Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
qrcze chcąc sie zalogować przez ssh z lennego do etcha, wpisuje sobie: ssh user@host, pyta mnie o hasło i nic sie nie dzieje, zdalne powitanie nie pojawia sie a komęde wywołującą nie mozna przerwać control + c, ino trza killować
logi w etchu nic nie mówią, jest tylko info że poprawnie przyjęto hasło i koniec
to samo dzieje sie przy logowaniu za pomoca klucza
w ogóle nie wiem co jest grane, przez putty wszystko działa jak trza, chyba chodzi o ińsze wersje ssh
lenny - client 5.1p1-5
etch - server 4.3p2-9
próbowałem z 3 lennych i to samo
sprobowales poczekac z takim wiszacym polaczeniem tak kilka minut (do jakis 10-ciu) ... bo mnie to wyglada na problemy z sprawdzaniem DNS ...
jak problemy z rozwiązywaniem DNS jeżeli w logach etcha pisze accepted password lub accepted key??
czyli sie loguje prawidłowo, ino nie dostaje zdalnej konsoli z niewiadomych względów
poza tym jak poczekam pare ładnych minut to pisze ze serwer zdalny zakończył połączenie
haslo moze byc zaakceptowane ale moze wisiec na jakims tescie revdns czy czegos takiego ... gdy wypisze ze strona zdalna zakonczyla polaczenie to cos jest w logach?
BTW gdy zadna z wersji nie ma bug'a to nieistotne sa wersje serwera i klienta - to jest protokol i conajwyzej istotne jest aby klient i serwer byly w stanie (przez to rozumiem tez odpowiednia konfiguracje) korzystac z wspolnej wersji protokolu (i ew. rozszerzen)
Możesz sprawdzić co się dzieje z ssh w ten sposób:
ssh -v user@host
Będziesz widział gdzie ssh ma problem. U mnie po podaniu hasła jest tak:
debug1: Authentication succeeded (password). debug1: channel 0: new [client-session] debug1: Requesting no-more-sessions@openssh.com debug1: Entering interactive session. debug1: Sending environment. debug1: Sending env LANG = pl_PL.UTF-8
Jak to mało pomoże to możesz jeszcze dodać jedno v, np:
ssh -vv user@host
wtedy będziesz miał jeszcze dokładniejszy tryb debugowania.