Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Postanowiłem zamienić basha na zsh. W sumie poradziłem sobie z większością konfiguracji, ale mam problem z pewnymi drobnymi sprawami.
1. Uzywam urxvt. Chciałbym, aby w tytule okna było 'urxvt', kiedy żaden program w konsoli nie jest uruchomiony. Jednocześnie, kiedy uruchomię np vima, mocp, czy colowiek innego chciałbym zeby zamienil on tytuł belki na swój. Mam tutaj fragment configa, ale nie potrafię go 'przerobić', żeby w pełni było dobrze.
[[ ${NOTITLE} -gt 0 ]] && return 0 case $TERM in (xterm*|rxvt*) print -Pn "\e]0;%n@%m: %~\a" ;; esac }
2. Czy da się zrobić, abym można było 'skakać' po całych słowach? W bashu ALT+w_lewo przenosiło kursor o jeden wyraz w lewo.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ;)
Fragment mojego zshrc
# Display path in titlebar of terms. [[ -t 1 ]] || return case $TERM in *xterm*|*rxvt*|(dt|k|E)term) precmd() { print -Pn "\e]2;[%n] : [%m] : [%~]\a" } preexec() { print -Pn "\e]2;[%n] :[%m] : [%~] : [$1] \a" } ;; esac
Zmień kody klawiszy dla takich jakie będą Ci odpowiadać
bindkey '^[Od' backward-word bindkey '^[Oc' forward-word
svL napisał(-a):
Fragment mojego zshrc
Kod:
# Display path in titlebar of terms. [[ -t 1 ]] || return case $TERM in *xterm*|*rxvt*|(dt|k|E)term) precmd() { print -Pn "\e]2;[%n] : [%m] : [%~]\a" } preexec() { print -Pn "\e]2;[%n] :[%m] : [%~] : [$1] \a" } ;; esac
Właśnie nie do końca o to chodzi. Teraz jest tak: na początku mam w tytule 'urxvt'. Gdy coś odpalę w terminalu tytuł zamienia się, więc niby ok. Jednak po wyjściu z danego programu w konsoli, tytuł belki jest nastepujący:
[arek] : [arch] [~], czyli kolejno nazwa usera, host i aktualny folder. Dałoby radę, żeby się tego pozbyć?
(Tzn, żeby znowu było 'urxvt')
PS. To co napisałes z bindkey działa dobrze;)
//EDIT:
Zahaszowałem linijki
print -Pn "\e]2;[%n] : [%m] : [%~]\a"
i
print -Pn "\e]2;[%n] :[%m] : [%~] : [$1] \a"
i jest ok ;) Dzięki
Ostatnio edytowany przez Marvell (2009-10-29 20:05:08)