Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-10-18 16:18:30

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

Netbook/notebook bezproblemowy z debianem

Witam serdecznie!
Mierzam się z zamiarem zakupu jakiegoś małego, przenośnego notebooka/netbooka. 10-12" max. Do pracy, nie do gier oczywiście :)

Jedynym OSem na nim ma być debian. I teraz pytanie do użytkowników w/w maści sprzętów. Który stworzy najmniej problemów z debianem? Najlepiej, jakby "z palca" po instalacji wszystko śmigało.

Na celowniku mam MSI Wind U100Plus 10". Intel GMA950, Intel Atom N280, 2GB, HDD Sata... Z tego co znalazłem w necie jedynie z WiFi może być kłopot (zależy jaki się trafi - jaki producent akórat siedzi w środku).
Druga opcja (ta bardziej mi pasuje) 12": MSI Wind U200. Procesor Intel SU (CULV), grafika to intel GMA4500HD czy jakoś tak - jak z obsługą tego pod debianem?
MSI dlatego, bo wsparcie w necie dla Windów jest bardzo duże.
O Asusach eeePC mniej znacznie znalazłem info i porad...

Inne jakie rozważałem mają nistety grafikę intela GMA500 - z tego co znalazłem to bardzo nikłe wsparcie dla tego układu jest nawet pod wingrozą, nie mówiąc już o linuxie...

Oczywiście na inne prosukty też jestem otwarty. Grafika ciut lepsza od starych GMA900 ze względu na compiza - lubię uzmysłowić czasami klientom, że linux może więcej niż wingroza, a i w działalności handlowej przy kontaktach B2B image też ma znaczenie...

https://wiki.debian.org/DebianArt/Themes/Lines?action=AttachFile&do=get&target=banner.png

#2  2009-10-18 16:44:49

blinki - Użytkownik

blinki
Użytkownik
Serwis

Re: Netbook/notebook bezproblemowy z debianem

niemasz co sie martwic o grafike intela, tez mialem z nia problemy ale pomogl mi "sgfxi" jesto skrypt do konfiguracji ekranu, dziala on dla debiana sid jaki lenny :)

Ostatnio edytowany przez blinki (2009-10-18 16:49:54)

Platforma Systemowa: Debian 5.0 lenny | KDE 4.3.2
PC: FS Amilo li 3710 | DualCore 2.0GHz/3GB/Intel GMA X4500
Przeglądarka: Opera (Firefox sux^^)

#3  2009-10-18 17:00:46

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

Ja nie martwię się o nie-działanie ów grafiki, a raczej o jej wydajność. GMA500 jest teoretycznie dużo wydajniejsza niż GMA950, posiada wsparcie dla HD etc, ale sterowniki strasznie kuleją - nawet te pod windę... Jedynie chyba jeden player HD wykorzystuje możliwości tego układu. I nie mam pojęcia jak z GMA4500HD - działa równie żwawo jak GMA950/lepiej czy podobnie jak 500 - kuleje?

https://wiki.debian.org/DebianArt/Themes/Lines?action=AttachFile&do=get&target=banner.png

#4  2009-10-18 17:15:03

blinki - Użytkownik

blinki
Użytkownik
Serwis

a jakimi zasobami pienieznymi dysponujesz?

edit
inaczej ile najlepiej bys wydal na ow sprzet

Ostatnio edytowany przez blinki (2009-10-18 17:15:41)

Platforma Systemowa: Debian 5.0 lenny | KDE 4.3.2
PC: FS Amilo li 3710 | DualCore 2.0GHz/3GB/Intel GMA X4500
Przeglądarka: Opera (Firefox sux^^)

#5  2009-10-18 19:10:16

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

Najlepiej to 1000 netto (leasing dają od 1500 niestety więc extra ram i jakieś akcesoria dobiorę jak będzie tańszy ;P, chyba, że znasz firmę co da od mniejszej kwoty leasing).
Wymagam 2GB RAM i 3h na baterii - więcej nie potrzeba raczej. Procek w ostateczności może być ATOM, ale wolę CULV.

Masz jakiś pomysł w innej cenie to pisz, ale bez przesady - to ma być notek do pracy, mobilny i w domu podpinany pod monitor w celu korzystania z netu i oglądania filmów (DivX-y, ew. dodatkowo jak da radę to 720p lub full HD puszczane na projektor, Atomy tutaj nie dadzą rady).  W zasadzie to koniec jego zastosowań.

Najchętniej bym brał IBMa ThinkPada jakiegoś, ale cenowo... Można za to stacjonarkę dobrą + notka kupić :)

---EDITED

Ktoś coś wie może o wsparciu pod *nixami dla ATI Radeon Xpress 1250 ?
Taki siedzi w tańszych wersjach niektórych notebooków opartych o AMD Athlon Neo MV-40. Intelowski odpowiednik to procesor Core Solo SU3500 z grafiką GMA4500HD czy coś podobnego. Nie chodzi mi o wydajność tych kart graficznych, a o bezproblemowe działanie pod linuxami.
Pamiętam swoje boje z Ati Radeon Mobility 9700 w moim poprzednim notebooku i chciałbym uniknąć walki wielodniowej z odpaleniem grafiki i akceleracji 3D.

Ostatnio edytowany przez misioooo (2009-10-18 23:37:17)

Stopka forum