Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To rozumiem.
Ja podałem Ci rozwiązanie jak ożywić xine czy vlc poprzez downgrade tych felernych pakietów.
Tutaj zas jest problem z tym ze xbmc ma w zależnosciach nowsze paczki.
Na to nic nie poradzę oprócz przepakietowania xbmc ale to moze też być dosyć trudne.
aha czyli czekac az wszystko potoczy sie swoim naturalnym biegiem i zależnosci xbmc zostana spełnione?
dzieki za pomoc :>
Normalnie chyba sa spełnione ale poprzez downgrade tych trefnych pakietów złamaliśmy ten sztywny wymóg.
Acha jeśli chcesz aby to działało to przyholduj te podmienione pakiety bo kolejna aktualizacja czy instalacja czegokolwiek wywali je w pień.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-01 10:36:52)
aha nie juz zrobiłem aktualizacje...w sumie to zalezało mi na xbmc ale zauważyłem ze vlc te nie działa...
Rozpakowanie xbmc-standalone (z .../xbmc-standalone_9.04.1+svn20090926-0.3_all.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/xbmc-standalone_9.04.1+svn20090926-0.3_all.deb (--unpack): trying to overwrite '/usr/bin/xbmc-standalone', which is also in package xbmc-bin 0:9.04.1+svn20090926-0.3 Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/xbmc-standalone_9.04.1+svn20090926-0.3_all.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
dziwne bo czy dodam repo xbmc czy wywale wyglada to tak samo. Bede robil aktualizacje i poczekam az sie zainstaluje
Najpierw zrób
apt-get clean
bądź
aptitude clean
bo instalujesz paczki które masz już sciągniete w /var/cache/apt/archives
Jakie repo xbmc ?
XBMC jest w debian-multimedia dla sida w testigu jeszcze nie ma.
faktycznie jest w debian-multimedia :>
niestety czyszczenie nic nie dają ciagle ten sam błąd ;/ szkoda ze nie ma jakiejś paczki deb ;/
U mnie się zainstalował bez problemu (na próbe zainstalowalem bo nie znoszę tej krowy)
Tak nie odtwarza obrazu przez te walnięte pakiety a ich wymaga.
Jeśli koniecznie chcesz instalować to pokaż
dpkg -l grep xbmc
I to co w konsoli pluje przy próbie instalacji.
Oczywiście mówimy o xbmc z debian-multimedia.
Inne repa tego wyrzuć.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-01 16:54:47)
proszę :>
debian:~# dpkg -l grep xbmc Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold | Status=Not/Inst/Cfg-files/Unpacked/Failed-cfg/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend |/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad) ||/ Nazwa Wersja Opis +++-==================================-==================================-==================================================================================== ii grep 2.5.4-4 GNU grep, egrep and fgrep ii xbmc 9.04.1+svn20090926-0.3 XBMC Media Center (full metapackage) ####################################################################### debian:~# aptitude install xbmc xbmc-standalone Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: xbmc-standalone 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B/38,2kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 209kB. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe (Odczytywanie bazy danych ... 86260 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie xbmc-standalone (z .../xbmc-standalone_9.04.1+svn20090926-0.3_all.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/xbmc-standalone_9.04.1+svn20090926-0.3_all.deb (--unpack): trying to overwrite '/usr/bin/xbmc-standalone', which is also in package xbmc-bin 0:9.04.1+svn20090926-0.3 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/xbmc-standalone_9.04.1+svn20090926-0.3_all.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe debian:~#
xbmc-standalone
Ten pakiet jest walnięty.
U mnie się tez wywala.
Zainstalowanie samego metapakietu xbmc ze swoimi zależnościami wystarcza do działania.
wiem ze działa ale nie mam obrazu :> wiec jak wnioskuje za to odpowiada xbmc-standalone??
Ja sadzę ze winne są te walnięte labav*
Przecież w xine i vlc też nie masz na nich obrazu.
Dopiero jak je downgradujesz do testing to obraz powraca.
fakt ale ja glupi jestem po zainstalowaniu tych paczek co kazałes faktycznie jest obraz :> teraz musze poszukac w google jak zablokować te pakiety przed aktualizacja :>
Tu nie trzeba szukać.
To trzeba wiedzieć.To abecadlo debiana :)
aptitude hold nazwa pakietu
a potem zeby juz nie wstrzymywac ? to co aptitude start?? :P
Jeśli machniesz holda na pakiet, to dopiero po ręcznym wskazaniu aktualizacji się zaktualizuje.
Czyli:
aptitude hold nazwa_pakietu
a jak chcesz go w końcu zaktualizować to:
aptitude install nazwa_pakietu
.
Nie sugeruj się tym, że chcesz instalować pakiet, który już jest zainstalowany. W ten sposób przekazujesz aptitude'owi tylko, że chcesz to zaktualizować :)
Żeby odblokować wydajemy polecenie
aptitude unhold nazwa pakietu
Więcej dowiesz się wydając polecenie
aptitude --help
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-01 19:37:36)
Dziasiaj jest aktualizacja tych trefnych pakietów i obraz się pojawił.
# aptitude show libavcodec52 Pakiet: libavcodec52 Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: tak Wersja: 5:0.5+svn20091001-0.0
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-02 07:57:32)
Potwierdzam ;)