Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Użytkownik

Witam mam pewien kłopot, każdy użytkownik ma możliwośc latania po wszytskich plikach a chce ustawić możliwość tylko na jego konto główne :( Nie wiem jak to zrobić, bo chmody to bez przesady mam wszystkiemu prawa przypisywać ?:D
Ostatnio edytowany przez Luke (2009-09-15 20:02:02)

złodziej wirków ]:->
W sieci można zleźć poradniki i gotowe skrypty przygotowujące środowisko chroot dla użytkownika. A jak nie to chmody :P

prawie jak admin

Na drugim forum temat został poruszony: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=97733

Green Reaper

dpkg-reconfigure adduser
Będziesz miał pytanie, czy użytkownicy mogą przeglądać katalogi domowe innych użytkowników.
Niestety zacznie to działać dopiero dla nowo utworzonego konta.

złodziej wirków ]:->
sp3cu napisał(-a):
Kod:
dpkg-reconfigure adduserBędziesz miał pytanie, czy użytkownicy mogą przeglądać katalogi domowe innych użytkowników.
Ale to rozwiązuje tylko sprawę katalogów innych użytkowników, a z tego co zrozumiałem to chodzi o całe drzewo katalogów więc z tego co wiem są 2 metody: chroot albo ręczny chmod ;]

prawie jak admin

Będziesz miał pytanie, czy użytkownicy mogą przeglądać katalogi domowe innych użytkowników.
dla reszty (już istniejących userów) można zrobić:
chmod -R go= /home/*
Należy mieć na uwadze, że jeśli któryś z userów przechowuje stronę www czy inne dane, które udostępniają (chcą udostępniać) innym to będą musieli poprawić chmody
Użytkownik

Kurde jak można szybko dezaktywować chroota ?:P
Strony: 1