Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik
 Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie, zaczynam przygodę z programowaniem, chcę napisać sobie swój pierwszy minimalistyczny programik w C++, uzywam do tego kompilatora "Geany" ponoć na początek najprostszy, mam też księge 4 tomy programowania C++. Chciałbym sobie napisać program który by mi zmieniał kolejnośc kolorów np w rozbudowanym notatniku lub na jakimś czacie np WP. Jednak nie wiem od czego się zabrać , od czego zacząć. Może ktoś pisał coś takiego i bym był wdzięczny za wszelkie sugestie i rady, Pozdro ;)

Zubr, bydle na etacie.
 Zubr, bydle na etacie.

zmieniał kolejnośc kolorów
tz. co robil ?
czaty dzialaja na javie, czyli nie tego jezyka chcesz sie uczyc ;P
Z twojej wypowiedzi wydedukowalem, ze nie napisales jeszcze nawet "hello world" wiec:
Radzil bym Ci zaczac od nauczenia sie / zrozumienia i wykozystawania tego co jest w pierwszych 2 tomach.
Potem powinienes przerobic 3. tom, mowie tak nie wiedzac co to za ksiazki i co w nich jest zawarte, bo czytanie kodow zrodlowych i ich zrozumienie czesto bywa trudniejsze od samego napisania.

Członek DUG
 Członek DUG

Zacznij od porządnego nauczenia się c++.
PS. Geany to edytor kompilatorem jest g++ lub gcc.

Użytkownik
 Użytkownik

gindek napisał(-a):
Kod:
zmieniał kolejnośc kolorówtz. co robil ?
czaty dzialaja na javie, czyli nie tego jezyka chcesz sie uczyc ;P
Z twojej wypowiedzi wydedukowalem, ze nie napisales jeszcze nawet "hello world" wiec:
Radzil bym Ci zaczac od nauczenia sie / zrozumienia i wykozystawania tego co jest w pierwszych 2 tomach.
Potem powinienes przerobic 3. tom, mowie tak nie wiedzac co to za ksiazki i co w nich jest zawarte, bo czytanie kodow zrodlowych i ich zrozumienie czesto bywa trudniejsze od samego napisania.
Takie programiki już mam za sobą, a co do czatów to tylko chcę napisać programik , który  to bedzie mi przełączał kolor tekstu na inny kolor co każdą literę/cyfrę.
giegiel napisał(-a):
Geany to edytor kompilatorem jest g++ lub gcc.
Tak ale nim też się da skompilować program.

Zubr, bydle na etacie.
 Zubr, bydle na etacie.

Wrzuc kod tego co ostanio napisales. To Ci powiem jaka droga przed Toba ;]

Admin łajza
 Admin łajza

zaurer napisał(-a):
giegiel napisał(-a):
Geany to edytor kompilatorem jest g++ lub gcc.
Tak ale nim też się da skompilować program.
Nieprawda. On wykorzystuje zewn. kompilator.