu jest o wiele lepiej.

#9  2009-11-17 14:30:11

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

voyo napisał(-a):

Problem mam taki, że odkąd są dwie karty nie robią się prawidłowo prawie żadne nagrania ze schedulera. (albo nagranie ma wielkość 0b , albo kilka sekund, co jest jeszcze bardziej dziwne)
Dodatkowo jak włącze ten drugi frontend, to jestem w stanie oglądać (domyślnie) tylko te kanały na zalokowanym transporderze ktory używa pierwszy frontend, musze ręcznie wymusić zmiane wejścia na drugą karte żeby móc przełączać na inne kanały, spodziewałem się że to jest inteligentniejsze :-/

Jest gdzies w menu opcja, żeby na liście programów pokazywane były programy z wszystkich
dostępnych wejść, a nie tylko z aktywnego. To może być to. Ja mam po jednym wejściu na
kartę, bo mam jednostrumieniowe moduły dekodujące w CI.

voyo napisał(-a):

Dodatkowo problem z HD (DVB-S2), a właściwie jego całkowity brak. Co prawda nie spodziewam się rewelacji, bo na tych paru kanałach HD które łapie na DVB-S to mam poprostu slideshow
(np MTVNHD, czy tez jakies SuisseHD)  , ale mam opcje na kanały HD , wiec chciałbym mieć przynajmniej możliwość nagrania czegoś, albo chociaż tą satysfakcje że działa. I nadzieje kiedyś że na ATI ruszy wspomaganie odkodowywania mpeg.

MythTV dekoduje h264 (i nie tylko) za pomocą ffmpeg. Oficjalna wersja tego pakietu
dekoduje h264 z użyciem jednego wątku. Trzeba zmodyfikować źródła ffmpeg, które
zawiera MythTV, do wersji ffmpeg-mt. Jest do tego patch. Udało mi się to uruchomić
na procesorze C2D 2.66 GHz z usuwaniem przeplotu w trybie BOB.
Co do ATI, to już coś się dzieje.

voyo napisał(-a):

Wiec co mam - mythtv z svn'a (bez zadnych dodatkowych paczy odnosnie HD, czy tez dvb-s2 - wyczytałem gdzieś że juz to powinno działać bez kombinowania), proboje to włączyć na karcie DVB-S2 , a nie DVB-S ;)   . Przy próbie oglądnięcia takiego kanału pojawia się tylko mała literka (l)  , zamiast (LAMC),   mythtv-setup nie potrafi przeskanować tego transpordera wogole.

Twoje objawy wskazują na niewłaściwe ustawienia transponderów. Przeskanuj jeden wprowadzając
ręcznie częstotliwość, modulację itp., korzystając z danych z www.kingofsat.net.
Może wystarczy też zmienić parametry odpowiednich transponderów, chodzi w szczególności
o modulację 8psk.

voyo napisał(-a):

A tak wogole - skoro mplayer bez problemu sobie radzi z materiałem HD (jakies matroshki) , to dlaczego nie mythtv na tym samym sprzęcie  ?? :-(

Jedno i drugie korzysta  z ffmpeg, trzeba ustalić, o co chodzi. Albo to sprawa obsługi wielu rdzeni,
albo innych plików (satelita to 1080i, może pliki mkv masz w 720p).

voyo napisał(-a):

A, zapytam was jeszcze jak wygląda sprawa z jakością sygnału ze satelitki u was? U mnie niestety nie ma rewelacji, na normalnym tunerze od czasu do czasu mam 'artefakty' ale nie przeszkadza to w normalnym ogladaniu. Niestety z mythtv jest duzo gorzej! wersja z svn poprostu sobie całkowicie nie radzi jesli są jakieś problemy ze sygnałem. Zrywa i wychodzi do menu z komunikatem. Pomógł mi jakiś patch http://www.gossamer-threads.com/lists/mythtv/commits/383617

Jest to problem, dlatego nie korzystam ze zbiorczej satelitarnej. Ale to nie sprawa MythTV,
ale czułości tunerów komputerowych. Fakt, że ten patch pomoże w oglądaniu, nie będzie tak
często wywalać komunikatu. U mnie zdarza się to na tyle rzadko, że to nie problem.

