Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Austria, Maltatal
Normalnie kupa w majtkach... tama ma 600 m. długości i 200 wysokości
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-10-10 22:54:27)
Bodzio a gdzie b&w i ziarno :P .. aa i ten no ciasny kadr :D .. drugie nei trafione na tego z trąbką na pierwszym rozprasza ta chmara ludzi z lewej ;)
ps. ale dziś hujnia ta pogoda jak an złość :/
a w "D" mam B&W i ziarno. Takie cuś to tylko artist z brodą i namaszczony przez kaczke
a to mnie właśnie chodziło :D
No, wreszcie się zmogłem. Od dawna obiecałem zakończenie opowieści ze Szkocji, ale czas i zajęcia nie pozwoliły.
Postaram się to nadrobić. Najpierw więc migawki z Glasgow, a za kilka dni z Edynburga - gdzie mieszkałem.
Glasgow to miasto "prawie" portowe, liczy ok 1,5 mln mieszkańców. I nie jest stolicą Szkocji, w przeciwieństwie do Edynburga, który ma tylko lub aż 500 tys. ludności.
Całkiem inna zabudowa miasta. Dużo firm, nowoczesnych budynków i... remontów.
No i pomniki - mówi się, że w Glasgow jest najwięcej pomników na wyspach.
te wredne mewy zepsują każdy widok:
Edynburg i Glasgow mają fajne możliwości zwiedzania miasta. Na ustalonych trasach kursująodkryte autobusy. Bilet kosztuje 10 £ i jest ważny przez dwa dni. Na ten sam bilet można wsiadać i wysiadać na przystankach i zwiedzać to co przy nich się znajduje. Nie trzeba czekać na ten sam autobus, wystarczy wsiąść do jakiegokolwiek turystycznego kursującego na tej trasie.
Nie na wszystkich zdjęciach prostowałem perspektywę, po prostu brakowało miejsca. Mimo szerokokątnego obiektywu z autobusu było zbyt blisko.
Większość, prawie wszystkie budynki w Szkocji są z kamienia. Tradycyjnych europejskich materiałów budowlanych używa się bardzo rzadko.
W Edynburgu (wschodnie wybrzeże) używa się w większości szarego kamienia, w Glasgow (wybrzeże zachodnie) - kamienia rudo-czerwonego.
W tle najstarszy budynek Glasgow, nieużywany. Zastanawiają się czy nie przekształcić w zabytek, odrestaurować i udostępnić turystom. Jest to stara składnica tytoniu.
Siedziba cechu tytoniowego:
a to siedziba jednego z banków:
budowa nowej hali targowej - zapomniano o tradycji :) najnowsza technika
Nawet fikuśne ozdóbki są wykute z kamienia
Coś a'la nasza Floriańska w Krakowie
Dojeżdżamy do portu. Tubylcy mówią na to "Krzywy Most". Nie dość, że most jest po skosie przez kanał, to jeszcze górny łuk też idzie po przekątnej mostu.
Jeden jedyny budynek spotkany przeze mnie, zbudowany z cegły. No, ale to jest port, więc może dlatego
Nowy gmach opery - robiony na "Sydney" :)
Kompleks obiektów uniwersyteckich. Ten pan w spódniczce to... hehe :)
Jeden z przystanków na których wysiedliśmy - Galeria Kelvingrove.
... i z wnętrza...
Jedno z czego cieszą się mieszkańcy Glasgow, to to, że mają namiastkę krzywej wieży w Pizie. Poniżej krzywa fontanna. Zapada się z jednej strony - wyraźnie widać na zdjęciu. Ale ponieważ stosunek powierzchni podstawy do wysokości jest na tyle duży, że nie grozi jej przewrócenie, więc nikt nic nie naprawia, a wręcz zachęca się turystów do zwiedzania i oglądania. Pani przewodnik mówiła, że nawet geologowie nie wiedzą dlaczego tak się stało - bądź co bądź - miasto jest na skale.
Stare miasto i dzielnica handlowa
Ciekawostka - służby miejskie codziennie ściągają ten pachołek z konia, i co noc "nieznane siły" go zakładają, czasem nawet na koński łeb :)
Na wszystkie zdjęcia zapraszam do galerii - adres w stopce.
mewa na głowie wymiata :D .. fajnie sie to ogląda.. :)
to ja miałem sie pobawić w weekend nową zabawką .. przy trzecim pyknietym zdjęciu zaczęło padać i jak zaczeło to nie przestało :( jedyne w miare zdjecie poniżej..
czemu masz taki czerwony zafarb na niebie ?
