Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam mam partrycję /boot na której ustawiłem flagę "boot" ,lecz windows xp przy włączaniu przestawia ją na swoją partrycje co mnie bardzo irytuje ponieważ przez to windows uruchamia się od razu bez pokazywania okienka wyboru systemu.
a wjakiej kolejnosci instalowales systemy ?
windows potem linux
Ostatnio edytowany przez plsd (2009-11-07 16:29:00)
A bootloadera zainstalowałeś w MBR czy na partycji /boot ?
na "/boot" zainstalowałem sobie gruba i nie nadpisywałem MBR.
Spróbuj przeinstalować bootloadera do MBR'a. Ja mam GRUB'a w MBR i nie mam problemów z bootowaniem.
Specjalnie po to utworzyłem tę partrycje ,żeby zainstalować na niej bootloadera jeszcze trochę się pobawie ,a jak nie znajdę rozwiązania to chyba będe musiał nadpisać MBR.
To spróbuj jeszcze tak: odpal linuxa (może być nawet i LiveCD) zaloguj sie jako root. Odpal cfdisk
cfdisk /dev/Xda
i usuń flagę bootowania z partycji windowsa i ustaw ją na partycji /boot. Zapisz zmiany i przeresetuj kompa. Powinno zadziałać
X=s lub h w zaleznosci od typu dysku ;)
GPartedem już to robiłem ale spróbuje jeszcze raz twoją metodą.Zastanawiam się czy nie zamazać MBR poleceniem
dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=446 count=1
co o tym sądzisz?
Ostatnio edytowany przez plsd (2009-11-07 16:54:36)
Nie wiem jakie to moze mieć skutki więc się nie wypowiadam ;)
Nie polecam polecenia :),musiałem ratować się konsolą odzyskiwania z windowsa
Nie polecam polecenia :),musiałem ratować się konsolą odzyskiwania z windowsa
A czego się spodziewałeś zamazując zerami windows loader w MBR? Co do bootloadera, ja od zawsze miałem lilo, potem gruba w MBR i nie narzekam.
Strony: 1