Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Szukam dobrego manual jak zainstalować openVPN na debianie.
Czy możecie mi pomóc lub podać linka. Szukałem ale nic ciekawego nie znalazłem w necie.
Od razu jakieś magiczne rozwiązania i klucze.
Mam takie założenia
- logowanie ( najlepiej za poomocą uzytkownika i hasła - na serwerku są pozakładane już konta i chciałbym żeby z nich kozystał )
- przydzielanie IP to od 10.0.1.191 do 10.0.1.210
Serwer do na którym jest VPN jest w strefie DMZ ( zrobione jest to na riuterku CISCO ), rozumiem że muszę puścić ruch z DMZ do lan ?
Czy jest możliwa taka konfiguracja. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i wyrozumiałość.
Oki udało mi się skonfigurować Open VPN.
Ale mam problem bo tylko jeden komputer mi się może podłączyć.
Dodatkowo dostaje IP 10.0.3.2 .
Nie widzi lan :(
SERVER
dev tun ifconfig 10.0.3.1 10.0.3.2 secret /etc/openvpn/shared.key proto tcp-server daemon verb 4 log-append /var/log/openvpn.og keepalive 10 900 inactive 3600 comp-lzo
STACJA
dev tun remote 195.205.XXX.XXX 1194 proto tcp-client ifconfig 10.0.3.2 10.0.3.1 secret /etc/openvpn/shared.key keepalive 10 60 comp-lzo
Jak zwiększyć ilość polączeń. jak rozdać ip od 10.0.1.191 do 210 z maską 24 ?
Proszę pomocy . LAMER potrzebuje pomocy :)
Wystarczy zajrzeć w manual, mój konfig:
proto tcp dev tun ca keys/ca.crt cert keys/server.crt key keys/server.key dh keys/dh1024.pem server 10.2.1.0 255.255.255.0 ifconfig-pool-persist ipp.txt push "route 10.1.1.0 255.255.255.0" keepalive 10 120 comp-lzo user nobody group nobody persist-key persist-tun status openvpn-status.log verb 1
Komputery klienckie dostają IP z 10.2.1.0/24, dodatkowo mają ustawioną trasę routingu do sieci LAN (10.1.1.0/24)
Klient:
client dev tun proto tcp remote xx.abuser.eu resolv-retry infinite nobind persist-key persist-tun ca mhrok-keys/ca.crt cert mhrok-keys/client.crt key mhrok-keys/client.key comp-lzo verb 3
Pokombinowałem, ale za boga nie chce mi widzieć sieci lan
SERWER
dev tun tun-mtu 1500 port 1194 user nobody group nogroup comp-lzo proto tcp-server ping 20 ping-restart 120 ping-timer-rem persist-tun persist-key daemon verb 4 log-append /var/log/openvpn.log ca /etc/openvpn/certyfikat_rootca.pem cert /etc/openvpn/certyfikat_bramy.pem key /etc/openvpn/klucz_bramy.pem tls-server dh /etc/openvpn/dh1024.pem mode server server 10.0.2.0 255.255.255.0 ifconfig-pool-persist /etc/openvpn/ipp.txt push "route 10.0.1.1 255.255.255.0" push "ping 20" push "ping restart 120"
Klient
tls-client dev tun proto tcp-client comp-lzo persist-tun persist-key verb 4 ca C:certyfikat_rootca.pem cert C:certyfikat_predel.pem key C:klucz_predel.pem remote 195.205.XXX.XXX pull port 1194 ping 15
Na WINZGROZIE MAM TAK
IP: 10.0.2.6
MASKA: 255.255.255.252 ? nie wiem dlaczego taką sobie obrał
DHCP: 10.0.2.5
BRAMY: BRAK
Kurcze co robię źle.
Wiedzę czerpałem z tego tutka
http://www.nnd-linux.pl/modules.php?name=News&f … le&sid=46
Do zamknięcia działa.
Dzięki
POMOCY proszę
VPN podziałał mi 3 dni i padł.
Połączenie z serwerem i stacją zestawia się, ale nie widać sieci.
Poprzednio był problem bo nie miałem takich wpisów
#echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward #iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.0.2.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE
Teraz je mam i nadal nie widzę sieci LAN. Proszę bo już spędziłem kilkanaście godzi in nie widzę błedów.
Co mogę sprawdzić lub ustawić ?
Firewalla.... podstawy iptabelek się kłaniają ;)
Nie mam mam wszystko wyłączone.
Czy może to być przyczyną że open VPN jest na publicznym IP ?
Czy naprawdę nikt nie umie mi pomóc?
Czy nie ma już ludzi którzy niosą pomoc lub coś wyjaśniają nawet w prostych sprawach ?
Kurcze , czy zostałem sam, że jak coś wiem to pomagam, a jak nie to nie.
2 dni już walczę i nic. Proszę bardzo proszę