Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ! Jak sciagne w obraz plyty i386 to moge go zainstalowac na kompie z procem intel/amd i teraz pytanie czy jest mozliwosc
zainstalowania amd64 na procesorze intela, albo odwrotnie ia64 na procesorze amd ?
pozdrawiam
amd64 na niektorych intelach 64-bitowych - tak (ale na tych intelach nie pojdzie ia64)
ia64 na amd - nie
Możesz też pobrać płytę multiarch, która obsługuje kilka architektur.
hmm... a wiadomo od czego to zalezy co to za procesory? i czemu na procesorze intela mozna zainstalowac amd64 a juz ia64 nie ? tak tylko pytam bo przymierzam sie
do instalowania wersji 64-bitowej
pozdrawiam
ia64 to chyba tylko Intel Itanium
po prostu architektora 64bitowa stworzona przez Intela (IA-64) nie przyjela sie zbytnio (brak kompatybilnosci wtecznej) ... i Intel zaczol robic procki zgodne z amd64
Instrukcje 64bitowe pomiwedzy procesorami intela a amd niczym sie nie roznia.
AMD pierwsze wporowadzilo proce wykozysutjace instrukcje 64-bitowe, rozszerzenie to nazywalo sie x64 albo amd64 ( co do nazwy u amd nie jestem pewien).
Natomiast Intel po 2 latach od wprowadzenia x64 przez amd, skopiowal ich technologie i wydal na swoich procesorach pod nazwa emt64 ( rozeszen instrukcji 64bit).
Intel nie naruszyl zadnej umowy patentowej powniewaz pomiedzy obiema firmami jest jakas tam umowa, ze jedna firma moze kopiowac osiagniecai drugiej firmy bez zadnych konsekwencji, ale dopiero po uplywie 2 lat, od wprowadzenie technologii w zycie. Nie wiem czy ma to zapewnic zdrowa konkurencje na rynku, czy dogadami sie pomiedzy soba po tym jak AMD zintegrowalo cache w procesorze, wiem ze umowa tak owa istnieje.
Dlatego AMD wprowadzilo tak pozno obsluge kosci ddr2, ( skopiowali i zintegrowali w procesor kontroler pamieci intela)
Dlatego zdjecie rdzenia core i7, i phenoma prawie identyczne. ( rozmieszczenie elementow, kontrolera pamieci, pamieci cache, rdzeni, sposob komunikacji miedzy rdzeniami sa takie same).
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-11-04 13:19:17)