Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, mam zainstalowane ubuntu
pisze na Waszym forum bo szybciej i konretniej odpowiadacie drodzy koledzy:)
Sprawa wyglada w sposob nastepujacy, postawilem sambe,shcp,firewalla izachcialo mi sie zainstalowac Citadele (praca grupowa) ale citadela wymagala aktualizacji bibliotek, to je zrobilem, teraz po walceaby odpalil sie system (mialem problemy a pakietami) podnosi mi sie syetm do logowania w xach ale nie dzialami klawa ani myszka, w shellu klawa dziala. Jak znam zycie to banal bedzie ale poradzcie mi jak to naprawic.
Dziekuje za pomoc.
1. xorga przeinstalować
2. wywalić moduł logowania (kdm, gdm czy co tam masz) i odpalać przez startx
3. zobacz czy po aktualizacji nie podmieniło Ci pliku xorg.conf - popatrz po datach, jeśli powstał nowy, to stary dotychczas działający ma rozszerzenie*.old
Sprobuj sobie dopisac do /etc/X11/xorg.conf
Section "ServerFlags" Option "AutoAddDevices" "False" EndSection
To jest debian czy ubuntu bo z tytulu to nic nie mozna wywnioskowac
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-27 14:13:48)
Ok pomoglo dopisaie
Section "ServerFlags" Option "AutoAddDevices" "False" EndSection
ale teraz nic nie mam na pulpicie, tzn, wyglada na to z enie laduje sie pulpit dokonca...
jak mam przeinstalowac Xy ??
Jak robiłeś te aktualizację?
Co to dokładnie za system ?
Jakie środowisko graficzne ?
Zmieniałeś repozytoria?
Za mało mamy informacji żeby coś powiedzieć.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-27 15:22:21)
tak pozmienialem repo, teraz tego zaluje, instalowalem nowsze biblioteki pod citadele, ubuntu 9.04 srodowisko gnome, instalowalem poprzez aktualizacje systemy z pod gnoma (zapomnialem jak sie ta aplikacja nzaywa)
Zobacz ostatnie logi z apt - tam zobaczysz co ostatnio instalowałeś.
Pokaż
cat /etc/apt/sources.list
Koledzy sources.list juz zmienilem na "fabryczna" logi z apta niewiele mi powiedza, bo ten problem mam od wczoraj rana i zamias od razu na forum udzerzyc to ja iedoswiadczony wlasnymi silami probowalem i tam juz sie w miedzy czasie wiele rzeczy zmienilo..., teraz aktualnie siedze i robie reinstalke gnoma, moze to cos da...
Dziekuje Wam za pomoc.
Cóż to takiego: Ubuntu a po aktualizacji debian z niedzilajaca klawiatura ??
Jeżeli pomieszałeś repozytoria - to masz problem. Ubuntu bazuje na Debianie - ale nie jest identyczne z Debianem.
W dodatku -nie napisałeś - która wersja Ubuntu i która wersja Debiana pokazała się po aktualizacji.
Ja kiedyś miałem podobny problem - i łatwiej mi było postawić system od zera - niż kombinować.
Jeśli nie działa klawiatura - ani mysz - to nie wina gnoma, lecz najprawdopodobniej xserwera.
Jeśli masz tam kartę nvidia i ster własnościowy - to w konsoli, wyłącz Gdm
/etc/init.d/gdm stop
potem - z uprawnieniami usera root - uruchamiasz skrypt nvidia-xconfig - i jeszcze mi się nie zdażyło - żeby źle wygenerował xorga.
Jest też możliwość - że xserwer jest w innej wersji - niż sterowniki urządzeń - paczki xserver-xorg-input*.
mżesz mieć też kłopoty z demonem hal - odpowiedzialnym za podłączane urządzenia.
Niedawno w Gentoo był taki cyrk - że po instalacji xserwera nic nie działało (jak u Ciebie) i rozwiązaniem było przebudować xserver bez obsługi hal a potem przebudować wszystkie sterowniki input.
Coś z halem musi być na rzeczy - skoro w nowym Ubuntu (wychodzi jutro) - w ogóle nie będzie pakietu hal.
A przede wszystkim - nie miesza się dystrybucji Debian i Ubuntu, nie dodaje się do dystrybucji Ubuntu repozytoriów z nowszego wydania - niż używane, jeśli trzeba w Ubuntu zainstalować jakieś paczki z Debiana - instaluje się je ręcznie - lub z lokalnego repozytorium.
Wyjątek stanowią repozytoria poszczególnych programów - np. do skype, opery, virtualboxa i webmina.
Jeśli natomiast - do Ubuntu 9.04 zainstalujesz (przez aktualizację) jakis kluczowy pakiet z Ubu 9.10 lub Debiana Sid (np. libc6, gcc, itp) - to naprawa takiego bajzlu jest na tyle interesująca - że ja wolałbym Gentoo-hardened od zera stawiać - niż taki bajzel naprawiać.
A tytuł postu wskazuje na pomieszane repozytoria - gdzie do Ubuntu 8.04 lub 8.10 ktoś dodał repozytoria Debiana Lenny lub Squezze, lub do Ubu 9.04 repo z Debiana Sid.
to - co powstało może działać lub nie - ale można to nazwać tylko tak: piekło zależności.
Krótko mówiąc - ja spróbowałbym odinstalować wszystko - co nazywa się xserver i nvidia - po czym, zainstalować xserver-xorg-video-nv - to do nvidii, do Twojej karty nie wiem.
Naotomiast lepiej moim zdaniem - o ile do tej pory tak nie zainstalowałeś - stworzyć nową partycję - przenieść na nią foldery domowe userów - potem ją zamontować jako home.
Zrobić sobie kopię wszystkich danych - bazy mysql, pliki konfiguracyjne, skrypty, żródła programów kompilowanych ze źródeł, itp.
A następnie zainstalować system, od zera ale porządnie.
Gdybyś zdecydował się na taką drogę - to tym skryptem ułatwisz sobie robotę.
#!/bin/bash echo "#!/bin/bash" > pobierz echo "#!/bin/bash" > instaluj for x in $(dpkg --get-selections | awk '$2 == "install" { print $1 }') do echo apt-get install -y -d $x >> pobierz echo apt-get install -y -f $x >> instaluj done
Odpal go w folderze poza partycją główną - wygeneruje dwa inne skrypty - gdzie jeden zasysa paczki do instalacji - drugi je instaluje.
Po co dwa - pobierania paczek nie trzeba pilnować, natomiast instalacja wymaga pilnowania - padają tam pytania np. o hasła do bazy danych, i inne rzeczy.
Potem repozytoria - jak Ubuntu to do Ubuntu - jak Debian - to do Debiana - odpalasz skrypt pobierz - z konta usera root, potem instaluj tez z roota - gotowe.
W zależności do szybkości łącza - pobieranie i ilośco programów - jaką używasz - pół godziny - do ~trzech - potem 10 - 40 minut instalacji - i system jest jak nowy.
Jeśli miałeś jakieś programy - w których zmieniałeś znacząco pliki konfiguracyjne - to po zainstalowaniu programu możesz mu podmienić pliki konfiguracyjne na poprzednie ( o ile wersja programu jest taka sama - lub podobna - ostrożnie).
To by było na tyle.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-11-03 22:55:34)
Właśnie też nie rozumiem tego tytułu, kto daje do debiana repozytoria z ubuntu albo odwrotnie?
Strony: 1