Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jest sobie konwerter RS232 > USB http://www.allegro.pl/item785860947_adapter_usb_na_ … .html#gallery problem w tym, ze soft jest tylko do systemow Windows. Wiec pomyslalem, ze mozna by zainstalowac pod VirtualBoxem (Windows XP). Robil ktos takie rzeczy i ma to prawo zadzialac? Bo nie wiem czy kupowac, czy nie. Nie chcial bym instalowac "fizycznie" Windowsa na laptopie po to by moc miec dostep do RSa.
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2009-11-02 17:14:51)
sry za offtop:
Ciul tam z kablem i tym czy bedzia dzialal, wazne ze dostaniesz "zajebisty" kalendarzyk gratis lol.
Na aukcji nie widzialem ani slowa o sofcie do tego kabla, tylko w nazwe jest "XP". No i w manualu jakis tam "support" ale nie ma do tego driverow.
Jezeli potrzebujesz zeby podpiac jakis programator, to male prawdopodobienstwo ze zadziala ( szwagier na xp probowal jakis tam popiac).
Pewnie bedzie to malo pomocne ale powiem ze adapter USB -> IDE dziala pod debianem.
Codzi Ci o soft do tej przejściówki (sterowniki), czy o soft do którego potrzebna Ci przejściówka np. soft do programowanie eepromów?
Co do przejściówek i sterowników - działają te na chipsecie Prolific PL-2303, moduł jest w startowym jajku (pl2303.ko)
Co do obsługi tego coś pod Virtualboxem, nie będę się wypowiadał bo nie używałem.
Chodzi o to, ze mam serwer do ktorego moge sie dostac po RS232. A poniewaz moj laptop nie posiada zlacza RS232 wiec nie moge kupic kabla (RS232-RS232) tylko musze szukac RS232-USB. Chodzi oczywiscie o soft w formie sterownikow nie ukrywam, ze najlepiej by bylo jak bym nie musial zadnych sterow instalowac bo by bylo ladnie w kernelu. Moze poszukam inny model, ew. ktos doradzi sprawdzony pod Linuxa?
Dzieki
To szukaj coś na PL-2303 - sterowniki w kernelu. Emulatory minicom, gtkterm i chyba putty - są pewnie i inne.
1. z duzym prawdopodobienstwem zadziala pod linuxem (wiekszosc tego jest wlasnie na PL-2303)
2. ale bardzo uwazaj na takie ... ja kiedys sie z nimi uzeralem (wlasnie takie zioelone po kilkanascie PLN) i z RS-em (ktory nie byl taka sama przejsciowka) to one sie nie dogadywaly ... wiecej http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10631
3. lepsze jakosciowo przejsciowki na PL-2303 dzilaja bez zarzutu, bardzo ladnie obslugiwane sa tez uklady na FTDI (ale one sa dosc rzadkie) ... zarowno PL-2303, jak i FTDI oraz inne rzadsze uklady maja sterowniki w jadrze ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-10-30 00:56:29)
generalnie PL-2303, konfiguruje przez minicoma każdy nowy sprzęt. natomiast z programowaniem procków różnych jest troche problem. np starego kenwoda od c+ raz się udało a drugi raz już nie, taka losowość a z fergusonem nie ma juz problemu. do terminala jest ok.
bercik napisał(-a):
1. z duzym prawdopodobienstwem zadziala pod linuxem (wiekszosc tego jest wlasnie na PL-2303)
2. ale bardzo uwazaj na takie ... ja kiedys sie z nimi uzeralem (wlasnie takie zioelone po kilkanascie PLN) i z RS-em (ktory nie byl taka sama przejsciowka) to one sie nie dogadywaly ... wiecej http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10631
3. lepsze jakosciowo przejsciowki na PL-2303 dzilaja bez zarzutu, bardzo ladnie obslugiwane sa tez uklady na FTDI (ale one sa dosc rzadkie) ... zarowno PL-2303, jak i FTDI oraz inne rzadsze uklady maja sterowniki w jadrze ...
Kurde kupilem wlasnie takie ustrojstwo i nie dziala (wlasnie zielone) http://www.cnd.pl/produkt.php?produkt=5506&grupa=862 system bardzo ladnie wykrywa mi sprzet i podpina wirtualny szeregowy port do /dev/ttyUSB0 i taki wskazuje w aplikacji gtkterm. Zrobilem sobie dodatkowo dowiazanie:
ln -b /dev/ttyUSB0 /dev/ttyS0
ale nic to nie dalo. W poniedzialek reklamuje to cudenko.
Mozesz polecic np. cos z Allegro sprawdzonego w 100% ?
