Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-09-23 16:40:19

miastek - Użytkownik

miastek
Użytkownik

Postfix, działa ale tylko lokalnie

Witam postawilem posfixa w/g tego poradnika http://www.xlo.pl/download/postfix-debian4.0.pdf zrobilem dokladnie tak jak tam jest napisane, kiedy wchodze na localhost/poczta i sie zaloguje to moge maila wyslac ale tylko do drugiegi usera na tej maszynie :( na zewnatrz juz nie, pojawia sie taki komunikat

Kod:

ERROR:
Message not sent. Server replied:

Transaction failed
    554 5.7.1 <zbyszek@xyzxyzxyz.com.pl>: Relay access denied

:(
Nie jestem w stanie djsc co to za problem, powiedzcie co mam za logi Wam podeslac aby Was naprowadzic?
Dziekuje

#2  2009-09-23 19:28:34

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Postfix, działa ale tylko lokalnie

Serwer pocztowy po drugiej stronie odmawia przyjęcia poczty z twojego serwera. Zabezpieczenie antyspamowe, być może sprawdza czy domena adresu, z którego przychodzi wiadomość posiada wpis MX w DNS. Albo po prostu dopuszcza tylko najbardziej znane serwery pocztowe.

#3  2009-09-23 20:53:35

miastek - Użytkownik

miastek
Użytkownik

kamikaze dzieki za pomoc, domenke stworzylem sobie na dnsalias, moze to dnsalias mi nie puszca poczty ? masz moze jakis sprawdzony portal gdzie mozna podpiac domene (darmowo na testy) typu wlasnie dnsalias ?

#4  2009-09-23 21:22:29

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Domene za darmo to możesz dostać, ale o wpis MX to już chyba nie tak łatwo. Nie wiem gdzie można to dostać za darmo, albo inaczej nie chce mi się szukać ;] Kiedyś np. dawali za darmo eu.org i chyba one.pl, ale trzeba było mieć własny serwer DNS utrzymujący te domeny plus DNS zapasowy. Jak miałeś DNS u siebie to już mogłeś tam dodawać wpisy jakie chciałeś.

#5  2009-09-23 22:25:17

miastek - Użytkownik

miastek
Użytkownik

ok, czyli jeszcze dns musze postawic... Duuuuzo musze siejeszczenauczyc....
Dzieki za pomo kamikaze

#6  2009-09-24 07:55:35

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Wiesz, to zależy. Możesz kupić domenę, która będzie miała wpis MX dla serwera pocztowego i będzie zaparkowana na serwerze DNS dostawcy. Ale jak już ktoś coś za darmo daje to zwykle też nie chce do tego dokładać więc przy darmowych domenach może być trudniej.

#7  2009-09-25 12:08:17

Trefnis - Użytkownik

Trefnis
Użytkownik

jest jeszcze problem rdns, bo o ile postawic dns sobie mozesz to juz rdns mozesz miec tylko jesli masz cala klase adresow ip i trzeba to u tpsa czy innego dostawcy zalatwiac
jak masz mniejsza ilosc ip to trzeba wypelnic formularz zeby dodali cie do rdns swojego
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_biz/obsluga_klienta … 9629.portal05

Stopka forum