Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
sidjestgit napisał(-a):
one chodza na 3-4-4-8 i sa 2x512 MB
wiec mozesz wlozyc te kosci.
(jesli wlozysz tylko te 2 kosci to powinny chodzic w dual channel - jesli wlozysz te 2 kosci plus stara kosc - nie bedzie dual channel)
No właśni tego nie kumam :)
Bo żeby było na wszystkich DUAL CHANNEL musiałbyś mieć albo te dwie nowe, albo 4 takie same :)
Ale to dual channel niewiele daje, więc ja bym włożył 3 kości i się nie przejął zbytnio brakiem w takim układzie dual channel
nie wypowiadalem sie troche w tym temacie, no i teraz dopisze drobne sprostowania do tego co koledzi ci zaserwowali ;] i troche wlasnych teorii
Producent: Geil 512 MB PC2-5300 DDR2-667 CL=3-4-4-8 GX21GB5300SDC Voltage: 2,1 V
te pamieci pracuja i dzialaja z takimi paramterami, o ile sam se je ustawisz ;]
standardowo na 98% dzialaja na
5.5.5.15
taktowaniu 667
i napieciu 1.8v
Twoja pllyta glowna ( mobo) nie ma ukaldy ktory by potrafil wykryc mozliwosci sprzetu, a pamieci nie maja ukladu kttory by te wartosci ustawial ;].
Kup jakies 2x1Gb, lub 2x512Mb na 90% beda dzialaly i pewnie nawet w dualu ;] (tylko kup jakies markowe np, kingston/ geil/ mushkin/ gskill/ ocz )
W przypadku pamieci ddr1 czsem sie gryzly ze saba i nie chcialy razem dzialac, natomiast w jeszcze nie pogryzly mi sie ddr2, a czesto mieszalismy producentow w pracy. No i o ile kosci byly w odpowiednich slotach i mialy takie same pojemnosci tryb dual-channel odpalal.
Testowalem kiedys w sandrze patrioty LLK
jedna kosc 2Gb vs 2x1Gb dual channel, roznica w odczycie i zapisie byla odpowiednio do 20% i do 15% na korzysc 2x1Gb, o ile mnie pamiec nie myli ;].
Na kosciach ddr1 roznica to bylo do 3%.
Tylko pamietaj, to ze mi sie jeszcze nie pogryzly ( przez 1.5 roku) to nie znaczy ze to nie jest mozliwe. Duzo zalezy od mobo i od dobranych kosci.
Zrob se jeszcze update biosu, u gigabyte sie to robi zajebiscie latwo.
spokojnie cos kupisz
http://www.allegro.pl/listing/search.php?category=2 … p;string=geil
http://www.allegro.pl/listing/search.php?category=2 … ring=kingston
np
http://www.allegro.pl/item797239287_geil_dual_chann … 12mb_cl4.html
ps. @marg1 8600gts raczej nei wychodzily na ddr2 ;] ( brakuje ci jednej kreski w sygnaturce)
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-11-06 02:14:42)
Co do duala to w domu w puszce mam 2x256 + 2x512 MB DDR2 każda kość innego producenta xD Ale bezproblemowo dzialają w trybie dual channel tylko musza być wpięte parami. Swego czasu nawet się bawiłem w podkrecanie tego "kompletu". Zabawy w timingi, częstotliwości etc. System działał stabilnie przy zmniejszeniu timingów do 5-5-5-12 o ile mnie pamięć nie i podniesieniu taktowania o jakieś 20-30MHz. Osiągi przy odczycie/zapisie i czasy dostępu (wg Everest Corp Edition) wzrastały o jakieś 40%. Po kolejnych próbach system nie przechodził testu stabliności ;] Tak więc co do podwójnego kanału to na DDR2 bezproblemowo można spokojnie mieszać kości - przynajmniej moim zdaniem.
winnetou napisał(-a):
] Tak więc co do podwójnego kanału to na DDR2 bezproblemowo można spokojnie mieszać kości - przynajmniej moim zdaniem.
To właśnie zależy od posiadanej płyty głwównej - niektóre są wybredne i kości różnych producentów nie współpracują - chociaż jeśli się zgadzają parametry, to powinny.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-27 08:00:37)
Wiem sprawdzalem, mowilem ci nawet zeby zalozyc coolera na radiator na plycie ;]
Tam jest nawet lista obslugiwanych modulow ;], ktore niapewno nie sprawiaja problemow.
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-10-27 10:06:30)
Dopowiem, że ja mam Geile i są dobre :)
Niestety, pupa zbita, ta stronka z gailami to jakaś prehistoria. Jak założyłem konto w tym sklepie, to w dostępnym cenniku nie ma takiego towaru :(
Czemu se nie kupisz na alegrze?
marg1 napisał(-a):
Czemu se nie kupisz na alegrze?
Nie mam konta, nie ufam, nie wiem...
