Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
z ciekawości postanowiłem skompilować i zainstalowac źródło, wybór padł na irssi-0.8.14.tar.gz , w konsoli przeszedłem do katalogu desktop wpisuje tar zxvf irssi-0.8.14.tar.gz -> przechodze do rozpakowanego folderu -> wpisuje ./configure ( i tu pojawia się komunikat że potrzebny jest GLIB)
*** If you don't have GLIB, you can get it from ftp://ftp.gtk.org/pub/glib/ *** We recommend you get the latest stable GLIB 2 version. *** Compile and install it, and make sure pkg-config finds it, *** by adding the path where the .pc file is located to PKG_CONFIG_PATH
wiec, sciagnąłem glib-2.22.1.tar.bz2 , -> tar xjvf glib.. - > cd glib-2.22.1 -> ./configure -> make -> su -> make install , wszystko ładnie , przeszedłem ponownie do katalogu irssi.. wpisalem ./configure ale komunikat wystepuje ponownie , trzeba pewnie przeniesc plik xxx.pc do usr/bin/pkg-config , ale ja nie moge znalezc tego pliku ; //
Po primo paczuszka już jest tu
http://www.backports.org/debian/pool/main/i/irssi/irssi_0.8.14-1~bpo50+1_i386.deb
Pod drugie primo zainstaluj glib z repo aptitude install glib
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2009-10-04 12:15:34)
Raczej do poprawnej kompilacji będzie potrzebny pakiet
libglib2.0-dev
no dobra problem gliba rozwiązany , pozniej konsola pluła się o ncurses-devel package ale wystarczyło zainstalować libncurses5-dev i wszystko śmiga , dzięki.
Może ktoś zna się na kartach ati ? nie wiem jak włączyć akceleracje , wpisuje glxinfo | grep direct i niestety :
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose) OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
Na ati się nie wyznaję ale możesz do instalacji sterow i konfiguracji xorga sprobować użyc tego automatu
http://code.google.com/p/sgfxi/
Przetestowałem na starej nvidii i nawet działa.
Ati tez wspiera.
Jak nie zadziala trudno.Nic nie tracisz.
zainstalowałem według instrukcji , otworzyłem smxi przeszedłem przez kilka instalacji , nawet wykryło karte hd 4870 tylko 256 MB ja mam 512, ale niestety akceleracji nadal nie ma ...
Dobra jednak dało rade mam akceleracje , troche zabawy przy tym było ale jest
direct rendering: Yes
, tylko że teraz obraz mi rwie niemiłosiernie tzn. przy przesuwaniu stron i okien ;/
jedna rzecz mnie dziwi , teraz przy uruchamianiu debiana nie ma ekranu logowania ; /
linux automatycznie zalogował mnie na grom120usr , na którego wczesniej nie mogłem sie zalogować , jak przełączam uzytkownika to problemy z przewijaniem stron nadal występuja
EDIT : PROBLEM ROZWIĄZANY
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-10-04 15:23:50)
Strony: 1