Pozdrawiam i dzieki.
debianus_userus napisał(-a):
Kurde kupilem wlasnie takie ustrojstwo i nie dziala (wlasnie zielone) http://www.cnd.pl/produkt.php?produkt=5506&grupa=862 system bardzo ladnie wykrywa mi sprzet i podpina wirtualny szeregowy port do /dev/ttyUSB0 i taki wskazuje w aplikacji gtkterm. Zrobilem sobie dodatkowo dowiazanie:
Kod:
ln -b /dev/ttyUSB0 /dev/ttyS0ale nic to nie dalo. W poniedzialek reklamuje to cudenko.
Mozesz polecic np. cos z Allegro sprawdzonego w 100% ?
Pozdrawiam i dzieki.
Co znaczy że nie działa?
wpisz co wypluwa lsusb.
Miałem już parę przejściówek i wszystkie działały.
Część przejściówek ma ograniczenie tylko do RX/TX czyli jeśli masz sprzętowe sterowanie przesyłem to działać nie ma prawa.
Jakie parametry transmisji masz ustawione?
lsusb
Bus 007 Device 003: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 005 Device 002: ID 046d:c50a Logitech, Inc. Cordless Mouse Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 003: ID 04f2:b008 Chicony Electronics Co., Ltd USB 2.0 Camera Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 002: ID 0483:2016 SGS Thomson Microelectronics Fingerprint Reader Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
dmesg
pl2303 ttyUSB0: pl2303 converter now disconnected from ttyUSB0 pl2303 7-1:1.0: device disconnected usb 7-1: usbfs: process 11432 (VirtualBox) did not claim interface 0 before use usb 7-1: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 2 usb 7-1: device firmware changed usb 7-1: USB disconnect, address 2 usb 7-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3 usb 7-1: New USB device found, idVendor=067b, idProduct=2303 usb 7-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0 usb 7-1: Product: USB-Serial Controller usb 7-1: Manufacturer: Prolific Technology Inc. usb 7-1: configuration #1 chosen from 1 choice pl2303 7-1:1.0: pl2303 converter detected usb 7-1: pl2303 converter now attached to ttyUSB0
Sterowanie przeplywem: ustawialem na rozne wartosci od none po hardware i nic
Reszta standardowa czyli: 9200, N, 1
ten chipset jest dobrze obsługiwany przez Linuxa.
zrób zwarcie na RX/TX i zobacz czy dostajesz na terminalu jakieś dane, jeśli tak nie masz co iść na gwarancje.
Obsługiwałeś to z konta root'a czy użytkownika?
Zobacz jakie masz uprawnienia do tego urządzenia?
Dostajesz cokolwiek na terminalu?
Kod:
ln -b /dev/ttyUSB0 /dev/ttyS0
nie dziala znaczy sie nic sie nie pojawia czy jest jakas sieczka ... dowiazania nie maja tutaj znaczenia ... natomiast pamietaj ze jak chesz to laczyc z drugim PC to musisz dodatkowo skroasowac kabel (polaczenie null-modem)
Robot_ napisał(-a):
ten chipset jest dobrze obsługiwany przez Linuxa.
zrób zwarcie na RX/TX i zobacz czy dostajesz na terminalu jakieś dane, jeśli tak nie masz co iść na gwarancje.
chipset jest obslugiwany bez problemow, ale byla na rynku partia przejsciowek, albo z zwalonym chipem, ale jakos zle taktowanym co robila sieczke (wpisane a wyswietlalo sie np. q czy jakos tak) a na sprzetowym zapetleniu RX - TX (czy nawet pomiedzy dwiema przejsciowkami) bylo ok ... dokladny opis http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10631
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-11-01 13:53:25)
Niestety nie mam narzedzi by grzebac w bebechach RSa. W moim przypadku jest to kompletny brak sygnalu, na terminalu nie pojawia sie nic. Co do tego krosa null-modem rozumiem ze chodzi Ci o przejsciowke zensko-zneska? Bo jesli tak to taka mam i stosowalem.
Co do samej aplikacji gtkterm to wywolywalem ja z uprawnieniami root'a (sudo gtkterm). Bo z poziomu zwyklego usera dostawalem komunikat o zbyt malych uprawnienieach.
Niestety nie mam narzedzi by grzebac w bebechach RSa. W moim przypadku jest to kompletny brak sygnalu, na terminalu nie pojawia sie nic. Co do tego krosa null-modem rozumiem ze chodzi Ci o przejsciowke zensko-zneska? Bo jesli tak to taka mam i stosowalem.
Co do samej aplikacji gtkterm to wywolywalem ja z uprawnieniami root'a (sudo gtkterm). Bo z poziomu zwyklego usera dostawalem komunikat o zbyt malych uprawnienieach.
potrzebujesz zworke lub nawet wystarczy śrubokręt, zwierasz piny 2 i 3 zgodnie z opis wtyczki
Jeśli po tym nic nie masz na terminalu to problem leży w przejściówce.