#10  2009-11-17 21:01:56

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

voyo napisał(-a):

(...)a propos mythphone - wyczytałem że niestety to wyrzucili, zanim na dobre zaczałem się tym bawic :((...)

To dokladnie tak samo, jak ja:(  ...a wszystko zaczęło jakoś działać - w sieci wew., ale zawsze i to z wideo. No szkoda.

voyo napisał(-a):

Radzio - opisz cos wiecej w jaki sposób wyciszałeś, jakas specjalna obudowa czy cuś? Ja swoje w nocy jak juz wszystko powyciszane to niestety ale słysze wiatrak, nie mocno ale jednak.

Obudowa, to nic specjalnego, taki dość duży slim. Powciskane ma tylko 6 wiatraków. Obudowa fakt faktem jest zmyślnie pomyślana, bo wiatraki są "na przestrzał" (co w obudowie slim daje dość zauważalny efekt)- jeden wciąga, drugi wyciąga i tworzy się bardzo fajny tunel powietrzny. Zatrzymywany po częsci przez karty pci, ale nie na tyle, aby zakłócić ogólną temperaturę. Na początku kombinowałem z chłodzeniem pasywnym (za wysoki koszt dla mnie), albo wycinaniem specjalnych miejsc z góry obudowy, gdzie można byłoby wkładać do specjalnego pojemnika lód, pod którym byłby wiatraczek, który wciągałby zimne powietrze, ale nie wyszło:). Podsumowując, 6 wiatraków na minimalnych obrotach (w większości akasa (amber), ale nie wiem, czy to coś znaczy) daje radę i centrum leży niedaleko łózka i nie wadzi werbalnie:)

#11  2009-11-19 16:42:19

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

icek napisał(-a):

Jest gdzies w menu opcja, żeby na liście programów pokazywane były programy z wszystkich
dostępnych wejść, a nie tylko z aktywnego. To może być to. Ja mam po jednym wejściu na
kartę, bo mam jednostrumieniowe moduły dekodujące w CI.

znalazłem, włączyłem, chyba pomogło. poobserwuje czy cos innego nie zepsuło ;)
co do CI - ja nie używam tego wogole, miedzyinnymi właśnie przez 'jednostrumieniowość' ,
polecam Ci zainteresowanie sie open-sac-sg (aczkolwiek otwiera to droge do potencjalnych innych problemów, nie ma róży bez kolców :P )

icek napisał(-a):

MythTV dekoduje h264 (i nie tylko) za pomocą ffmpeg. Oficjalna wersja tego pakietu
dekoduje h264 z użyciem jednego wątku. Trzeba zmodyfikować źródła ffmpeg, które
zawiera MythTV, do wersji ffmpeg-mt. Jest do tego patch. Udało mi się to uruchomić
na procesorze C2D 2.66 GHz z usuwaniem przeplotu w trybie BOB.

bardzo interesujące info. nie wiedziałem o tym. niestety co do mytha + ffmpeg-mt - znalazłem wątki, urle do patchy - niestety nieaktualne, temat chyba umarł jakiś czas temu i
nie ma komu sie tym zająć. nie jestem w stanie nawet podjąć tematu z braku nawet starych patchy zeby spróbować  :(
Ale znalazłem wersjei i opisy mplayer + ffmpeg-mt , pobawie się tym w wolnej chwili, zobacze czy to coś daje i ile można zyskać.

Co do ATI, to już coś się dzieje.

to jeszcze ciekawsze pozytywne info :)
troche droga na okrętke, ale lepsze to niż nic. jakkolwiek - mythtv bedzie potrzebował do tego wsparcia też, wiec pewnie z racji tego że każdy z developerów ma nvidie a nie ati zajmie to bardzo długo :-P

icek napisał(-a):

Twoje objawy wskazują na niewłaściwe ustawienia transponderów. Przeskanuj jeden wprowadzając
ręcznie częstotliwość, modulację itp., korzystając z danych z www.kingofsat.net.
Może wystarczy też zmienić parametry odpowiednich transponderów, chodzi w szczególności
o modulację 8psk.

