Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
stoje przed dylematem wyboru interfejsu na ktorym musze ciac lacze userow. do tej pory uzywalem imq, ale bo ostatnich bugach i zwiechach przez imq jestem zmuszony zmienic if na ktorym tne lacze.
w sieci mam pppoe, wiec kazdy klient ma "swoj" if. myslalem o cieciu dynamicznie podczas startu w skryptach if-up a upload na eth wychodzacym w swiat, ale tu mam problem, w nocy uzerzy maja no limit do wysokosci lacza z zachowaniem sprawiedliwosci dzieki sfq. przy dynamicznym podziale na x interfejsach tego nie da sie zrobic.
praktycznie serwer pppoe slucha mi na eth1. wymyslilem, ze zrobie bridga br0, wrzuce do niego eth1 i serwer pppoe bedzie sluchal na br0 a ciecie do userow zrobie na eth1, no bo przez niego ruch wychodzi, ale tu nie wiem, czy to dobre rozwiazanie.
wiem, ze istnieje tez ifb, ale w tym przypadku nie wiem jak wrzucic ruch z ppp+ do tego ifb, tak jak to sie robilo z imq.
moglibyscie pomoc?
z gory dzieki za opdpowiedz.
pzdr 4all