Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam,
Zwracam sie do was z prosba o pomoc, a mianowicie szukam i szukam i same smieci znajduje na temat debiana w trybie tekstowym.
A wiec, mam komputer ktory mam mi posluzyc jako server w domu :P, i chce aby uruchamial sie w trybie tekstowym, zeby byl bardziej wydajny (bo to zlepek zlomu :P)
kiedys robilo sie to w inittab zamieniajac 5 na 3 a teraz wchodze w init tab i widze 2 :P i ogolnie nie wiem czy teraz tam to sie zmienia. podpowiedzcie cos:)
Po prostu nie instaluj xservera :) albo managera logowania albo wyłącz managera logowania w runlevelu :)
Tu widać różnice pomiędzy runlevel 2 a 3 - na 3-ce m.in. wyłączony jest gdm, przez co system uruchamia się w konsoli; po zalogowaniu trzeba wklepać startx, żeby wystartował zdefiniowany w .xinitrc WM
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-11-05 14:16:50)
a wlasnie jak wylaczyc login menagera (jak sie nazywa)
i czy jak go usune to po reboocie odrazu bedzie logowal uzytkownika?
blinki napisał(-a):
a wlasnie jak wylaczyc login menagera (jak sie nazywa)
a masz zamiar instalować na serwerze środowisko graficzne? jeśli tak, to w kolejnym kroku można pominąć instalację managera logowania albo go wyłączyć, jeśli na serwerze nie będziesz instalował środowiska graficznego, to problemu nie ma...
i czy jak go usune to po reboocie odrazu bedzie logowal uzytkownika?
nie, będzie startował w konsoli; dopiero po zalogowaniu można:
1) uruchomić środowisko graficzne poleceniem startx
2) użyć inittab, aby po zalogowaniu w konsoli uruchamiało się środowisko graficzne, ale to w zasadzie prawie to samo, co użycie managera logowania.. bez managera logowania, tu jest przykład
a tu drugi
Możesz oczywiście wykorzystać kolejne konsole, czyli np. te skrypty przypisać do tty2 i wtedy np. domyślnie system startuje na tty1 i masz piękny, czarny ekran do logowania, po zalogowaniu pozostajesz w konsoli,; żeby wejść do środowiska graficznego klepiesz startx albo przechodzisz na konsolę 2 i tam po zalogowaniu skrypt automatycznie uruchamia środowisko graficzne.
Zdaje się, że dzięki sposobowi opisanemu w pierwszym linku jest możliwe automatyczne logowanie w konsoli, trzeba tylko pominąć zapis dot. startx w .bashrc
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-11-05 16:00:11)
Jeśli to ma robić za server czy router to przecież wcale nikt nie musi się logować.
Lepiej ssh zainstalować, logować się ze stacji roboczej i pozbyć się zbędnych peryferii z kompa oraz pakietów xorg'a skoro to jest starszy sprzęt.
skotx - wlasnie to chce zrobic :)
ale jeszcze druga sprawa tak dla formalnosci czyli jesli chce polaczyc sie terminalowo do servera to na owym serwerze nie musi byc fizycznie zalogowany user, aby uzyskac polaczenie
Nie nie musi.
Ja nie mam żadnego menadżera logowania.
Jak żona chce skorzystać z internetu z lapka córki to włącza tylko mojego kompa który startuje do tekstowego i już rozdziela internet na lapka.
Na moim kompie nie jest nikt zalogowany.
aha dziekuje wam bardzo juz wiem co chcialem wiedziec.. :) fizycznie nieposiadam tego komputera dlatego zadaje tak kolokwialne pytania :P