Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam prosbe o pomoc.... mianowicie pobawilem sie partition magic'iem i oczywisci zapomnialem o grub'ie...:| efektem tego nadpisalem mbr'a z plytki od xpka... ale gdy chcialem spowrotem zainstalowac gruba do mbr'a poleceniem
grub-install /dev/hda7 --root-directory=/
przy czym hda7 to partycja montowana jako /boot, to mi wywalao bload ze nie ma tam nic takiego co by mu /boot przypominalo :|....... robilem to z knoppixa 382 probowalem z RIP'a i to samo.... czy moze mam uzyc polecenia grubsetup?? i "sie naprawi"
a kolejne pytanko to czy np z ominienciem tej instalacji grub'a moge zainstalowac jakos lilo...?? please help...
mam prosbe o pomoc.... mianowicie pobawilem sie partition magic'iem i oczywisci zapomnialem o grub'ie...:| efektem tego nadpisalem mbr'a z plytki od xpka... ale gdy chcialem spowrotem zainstalowac gruba do mbr'a poleceniem
grub-install /dev/hda7 --root-directory=/
przy czym hda7 to partycja montowana jako /boot, to mi wywalao bload ze nie ma tam nic takiego co by mu /boot przypominalo :|....... robilem to z knoppixa 382 probowalem z RIP'a i to samo.... czy moze mam uzyc polecenia grubsetup?? i "sie naprawi"
a kolejne pytanko to czy np z ominienciem tej instalacji grub'a moge zainstalowac jakos lilo...?? please help...
Jeśli nie chcesz aby grub był w innym miejscu niż /boot/grub to parametr --root-directory pomiń. Druga sprawa, że nie ma potrzeby ponownej instalacji gruba, wystarczy zapisać mbr. Odpalasz grub i wydajesz komendy root (hd0,6) i setup (hd0), oraz quit. Powinno zapisać mbr.
dalczego hd(0,6) :> skoro roota mam an hd(0,9) :] ?? hd(x,y) ma oznaczac boota?? czy root'a?? ps przed zrobieniem teg mam podmontowac partycje /dev/hda7 (boot) do /boot ?? czy nie musze
dalczego hd(0,6) :> skoro roota mam an hd(0,9) :] ?? hd(x,y) ma oznaczac boota?? czy root'a?? ps przed zrobieniem teg mam podmontowac partycje /dev/hda7 (boot) do /boot ?? czy nie musze
W przypadku shella gruba root oznacza partycję na której są pliki *stage*, wystarczy wskazać tę partycję podczas "grubowania" j.w. i nic nie trzeba odmontowywać ani przemontowywać.
http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html#I … GRUB-natively
grub find /grub/stage1
wywalolo mi hd(0,6) — hda7 czyli ok
root(0,6)
poszlo ok
setup hd(0)
teszh ok.. grub dziala ale... jajka linucha mi nei laduje mimo ze wpisow w grubie nie ruszalem, to mi mowi ze na partycji ustawionej jako root nie ma takiego pliku jaja czy jakos tak...kolejnosc partycji zostala zachowana...
jakby co to hda7 to boot
hda8 to swap
hda9 to root
w grubie wpisy sa do obrazuf jajek na hda7 czyli prawidlowo... a ja jush nic nie wiem... ^_^ cos z tym rootem jest walniete...
albo jak zainstalowac z knoppixa lilo?? z prosba o podanie domyslnego configa do /etc/lilo.conf bo nigdy go nei widzialem i nie wiem co wpisac :(
knopix widzi kilka komend dla lilo...
Wgląda na to, że grub zainstalował się dobrze. Podaj proszę zawartość pliku menu.lst z kat. boot/grub.