Niestety, sądze że mam to ustawione dobrze. Używałem tej strony też właśnie do wprowadzenia danych o transporderach.
Przepuszczam że problem mimo wszystko jest gdzies poza mythem, blizej sprzętu. Próbowałem przeskanować przy pomocy scan-s2  , na 'prawdziwym' tunerze a nie dvbloopback'u - żeby wyeliminować potencjalne problemy z tym. I też nie dało rady, nie znalazłem żadnego poszukiwanego kanału HD.

voyo napisał(-a):

Jedno i drugie korzysta  z ffmpeg, trzeba ustalić, o co chodzi. Albo to sprawa obsługi wielu rdzeni,
albo innych plików (satelita to 1080i, może pliki mkv masz w 720p).

były różne. radziło sobie nawet z BR-ripami.

voyo napisał(-a):

Jest to problem, dlatego nie korzystam ze zbiorczej satelitarnej. Ale to nie sprawa MythTV,
ale czułości tunerów komputerowych. Fakt, że ten patch pomoże w oglądaniu, nie będzie tak
często wywalać komunikatu. U mnie zdarza się to na tyle rzadko, że to nie problem.

Nie zgadzam się. jak odpale mplayera, albo kaffeine - czasem zaskrzeczy, jakies artefakty przejdą, ale nigdy nie wywala, nie zrywa, nie zatrzymuje sie dlużej niż na sekunde.
wrażenia odbioru o WIELE lepsze niż pod mythtv...
zastanawiam się czy to tez nie jest przyczyną problemów z recordingiem, bo skoro wywala mi LiveTV, to i pewnie recording... ale nie widziałem błędów w logach, jedynie jakieś proby usunięcia plików ktorych nie ma (musze znowu baze przejrzeć pod kątem nie istniejących nagrań).
Włącze jakis verbose i poogladam jeszcze. Póki co ustawiłem tak jak Ty masz - tylko jedno nagrywanie na tuner, zobacze jak sie z tym bedzie zachowywać.

#12  2009-11-19 16:52:10

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

radziojedi napisał(-a):

voyo napisał(-a):

(...)a propos mythphone - wyczytałem że niestety to wyrzucili, zanim na dobre zaczałem się tym bawic :((...)

To dokladnie tak samo, jak ja:(  ...a wszystko zaczęło jakoś działać - w sieci wew., ale zawsze i to z wideo. No szkoda.

voyo napisał(-a):

Obudowa, to nic specjalnego, taki dość duży slim. Powciskane ma tylko 6 wiatraków. Obudowa fakt faktem jest zmyślnie pomyślana, bo wiatraki są "na przestrzał" (co w obudowie slim daje dość zauważalny efekt)- jeden wciąga, drugi wyciąga i tworzy się bardzo fajny tunel powietrzny. Zatrzymywany po częsci przez karty pci, ale nie na tyle, aby zakłócić ogólną temperaturę. Na początku kombinowałem z chłodzeniem pasywnym (za wysoki koszt dla mnie), albo wycinaniem specjalnych miejsc z góry obudowy, gdzie można byłoby wkładać do specjalnego pojemnika lód, pod którym byłby wiatraczek, który wciągałby zimne powietrze, ale nie wyszło:). Podsumowując, 6 wiatraków na minimalnych obrotach (w większości akasa (amber), ale nie wiem, czy to coś znaczy) daje radę i centrum leży niedaleko łózka i nie wadzi werbalnie:)

ale taki tunel powietrzny chyba jest dość słyszalny? :)
u mnie w ciągu dnia nie słychać nic, ale jak w nocy żona idzie spać i mi przyciszy TV maksymalnie, nie ma juz też dzwięków z otoczenia - wtedy zaczyna słychać ten szum... ;)
Chyba że to moje zbyt wyczulone ucho, bo i stary tykający zegarek mi przeszkadza w spaniu ;)
Albo poprostu komp ma dość ciepło po całym dniu działania :D

Kiedyś bawiłem się chłodzeniem wodnym (do PC normalnego), to było naprawde bezgłośne i bardzo wydajne, ale nigdy nie skończyłem tego na tyle zebym nie bał się ustawić tego w salonie. (estetyka wykonania, strach przed zalaniem sprzętu).
Z tym lodem to chyba żartowałes? :D kto by ten lód uzupełniał ;)
Ja myśle jeszcze czyby nie kupić gdzieś kawałków aluminium i samemu nie wykonać dużego radiatora na zasilaczu, z wyprowadzeniem na zewnatrz obudowy i bez wiatraka wtedy.

