Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie
Mam serwer Debka w sieci lan, bez domeny. Chciałbym aby cron i logwatch wysyłał emaile z raportami. Czy wystarczy zainstalować postfixa? Serwer bedzie wysyłał tylko emeile do mnie.
dzieki
wystarczy sam sendmail
Jak zainstalujesz logwatcha z paczki to automatycznie dopisze sie do crona.
Przestaw tylko , aby nie wysylal na root@localhost , a na Twojego uzytkownika.
Ostatnio edytowany przez adam05 (2009-10-29 10:17:37)
To zależy gdzie masz konto na które ma przychodzić poczta, nie na wszystkie dojdzie(albo trzeba się pomęczyć) - np o2.pl
przy takim zastosowaniu mozesz poeksperymentowac z "nullmailer" ...
http://www.opcode.eu.org/usage_and_config/ip_networ … im4-spy.conf/ <- tu masz konfig dla exima ktory wysyla poczte przez zdalny serwer robiac jednoczesnie jej kopie (ta czesc mozesz wywalic) ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-10-30 00:43:46)
Witam
Najprostszym rozwiązaniem moim zdaniem jest esmtp, ssmtp lub msmtp - wszystkie wysyłają pocztę przez zewnętrzne konto pocztowe -odpada wtedy problem z dostarczaniem maili do o2 czy onetu - każdy z tych programów może wysyłać pocztę przez konto na dowolnym serwerze np onet.
Z serwerów poczty - najłatwiejszy w konfiguracji jest qmail, jednak stawianie serwera typu qmail, postfix -czy konfigurowanie exima do takiego drobiazgu to strzelanie z armaty do wróbla.
Co do serwerów - najlepsze na świecie - bepieczeństwo - qmail, najlepiej zarządza kolejką - postfix, szybkość każdy najlepszy - zależy - kogo posłuchasz.
Co do exima - fakt jego domyślnej obecności w Debianie to jego podstawowa zaleta - o innych nie słyszałem.
Co do długości kodu i "cięzaru serwera" - najkrótszy kod i najmniej niekoniecznych funkcji ma qmail (ma za to dośc trudną instalację), postfix - dobry i dość bezpieczny ale dośc "obszerny" -dobry na olbrzymie serwery.
Popularność na świecie: postfix nr. 1 qmail nr. 2
Przykłady:
Postfix - tlen.pl, onet.pl
Qmail: gmail.com, home.pl
Ja wolę qmaila.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-11-03 21:34:31)
Strony: 1