Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam pytanko jakie różnice wynikają z używania różnych wersji kernela? Mam debiana squeeze a w nim jest jądro 2.6.30 a ostanie stabilne jądro, które jest na stronie www.linux.org to 2.6.31. Co się zmieni gdy je zainstaluje i czy wogóle będzie działać?
Ostatnio edytowany przez thim (2009-11-05 12:19:04)
thim napisał(-a):
czy wogóle będzie działać?
adam@debian ~ % uname -a Linux debian 2.6.31.5 #2 Tue Nov 3 08:18:09 CET 2009 i686 GNU/Linux
Jak widać działa.
Co się zmieni ?
To zależy jak je skompilujesz.Jak je skonfigurujesz przed kompilacją.
Z pewnością wersje sterowników.
Najlepiej zapoznać się z changelogiem danego jądra wówczas będziemy wiedzieć co się zmieniło.
Z reguły nic się nie zmieni. Jąderka z serii 2.6.x mają być kompatybilne ze sobą.
Nic zauważalnego się nie zmieni, aczkolwiek aktualizacji podlega interfejs jądra, tj. kiedyś jakiś nowszy program może wymagać nowszego jądra. Po drugie nowsze wersje jądra to naprawienie istniejących błędów i czasami stworzenie nowych. Po trzecie aktualizacji ulegają algorytmu - system może działać wydajniej. Ale już na to nie ma co liczyć, wszystko jest dość optymalne już. Większa obsługa sprzętu jest z każdym nowym jądrem, np. sterowników graficznych czy muzycznych... czy innych.
Osobiście co jakiś czas aktualizuję jądro. Mnie się wydaje, że widzę pozytywne zmiany. Raz na rok lub co nową dystrybucji wersję jądro zalecałbym zaktualizować. No chyba, że coś gdzieś komuś nie działa - wtedy testować jak tylko nowa dostępna. Normalnie nie ma takiej potrzeby.
A więc zaktualizuje sobie jajko.
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
NIC napisał(-a):
Nic zauważalnego się nie zmieni
Tak w większości przypadków tak.
Ale sam wiesz jaka jest różnica w działaniu kart graficznych intela na jądrze 2.6.31 a jakie jest działanie tych kart na niższych wersjach jądra przy najnowszych wersjach xorga.
ilin napisał(-a):
NIC napisał(-a):
Nic zauważalnego się nie zmieni
Tak w większości przypadków tak.
Ale sam wiesz jaka jest różnica w działaniu kart graficznych intela na jądrze 2.6.31 a jakie jest działanie tych kart na niższych wersjach jądra przy najnowszych wersjach xorga.
Ja na przykład wiem że moja karta łapie zwiechy, A im wyższa wersja jądra tym szybciej 2.6.31 to od 10 do 30 sekund działania :) problem dosyć częsty przy intelkach.