PS .. jak już wspomniałem były ino 3 zdjęcia chciałem ożywić te nudę na planie :D :P
Ostatnio edytowany przez Rumi (2009-10-11 22:00:32)
Bodzio, fajne fotki ale i obiekty wdzięczne...
Pisałem wyżej, że góry to taki obiekt, gdzie - przynajmniej dla mnie - najtrudniej oddać "klimat": nie widać ogromu, głębi itp.
Ale chyba trudniej fotografować architekturę, zwłaszcza kamienice w ciągu - chcę ustrzelić jedną z nich, a na zdjęciu pojawią się dwie sąsiednie i to najczęściej ucięte.
Macie jakiś patent na to? Zdjęcia z ukosa, od dołu??
ippo76 napisał(-a):
Ale chyba trudniej fotografować architekturę, zwłaszcza kamienice w ciągu - chcę ustrzelić jedną z nich, a na zdjęciu pojawią się dwie sąsiednie i to najczęściej ucięte.
Macie jakiś patent na to? Zdjęcia z ukosa, od dołu??
jak dla mnie to obiektyw szerokokątny to podstawa. Jak masz miejsce to warto się cofnąć na tyle, aby perspektywa nie była zniekształcona. Potem zostaje kadrowanie w programie, ew. jakieś poprawki perspektywy i prostowanie.
Nie zawsze jest taka możliwość i zostaje krzywulec. Tu na forum chciałem pokazać przynajmniej część architektury i na szybko, a zabawa z perspektywą to jednak czas. Poza tym z autobusu turystycznego nie masz wielkich możliwości. Pozostają pamiątkowe pstryki.
Bodzio napisał(-a):
Tu na forum chciałem pokazać przynajmniej część architektury i na szybko, a zabawa z perspektywą to jednak czas. Poza tym z autobusu turystycznego nie masz wielkich możliwości. Pozostają pamiątkowe pstryki.
No tak, ja pisałem powyższe patrząc na Twoje zdjęcia ale w głowie miałem swoje pstryki, np. z Gdańska :) albo latarnia na pierwszym planie, albo samochód :)
Jedyne fajne (moim zdaniem) zdjęcie z kilkugodzinnego pobytu w Gdańsku to to, za które Trin wygrała toster ;)
Jest jeszcze inna możliwość ciekawego "złapania" architektury. Krótkie tele - w Olympusie 40-150 (nie potrafię znaleźć odpowiednika w innych systemach) i robić zdjęcie z daleka. Daje Ci to całkiem inny kąt patrzenia, a i perspektywa się zmienia. Tele nie krzywi krawędzi budynków.
Choć ja osobiście wolę szeroko :)
ale tele to robisz z dalszej odległości i przy gorszej przejrzystości powietrza chyba wychodzi tak lekko za mgiełką .. ippo76 jak budynek jest dłuższy i nie meiści sie w kadrze to możesz zrobić dwa zdjecia i je skleić (automatycznie) w jakimś programie graficznym mającym możliwość łączenia zdjeć w panorame
@Rumi
Mnie chodzi o to, jak zrobić zdjęcie konkretnej kamienicy w całym ciągu:
/\ /\ /\ /\ /\
|| || || || ||
Ta w środku jest najpiękniejsza i chcę zrobić jej zdjęcie, ale poucinam te sąsiednie albo obejmę wszystkie, ale zgubię detale :)
jak obetniesz będzie głupio wyglądało jak chcesz wszystkie i wiecej detali zostaje Ci nieszablonowe cięcie jak w przypadku panoramy
po primo lekko za duże to w przyszłości prosimy o mniejsze ;) :P po drugie faktycznei lekki zgryz bo to co przylega to jakis budynek mieszkalny w zaden sposób nei złączony z tym czerwonym wiec ciężko raczej .. wiec nei doradze ino podpowiedz dam .. troche krzywo jest to raz a dwa radze robić z dalszej odległości ;)
Gdybyś to samo zdjęcie robił z dalsza, jak radził Rumi, to można by coś więcej wyciągnąć. Niestety brak miejsca.
Wyprostowałem perspektywę na tyle, na ile miałem miejsce + kadrowanie. Nie robiłem wyostrzania po zmniejszeniu bo... nie :)
no wiem :) ale się nie przejmowałem - chciałem Ci tylko pokazać, że można zdjęcie tak obrobić aby stało się "zjadliwe". Trzeba tylko miejsca. Gdyby było więcej to i miś byłby cały, i boczne ściany równe z kadrem, i budynki boczne wycięte.
ippo76 napisał(-a):
Kurczaki, ale ja bym wolał bez oszustw :)
kup se analoga
lepiej jeden pożądny niż dwa trzy bylejakie :P ... no chyba ze chcesz do wszystkiego to dwa będzie za mało ;)