Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam :)
Jestem dumnym posiadaczem Debian 5.0
Niestety po pewnym czasie przestały u mnie dzialac X. System po zaladowaniu probuje zaladowac serwer X ale pojawia sie okno jak w linku:
http://fmix.pl/zdjecie/1218709/serwer/rozmiar/2
Podejrzalem sobie rowniez plik:
/var/log/Xorg.0.log
i pojawia sie kilka warningow, natomiast bledow jako takich nie ma:
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
Entry deleted from font path
(WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist
(WW) VESA(0): Unable to estimate virtual size
(WW) VESA(0): Failed to set up write-combining range (0xe0800000,0x400000)
(WW) VESA(0): Failed to set up write-combining range (0xe0000000,0xc00000)
Czy te bledy moga byc odpowiedzialne za niestartowanie X, a jezeli nie to gdzie jeszcze moj debian moze mi podpowiedziec co jest do poprawy.
Pozdrawiam i licze na pomoc
Ostatnio edytowany przez ricardo83 (2009-10-14 23:12:03)
Podaj /etc/X11/xorg.conf.
Dokonywałeś ostatnio jakiś zmian w konfiguracji X? Aktualizowałeś jakieś pakiety? Jaką kartę graficzną posiadasz?
serwera X nie aktualizowalem ani nie robilem zadnych poprawek na nim.
karta graficzna to karta wirtualnej maszyny VirtualBox (jako ze debian ten jest zainstalowany na wirtualnej maszynie).
Instalowalem pakiety, zarowno ze zrodel jak i z paczek: wszelkie niezbedne pakiety dla gimpa (gtk+-2.18.2, pango-1.26.0, cairo-1.8.8).
Moj Xorg.conf:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
Option "XkbVariant" "pc112"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "UseFBDev" "true"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
EndSection
Jako ze debian jest na wirtualnej maszynie nie jest to temat niecierpiacy zwloki ale moze komus przytrafi sie podobny problem z X i moze tym postem uda sie cos ustalic :)
Zainstaluj pakiet virtualbox-ose-guest-modules-`uname -r`. Ustaw vboxvideo jako sterownik grafiki w xorg.conf:
Section "Device" Identifier "Configured Video Device" Driver "vboxvideo" EndSection
ok zrobione
X smigaja :)
a ja myslalem ze to efekt mojego dlubania w systemie poprzez instalacje ze zrodel czy paczek
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc azhag