Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam skonfigurowanego crona; uruchamia skrypty, aktualizuje bazę danych w mythtv, skanuje clamav, i inne dzikie węże - wszystko ok. Problem jest tylko z aplikacjami z gui (np. amule). Mam ustawione, aby amule włączał się o 2 w nocy i o 5 wyłączał się. Niby w logach crona errorów nie ma. Tak, jakby się uruchamiał o 2 i wyłączał o 5. Problem z tym, że tego nie robi. Na pewno nie działa w tle, bo już sprawdzałem.
Coś robię źle?
mój częściowy /etc/crontab:
SHELL=/bin/bash PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin MAILTO=root HOME=/ # run-parts 01 * * * * root run-parts /etc/cron.hourly 02 4 * * * root run-parts /etc/cron.daily 22 4 * * * root run-parts /etc/cron.weekly 42 4 1 * * root run-parts /etc/cron.monthly 01 01 * * * freshclam 30 01 * * * clamscan -r / 01 02 * * * agrad amule 01 05 * * * killall amule
Spróbuj dopisac to
# X display variable DISPLAY=":0.0"
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-09-24 20:36:36)
niestety nic, to samo.
edit: Przepraszam, poszło.
Dzięki wielkie.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2009-09-24 21:08:25)
pozatym przy cronie warto miec skonfigurowane odbieranie poczty dla lokalnego usera na ktorym chodzi cron ... bo wyniki prac (w tym bledy uruchamianych programow) wysyla wlasnie mailem ...
Ja mam tak
MAILTO=adam
W wypadku błedu i nie tylko cron wysyła maila na skrzynkę.
no fajny pomysł, dzięki.