#13  2009-11-20 14:45:47

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

voyo napisał(-a):

(musze znowu baze przejrzeć pod kątem nie istniejących nagrań).

klik :)

#14  2009-11-20 15:24:38

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

icek napisał(-a):

voyo napisał(-a):

(musze znowu baze przejrzeć pod kątem nie istniejących nagrań).

klik :)

heh, no dobre. szkoda tylko ze juz sam wynalazlem to samo koło drugi raz :P (tylko w php)
btw. czemu nikt nie podpiął tego do mythweba , albo gdzies w menu mytha.  :-(  to bardzo przydatna funkcjonalnosc takie przeczyszczenie, zwlaszcza dla 'powerusera' który grzebie cos wiecej niz tylko pilotem.

#15  2009-11-23 13:32:04

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

voyo napisał(-a):

Przepuszczam że problem mimo wszystko jest gdzies poza mythem, blizej sprzętu. Próbowałem przeskanować przy pomocy scan-s2  , na 'prawdziwym' tunerze a nie dvbloopback'u - żeby wyeliminować potencjalne problemy z tym. I też nie dało rady, nie znalazłem żadnego poszukiwanego kanału HD.

Miałem złożony zestaw na dwóch kartach HD2. Niby działało, ale były problemy z przełączaniem
między trybami DVB-S i DVB-S2. Po takim przełączeniu karta nie zawsze chciała wracać do
poprzedniego stanu.

Podsumowując, skoro odbierasz coś na DVB-S, nie przełączysz się juz do DVB-S2. Żeby to
sprawdzić, wystarczy usunąć z pamięci sterownik (make rmmod w źródłach liplianin) i po
ponownym załadowaniu (o ile pamiętam 'modprobe mantis') skanować od razu transponder S2.

Ja dałem sobie spokój z tymi kartami, sprzedałem i kupiłem Technotrend S2-3200/SkayStar HD.
Problem polega teraz na tym, że ta karta była produkowana przez firmę Technotrend, która
wiosną została wykupiona przez właściciela marki Katherin.

Wygląda na to, że firma kontynuuje tylko sprzedaż tunerów stacjonarnych Technotrend, a
produktami do PC już się nie zajmuje. Niby mają stronę z produktami PC, ale wsparcia
brak i kanału  dystrybucyjnego też.  Nowa strona to http://www.tt-pc.de/.

#16  2010-01-11 10:44:47

serewyn - Nowy użytkownik

serewyn
Nowy użytkownik

Witam,

Ja mam pytania do icek.

Mam nową kartę TT-S3200 zainstalowałem Mythbuntu z dokompilowanym sasc-ng i mam problem z odebraniem kanałów HD z transpondera cyfry 11278. Dodam, że na Windowsie działa ok, bo wykonałem taki test aby sprawdzic czy wogóle działają. MTVNHD, FILMOBOX HD działają prawidłowo. Czy możesz coś powiedzieć o twojej instalacji?

Ostatnio edytowany przez serewyn (2010-01-11 10:45:32)

#17  2010-01-11 10:48:49

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

serewyn napisał(-a):

Mam nową kartę TT-S3200 zainstalowałem Mythbuntu z
dokompilowanym sasc-ng i mam problem z odebraniem kanałów HD
z transpondera cyfry 11278. Dodam, że na Windowsie działa ok, bo
wykonałem taki test aby sprawdzic czy wogóle działają. MTVNHD,
FILMOBOX HD działają prawidłowo. Czy możesz coś powiedzieć o
twojej instalacji?

U mnie działa ;)

Potrafisz odczytać dane z tabeli mysql? Jeżeli tak, podaj tutaj wszystkie dane
tego transpondera (tabela dtv_multiplex). Jeżeli nie, wejdź w mythsetup
i spisz je z ekranu edycji transpondera.