Z reguły szukam sprzedawców-sklepów ale te kości to już starocie. A ten sklep wygooglany przeze mnie to jakaś amatroszczyzna - wysłali link aktywujący, który przekierowuje na główną stronę, bez żadnego potwierdzenia o zakończeniu rejestracji. A przy próbie logowania krzyczy, że mail niepotwierdzony. Amatorzy i gównojady cienkie bolki ;)
Nie chce nikogo reklamować, ale jak chcesz sklep to sobie kup tu: http://www.proline.pl/sklep.php?g=Pami%EAci+RAM&kat=DDR2 z tym, że tu nie ma takich jak Twoje...
Albo wyślij mi kasę, to Ci kupię na allegro i wyślę :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-27 15:49:12)
Kolegę poproszę :)
A dobre sklepy warto reklamować, przed złymi przestrzegać...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-10-27 15:55:03)
Jak nie kupuję na allegro to tam.
ippo76 napisał(-a):
Kolegę poproszę :)
A ja to pies? :]
marg1 napisał(-a):
A ja to pies? :]
Ale z Tobą wódki (jeszcze) nie piłem :)
Niemniej jednak dziękuję za gotowość ;)
A to: http://www.allegro.pl/item767129811_geil_ultra1gb_2 … z_cl3_fv.html
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-10-29 10:47:30)
Ok, podpiąłem nowy dysk, sformatowałem, przerzuciłem dane. Niestety, bios nie widzi nowego dysku. Jak się bootuje, pluje się o dodawanie dysku do tablicy ale nic z tego nie kumam, chce budować jakiś RAID :
Dokładnie wypluwa:
Detecting IDE drives Detecting array Pres F10 to enter RAID setup
Pod F10 pojawia się
MediaAhield Utility Define a New Array
Potem jest pole wyboru
RAID Mode: -Mirroring - Striping - Stripe Mirroring - Spanning - RAID 5
Domyślnie jest "Mirroring"
A ja nie chcę żadnych macierzy, chcę po prostu zamienić dyski miejscami. Problem jest taki, że ten stary idzie na taśmie, jako IDE a ten nowy jest SATA II, połączony z płytą kablem do portu SATA II.
Gnome montuje mi te partycje na nowym dysku (inaczej bym nie przekopiował danych) ale bios - ni chu-chu...
Pomożecie?
Dodam jeszcze, że start dysk widoczny jest jako /dev/hda a nowy jako /dev/sda
Jakoś poszło, musiałem w biosie wyłączyć RAID i znalazł dysk.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-10-31 20:03:02)
ippo76 napisał(-a):
A ja nie chcę żadnych macierzy, chcę po prostu zamienić dyski miejscami. Problem jest taki, że ten stary idzie na taśmie, jako IDE a ten nowy jest SATA II, połączony z płytą kablem do portu SATA II.
Gnome montuje mi te partycje na nowym dysku (inaczej bym nie przekopiował danych) ale bios - ni chu-chu...
Pomożecie?
Dodam jeszcze, że start dysk widoczny jest jako /dev/hda a nowy jako /dev/sda
Jakoś poszło, musiałem w biosie wyłączyć RAID i znalazł dysk.
Dyski sata zawsze widzi jako "/dev/sda", pendrajwy tez.
A komputerek nie chcial zadnych macierzy dyskowych wlaczyc, tylko kontroler sata na twojej mobo jest jednoczenie kontrolerem RAID, trza bylo go wlaczyc. ( gnome go widzial, bo pewnie wczesniej kontroler byl ustawiony na tryb pracy IDE).
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-11-04 03:59:49)
gindek napisał(-a):
......
A komputerek nie chcial zadnych macierzy dyskowych wlaczyc, tylko kontroler sata na twojej mobo jest jednoczenie kontrolerem RAID, trza bylo go wlaczyc. ( gnome go widzial, bo pewnie wczesniej kontroler byl ustawiony na tryb pracy IDE).
No właśnie wywalał komunikat o New Array czy jakoś tak, potem "Press F 10 to input coś tam coś tam RAID setup" i pojawiało się coś w stylu biosu, gdzie w oknie po lewej stronie widniał mój dysk, okno po prawej było puste ale pomiędzy oknami były strzałki "add" i "remove", czyli na prawo można było wrzucić te dyski, które miały macierz tworzyć (chyba). Dopiero jak wyłączyłem RAID w biosie, to przestał mi się zgłaszać ten komunikat.
W końcu jakoś poszło ale ciężko było. To moja pierwsza przygoda z hardwarem. Jak już poradziłem sobie z biosem, to znowu gruba nie mogłem zainstalować. Wpisywanie
root (hd0,0)
wywalało errory. Dopiero jak użyłem dopełnienia TABem, to wypluł mi, jakie dyski i partycje widzi. I wtedy (hd0,0) poszło....
A teraz mam 500 ha GB przestrzeni.. oraz jako mały bonusik - drugiego blaszaka ze starych podzespołów :)
lol zle przeczytalem twojego posta i zamiast " wylaczyc", myslalem o "wlaczyc"