Co do tego krosa null-modem rozumiem ze chodzi Ci o przejsciowke zensko-zneska? Bo jesli tak to taka mam i stosowalem.
na ogol przejsciowka zensko-zenska nie robi krosa potrzebujesz kabelka nullmodem lub takiej dluzszej przejsciowki (na ogol mesko-zenskiej)
dodaj sie do grupy dialout
Moze przedstawie sytuacje "graficznie" jak to u mnie wyglada:
(Serwer)[RS232-M]----------(RS232-F)[Przejsciowka](RS232-F)-------(RS232-M)[Adapter RS232-USB](USB)-----(USB)(Laptop)
M -meskie
F - zenskie
Przejsciowka - mini gender changer http://www.allegro.pl/item753142280_przejsciowka_mi … .html#gallery
Nie bardzo wiem jak moge podpiac taki null-modem (zensko meski) do swojego ukladu. Bo od strony serwera jest COM meski i od strony adaptera USB-RS232 takze COM jest meski. Chyba ze znajde null-modem zensko-zenski ale to de facto mam jako przejsciowke.
Czyli rozumiem, ze ta przejsciowka nie pracuje jako null-modem?
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2009-11-01 17:29:58)
Moze przedstawie sytuacje "graficznie" jak to u mnie wyglada:
(Serwer)[RS232-M]----------(RS232-F)[Przejsciowka](RS232-F)-------(RS232-M)[Adapter RS232-USB](USB)-----(USB)(Laptop)
M -meskie
F - zenskie
Przejsciowka - mini gender changer http://www.allegro.pl/item753142280_przejsciowka_mi … .html#gallery
Nie bardzo wiem jak moge podpiac taki null-modem (zensko meski) do swojego ukladu. Bo od strony serwera jest COM meski i od strony adaptera USB-RS232 takze COM jest meski. Chyba ze znajde null-modem zensko-zenski ale to de facto mam jako przejsciowke.
Czyli rozumiem, ze ta przejsciowka nie pracuje jako null-modem?
Obawiam się że ta przejściówka nie pracuje jako null-modem, z tymi którymi ja sie spotkałem to były przejściówki 1:1.
Próbowałeś zawrzeć piny 2 i 3 w kablu?
No to moze male podsumowanie:
1. Dodalem usera do grupy dialout
2. W gtkterm ustawilem /dev/ttyUSB0 oraz nastepujace parametry:
Speed 9600
Parity none
Bits 8
Stopbits 1
Flow control none
3. zwarlem piny 2 oraz 3 i moge wpisywac znaki w terminalu
4. jak piny 2 oraz 3 nie sa zwarte nie moge wpisywac w terminalu - czyli konwerter USB-COM dziala poprawnie
Czyli rozwiazaniem problemu powinien byc przewod null-modem?
Jeszcze mam pytanie odnosnie Flow control mozna tam wybrac opcje: none, RTS/CTS (hardware) , Xon/Xoff (software) - co to oznacza ale tak praktycznie?
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2009-11-01 18:31:46)
Tak :)
Sam używam czegoś takiego i działa to fajnie :)
Jeszcze mam pytanie odnosnie Flow control mozna tam wybrac opcje: none, RTS/CTS (hardware) , Xon/Xoff (software) - co to oznacza ale tak praktycznie?
none - dane są przesyłane bez sprawdzenia czy urządzenie odbiorcze jest gotowe na odbiór danych (wymagane minimum 3 przewody GND,RX,TX)
hardware - sterowanie przesyłem danych jest realizowane sprzętowo poprzez dodatkowe linie (wymagany pełny kabel)
software - sterowanie przesyłem danych jest realizowane programowe (wymagane minimum 3 przewody GND,RX,TX) ogranicza przepustowość poprzez ramki zarządzające
Było to przydatne w przypadku modemów (pierwotne zastosowanie rs-232), oraz wolniejszych urządzeń.
Ponieważ teraz sprzęt jest szybki oraz posiada bufory IO nie ma sensu bawić się sterowanie przesyłem.
Dzieki za informacje znacznie mi to rozjasnilo temat. Jutro kupie kabel null-modem i jade dalej.
1. ta przejsciowka z linku do do vga
2. jezeli jest to taka cienka to raczej jest 1:1 ... null-modem to wyglada mniej wiecej tak: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Null_modem.jpg ... aczkolwiek zdarza sie tez w tych cienkich - http://www.a7eng.com/products/bluetooth/productpages/nullmodem.htm
3. przejsciowke lub kabelek null-modem wlaczasz po prostu np. pomiedzy ta F-F a RS232-USB
No i wlasnie zrobilem test. Poszlo z marszu :)
Dzieki.
Strony: 1