#18  2010-01-15 09:44:03

serewyn
Nowy użytkownik

Kod:

1       1       11000   318     10719000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 19:52:27
2       1       11000   0       10719000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 19:52:28
3       1       11900   318     10892000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:48
4       1       12500   318     11013000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:49
5       1       7400    113     12188000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:49
6       1       7900    113     12284000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:49
7       1       13200   113     11159000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:49
8       1       1800    200     11541000        a       22000000        5/6     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:49
9       1       200     318     11240000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:49
10      1       500     318     11296000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:49
11      1       1000    318     11394000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
12      1       1100    318     11411000        a       27500000        5/6     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
13      1       1400    318     11470000        a       27500000        5/6     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
14      1       1500    318     11488000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
15      1       5000    318     11727000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
16      1       5103    318     11747000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
17      1       5200    318     11766000        a       27500000        2/3     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
18      1       5400    318     11804000        a       27500000        2/3     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
19      1       6500    318     12015000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
20      1       7200    318     12149000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
21      1       7501    318     12207000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:50
22      1       7700    318     12245000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
23      1       8300    318     12360000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
24      1       8400    318     12380000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
25      1       8500    318     12399000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
26      1       8700    318     12437000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
27      1       9000    318     12520000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
28      1       9400    318     12597000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
29      1       11400   318     10796000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
30      1       11700   318     10853000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:51
31      1       12300   318     10971000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:56
32      1       12600   318     11034000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:56
33      1       12700   318     11054000        a       27500000        5/6     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:56
34      1       13000   318     11116600        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:56
35      1       13100   318     11137000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:56
36      1       13300   318     11179000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:56
37      1       15300   318     11566000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:56
38      1       15400   318     11585000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:57
39      1       15500   318     11604000        a       27500000        5/6     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:57
40      1       15600   318     11623000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:57
41      1       15700   318     11642000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:57
42      1       9200    319     12558000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:57
43      1       9900    319     12692000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:57
44      1       15900   319     11681000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:57
45      1       9700    702     12654000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:58
46      1       7800    113     12264000        a       27500000        2/3     v       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:05:58
47      1       1300    318     11449000        a       27500000        2/3     h       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:05:58
48      1       11200   318     10757000        a       27500000        5/6     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:05:58
49      1       9100    0       12539000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:00
50      1       13400   0       11200000        a       27500000        5/6     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:00
51      1       11900   0       10892000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
52      1       7400    0       12188000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
53      1       7900    0       12284000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
54      1       1500    0       11488000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
55      1       5400    0       11804000        a       27500000        2/3     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
56      1       11400   0       10796000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
57      1       7800    0       12264000        a       27500000        2/3     v       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
58      1       300     0       11258000        a       27500000        3/4     h       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
59      1       400     0       11278360        a       27500000        3/4     v       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:44:55

// używaj znaczników — azhag

Ostatnio edytowany przez azhag (2010-01-15 09:59:07)

#19  2010-01-15 13:13:22

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

Masz kilka brakujących wartości networkid:

serewyn napisał(-a):

Kod:

49      1       9100    0       12539000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:00
50      1       13400   0       11200000        a       27500000        5/6     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:00
51      1       11900   0       10892000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
52      1       7400    0       12188000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
53      1       7900    0       12284000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
54      1       1500    0       11488000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
55      1       5400    0       11804000        a       27500000        2/3     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
56      1       11400   0       10796000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
57      1       7800    0       12264000        a       27500000        2/3     v       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
58      1       300     0       11258000        a       27500000        3/4     h       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
59      1       400     0       11278360        a       27500000        3/4     v       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:44:55

To zapewne wynik skanowania całego satelity i jakiegoś błędu w programie.
Prawidłowe wartości poniżej:

Kod:

49      1       9100    318     12539000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:00
50      1       13400   318     11200000        a       27500000        5/6     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:00
51      1       11900   318     10892000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
52      1       7400    113     12188000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
53      1       7900    113     12284000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
54      1       1500    318     11488000        a       27500000        3/4     h       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
55      1       5400    318     11804000        a       27500000        2/3     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:01
56      1       11400   318     10796000        a       27500000        3/4     v       qpsk    a       auto    a       auto    0       qpsk    a       auto    DVB-S   0.35    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
57      1       7800    113     12264000        a       27500000        2/3     v       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
58      1       300     318     11258000        a       27500000        3/4     h       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:06:06
59      1       400     318     11278360        a       27500000        3/4     v       8psk    a       auto    a       auto    0       8psk    a       auto    DVB-S2  0.25    dvb     33      2010-01-14 20:44:55

Na pozostałe kolumny tylko rzuciłem okiem i wydają mi się poprawne.

