Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam na forum.
Mam następujący problem:
W zamierzeniu mam postawienie serwera internetowego na Debianie (ściągnąłem najnowsze obrazy). Chciałbym przy tym spiąć dyski w RAID1 i tutaj pojawia się problem. Skonfigurowałem RAID1 (sprzętowy) przy pomocy BIOSU i softu w nim zawartego, wygląda, że jest ok. Instalator Debiana widzi mi jednak dwa dyski. Płyta główna jaką posiadam to Intel 865perl.
Jak to skonfigurować?
Sprawdzałem instalując na tej płycie XP: po podaniu sterownika z dyskietki RAID działa.
PS. Doszukałem się na forum, że RAID, który mam na płycie nie jest za ciekawym rozwiązaniem (aby działał potrzebny jest sterownik, którego nie ma dla Linuxa). Wpadłem zatem na pomysł, że można by dokupić kontroler RAID na PCI. Pytanie tylko jaki, ażeby współpracował z Linuxem?
Ostatnio edytowany przez Luc3k (2009-10-13 13:29:28)
Odpal instalator z płyty, gdy wyskoczy okienko GRUBa,w którym masz wybór instalacji tekstowej/okienkowej itp, naciskasz klawisz "e" i dopisujesz na końcu wiersza magiczny ciąg znaków:
dmraid=true
Działa na nowszych kontrolerach nvidii, to zadziała na starociu 865.
Na jakiej zasadzie to działa ? I jak taki raid widnieje w sytemie?
tomii odpalsz system z parametrem dmraid
przy starcie systemu musi sie odpalić coś takiego jak device-mapper
w katalogu /dev/mapper/* masz pliki które są wlaśnie tym wspólnym zasobem raid (informacje o konfiguracji raid device menager pobral z raid na plycie)
co do nazw to są rozne bo roznie mozna w niektorych kontrolerach nazwac sobie macierz
np dla adapttec'a /dev/mapper/ddf1_raid (nazwa podana w menafzeze to raid)
ten dysk (/dev/mapper/ddf1_raid) sobie partycjonujesz i synchronizujesz macierz
dmraid -ay
jak uzywasz gruba to jego odpalsz w nastepujacy sposob
grub --no-floppy --device-map=/dev/null
i klepiesz
device (hd0,1) /dev/mapper/ddf1_raid2
device (hd0) /dev/mapper/ddf1_raid
root (hd0,1)
setup (hd0)
Czy dobrze myślę że to taki sterownik do fake raidu? I jak to ma się do mdadm?
Luc3k napisał(-a):
Działa. Dziękuję.
PS. Podczas instalacji "e" nie działało. Zamiast "e" należy wcisnąć "tab" i wpisać powyższe polecenie.
Whatever...
tomii napisał(-a):
Czy dobrze myślę że to taki sterownik do fake raidu? I jak to ma się do mdadm?
Dobrze myślisz. A do mdadm ma się to tak, że jest trochę mniej elastyczne, niemniej jednak zadanie swoje spełnia.
no właśnie
ostatnio na serwerku HP proliant ML110, który ma mostek południowy ICH10R ze sata raidem, zainstalowałem sobie CentOSa bo w specyfikacji tegoż serwerka pisało że RHEL go obsługuje i od razu instalator pokazał takie włąsnie urządzonko z utworzonego przeze mnie wcześniej raidu nazwanego MIRROR:
/dev/mapper/ddf1_MIRROR
potem zapodałem Lenny'ego i urządzonka już nie pokazał ino 2 osobne dyski, a trza było zapodać przy starcie ten dmraid... no ale kto wiedział
więc zrobiłem sobie potem raid 1 za pomocą mdadm
jak sie tak czyto w necie to osoby bardziej są postronie mdraidu jak dmraidu
nie miałem doświadczenia ani z jednym ani zdrugim i nie wiem który zapodać
Kolejna płyta główna z kontrolerem RAID i znowu problem. Tym razem padło na płytę (dosyć starą) ABIT'a NF7-S2. Oto jej dokładniejsza specyfikacja: http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard/motherbo … CHTEXT=NF7-S2
Chciałbym na niej postawić serwer z Debianem i dyski spiąć w RAID1. Niestety instalator nie rozpoznaje tego kontrolera. Wklepanie dmraid=true jak w poście powyżej nie przynosi zamierzonego efektu. Pomożecie?