Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam mały problem:
Jest sieć: Internet -> router dlink dl-514 (do niego jeden stacjonarny + 2 laptopy) -> router (nie znam nazwy, a naklejki nie ma:)) (do niego stacjonarny, 2 laptopy, print server i bramka voip) działajacy jako klient.
Teraz chciałbym przekierować port do komputera np. laptopa podłączonego do drugiego routera. Próbowałem wszelkich kombinacji: np. przekierować port na pierwszym routerze na drugi router i potem na tego laptopa, odwrotnie, bezpośrednio, itd... i nic.
Jak to zrobić? Powiem szczerze, że drugi router podłączałem do tego pierwszego metodą prób i błędów, ale internet działa. Z moją wiedzą na ten temat raczej krucho.
najprostrze rozwiazanie - nie wykorzystywac w drugim routerze funkcji routera a uzywac go tylko jako switcha
Wyłączyłem DHCP na drugim routerze. Teoretycznie mam jedną dużą sieć. Niestety nadal to samo. Wszyskie komputery się widzą (dwa stacjonarne i cztery laptopy). Niestety nie mogę dostać się do nich z zewnątrz.
wylaczenie dhcp to nie jest wylaczenie routingu
routing mozesz wylaczyc poprzez zdekonfigurowanie interfejsu WAN (np. ustawienie pobierania z dhcp) i niepodlaczanie kabla pod ten interfejs ... interfejs lan konfigurujesz zgodnie z adresacja swojej sieci ...
prościej mówiąc wyłącz NAT w drugim routerze .
Brak NAT w drugim routerze; niestety nadal to samo. Czy ważne jest, że dwa routery (tzn jeden, to teraz switch) połączone są bezprzewodowo?
nie powinno miec to znaczenia ... czy komputer podpiety do routera 1 moze wbic sie na ten port na komputerze podpietym do routera 2?
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-10-24 19:39:09)
bez problemu, bez przekierowania portów
czy przekierowanie dziala w przypadku gdy jest skierowane do komputera podlaczonego bezposrednio do router 1?
jak wyglada adresacja w tej sieci?
przekierowanie również nie działa gdy jest skierowane do komputera podłączonego do routera 1
komputery adresuje ręcznie (chyba, że pytasz o coś innego)
Z zewnątrz wygląda to tak, jakby była to jedna sieć wifi. Do routera 1 wchodzę poprzez 192.168.0.1, a do routera 2 192.168.0.130 (ręcznie przydzielone ip). Wszystkie komputery widzą się, dostęp jest bezproblemowy, NFS działa również bez problemów.
ale skoro nie dziala przekierowanie do kompa bezposrednio podlaczonego do router 1 to winy bym szukal raczej w samym przekierowaniu a nie strukturze sieci, korzystaniu z wifi, itd ...
Tzn przekierowanie działa, ale jak w sieci jest tylko jeden router. Jeśli podłączę drugi router, to przekierowanie przestaje działać nawet, jeśli próbujemy je zrobić na komputer podłączony do pierwszego routera.