P.S. Wartości w tabeli łatwo zmienić korzystając z phpMyAdmin lub z MySQL Query Browser.

pozdrawiam
icek

#20  2010-01-16 17:48:48

serewyn
Nowy użytkownik

Icek,

Powiedz proszę, której wersji Debiana (jądro) używasz i jakich sterowników TT bo podejrzewam, że to problem sterowników. Jak skanuje 11278 to nigdy nie znajduje kanałół z dobrymi nazwami tylko jakieś dziwne nazwy literowo numeryczne

#21  2010-01-20 15:26:24

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

serewyn napisał(-a):

Icek,

Powiedz proszę, której wersji Debiana (jądro) używasz i jakich sterowników TT bo podejrzewam, że to problem sterowników. Jak skanuje 11278 to nigdy nie znajduje kanałół z dobrymi nazwami tylko jakieś dziwne nazwy literowo numeryczne

Ja używam mythbuntu 8.04 z jądrem 2.6.24 i sterowników liplianin. Transpondera nie skanuje Ci
moim zdaniem poprawnie ze względu na błędy, które wskazałem. Popraw te wartości i przeskanuj
jeszcze raz wybrany transponder.

P.S. Ja nie lubię skanować, zmiany dopisuję ręcznie do bazy, za często miewałem problemy ze skanowaniem.

#22  2010-01-22 13:43:21

serewyn
Nowy użytkownik

Witam,

No i sprawdzily sie moje przypuszczenia. Problem jest w jadrze ze sterownikiem, po dokompilowaniu S2-Liplianin problem rozwiazal sie.

#23  2010-02-13 18:10:15

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

czy próbował ktoś może postawić na wirtualce (np. debian stable) mythbackend oraz np. opensascng z newcs, a jako główny mythfrontend z systemen debian lenny?
Tak się zastanawiam nad tym rozwiązaniem, bo mam kilka komputerów z mythtv i po pewnym czasie np. z nowym jądrem pojawiają się problemy z kompilacją opensascng, a tak - zostałaby na parę latek jakaś wirtualka z sascng oraz newcs i robiłbym tylko snapshot jeśli będę wymieniał system główny.
Jeśli ktoś próbował takie rozwiązanie, to jak to jest z użycem procka w takim wypadku? Duży skok?
...ale to tylko moje takie dywagacje na przyszłość:)

#24  2010-02-15 10:04:56

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

radziojedi napisał(-a):

czy próbował ktoś może postawić na wirtualce (np. debian stable) mythbackend oraz np. opensascng z newcs, a jako główny mythfrontend z systemen debian lenny?

Nie znam się na wirtualizacji w systemie Linux, w Windows do każdego wirtualnego
urządzenia potrzebne są sterowniki do maszyny wirtualnej. W maszynie wirtualnej
urządzenie jest widoczne jako urządzenie wirtualne, np. karta graficzna to zawsze
ta sama karta, niezależnie od zamontowanej w hoście. VMWare potrafi podłączać
urządzenia na magistrali USB bezpośrednio do maszyny wirtualnej, to jedyny znany
mi wyjątek. Podsumowując, musiały by istnieć sterowniki do typowej karty DVB-S2
dla maszyny wirtualnej.

#25  2010-02-15 10:59:25

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

To ja z innej beczki:

Jaka jest przewaga Waszego rozwiązania nad klasycznym zestawem? Pytam serio, bez złośliwości. Zatem, jaka jest przewaga nad zestawem: antena+konwerter+dekoder stacjonarny+telewizor, powiedzmy 32". Do tego dorzucam nagrywarkę LG za 500-600 PLN? Nie muszę martwić się o sterowniki, karty graficzne itp., a program oglądam na przyzwoitym monitorze (32"), mogę to jeszcze wpiąć w kino domowe, dla efektów dźwiękowych. Moim zdaniem - 100% wygody.

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

Stopka forum