Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Zainstalowałem sterowniki od karty graficznej radeon hd 4870, zresetowałem kompa nic sie nie pokazało - czarny ekran , uruchomiłem w trybie single-user i na nowo skonfigurowałem xorga tzn. wykasowałem poprzednie wpisy i zostawiłem tak jak było , znowu reset , tym razem uruchomił sie ekran logowania , wpisuje grom120usr - hasło po czym ekran staje sie czarny i spowrotem pojawia sie ekran logowania , nie wiem co mam z tym zrobic ; /
problem leży po stronie twojego środowiska graficznego. czego używasz? kde? gnome?
hmm chyba kde , jak to naprawic , jeszcze 20 min temu było wszystko ok
EDIT : mam GNOME
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-10-01 16:51:22)
Przestaw w xorg.conf na vesa i wtedy zobacz.
EDIT jeśli GDM graficzny wchodzi to nie sterownik.
Przełącz się na drugą konsolę zaloguj na roota i utwórz nowego usera.
Potem zobacz czy się zalogujesz na jego konto.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-01 16:58:13)
może głupie pytanie , ale jak stworzyć nowego użytkownika ?
adduser test
gdzie test to nazwa usera.
Dalej czytac co wypisuje i postepowac dalej.
dobra stworzyłem nowego usera i pomyslnie sie na niego zalogowałem , teraz chciałem usunąc konto grom120usr , ale konsola wypluwa takie coś
root@debian:/home/drops120# deluser grom120usr Usuwanie użytkownika `grom120usr' ... Warning: group `grom120usr' has no more members. userdel: użytkownik grom120usr jest aktualnie zalogowany /usr/sbin/deluser: `/usr/sbin/userdel grom120usr' zwrócił kod błędu 8. Kończenie.
dodam że przy uruchamianiu linuxa zauważyłem czerwony napis failed (code 1).
nie usuwaj tego usera, tylko wywal plik:
/home/grom120usr/.gconfd/saved_state
mam debiana od 3 dni , mógłbys mi wyjaśnic czemu mam usunąć ten plik / za co jest on odpowiedzialny ?
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-10-01 17:45:43)
możesz se to wywnioskować z nazwy pliku :P
zawiera on dane na temat zapisanej sesji x (jakie miałeś uruchomione programy i takie tam). czasem się coś kaszani i usunięcie tego pliku przywraca stan defaultowy
ok , napotkałem kolejny problem . Mianowicie nie mam dźwięku , ikonka głosnika jest na czerwono i pojawia sie komunikat że nie odnaleziono wtyczek GStreamer i/ lub urządzen kontoli audio .
Na drugim koncie tez ?
na drugie konto nadal nie moge wejść , pojawia się czarny ekran po czym okno logowania ...
A był dzwięk na tamtym koncie wcześniej?
Domyślam się ze nowy user nie jest w grupie audio :)
działa thx.
edit: ciągle mnie zastanawia co jest powodem niemożności zalogowania się na stare konto ;/
w trakcie bootowania linuksa zauwazyłem wpis failed(code 1) - nad tym było cos w stylu fsdsk.
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-10-01 18:46:49)
Jakiś config jest walnięty inie pozwala.
Ale który to ja nie powiem.
Gnome nie jest moim ulubionym środowiskiem graficznym
wywal wszystkie konfigi gnoma z katalogu domowego i będzie dobrze:
rm -fr ~/.gnome2
Strony: 1