Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam 2 dyski sda i sdb (ten z debianem) na nim / i /home po ileś tam gB mam jeszcze partycję zamontowaną jako /mnt/multimedia (50gB) a gdy na niej skończyło się miejsce przyszła kolej na stworzenie /mnt/multimedia2 (wiem bardzo kreatywne ;)) ale po utworzeniu w cfdisk'u nowej partycji nie pojawiają się żadne dowiązania w /dev próbowałem nawet restartować udev jednak bezskutecznie. Po ponownym uruchomieniu systemu oczywiście wszystko było w porządku czyli mogłem normalnie zamontować tą partycję. I tu pojawia się pytanie, dlaczego? Nie próbowałem przy pomocy mknod tworzyć żadnych węzłów co moze i by pomogło ale na "boga" czemu nie pojawia się to dowiązanie od razu? W poprzednio używanym przeze mnie linuksie skutek był natychmiastowy więc jestem nieco zdezorientowany.
Dzięki za wszelkie wskazówki.
cfdisk to zło
daj wynik fdisk -l
chyba ze wolisz poklikac to zainstaluj sobie gparted i się baw
Widzisz teraz po restarcie jest juz wszystko ok, jednak o ile pamiętam fdisk również nie widział tej partycji a graficznych nakładek staram się unikać od czasu kiedy to zainstalowałem X-CD-Roast i do dziś nie potrafie w nim nagrać płyty dvd o ile w ogóle oferuje takie możliwości.
HAL9000 napisał(-a):
Widzisz teraz po restarcie jest juz wszystko ok
aha, bo widocznie na tym dysku jest twój główny system plików ;)
Absolutnie nie, / i /home to ReiserFS a wszystko w /mnt to XFS i nawet gdyby xfs w kernelu debiana był jako moduł to załadowany gdyż /mnt/multimedia zawsze było montowane automatycznie i nigdy nie było problemu z dostępem.
to znaczy zmieniałeś partycję w czasie, gdy była ona zamontowana? :) bo już nie kumam. zasada jest taka: jeżeli zmieniasz tablicę partycji na dysku, to najpierw odmontowujesz wszystkie systemy plików z tego dysku. wprowadzasz swoje zmiany, zapisujesz je i kernel sobie ponownie odczytuje już nową tablicę partycji i może jej używać - możesz z powrotem zamontować wszystkie systemy plików, bez żadnych restartów. oczywiście nie możesz tego zrobić, jeśli masz tylko jeden dysk albo wprowadzasz zmiany na dysku, na którym znajduje się główny system plików, bo przecież nie można go odmontować
co do cfdiska to jego obsługa jest równie intuicyjna co obsługa emacsa albo innego badziewia. poza tym fdisk ma większa funkcjonalność i w ogóle jest zajebisty :P