Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dane o użytkownikach tak ale konfigurację najlepiej zapisywać w plikach. Dlaczego przypadek że baza padła z jakiś powodów i co nic nie działa?? Dlatego podoba mi się LMS trzyma opis użytkowników w bazie a jak co do czego to z niej generuje konfigurację.
tbird napisał(-a):
Do trzymania danych zamiast plikow lepiej uzyc bazy danych. Nie musi to byc nic duzego jak mysql, wystarczy sqlite.
Userzy w bazie to duza wygoda, i łatwiej zrobić np. panel do zarzadzania przez www.
No dobra, ale trzeba mieć do tego jakiś frontend (no chyba że ktos chce wymyślać koło od nowa), do mysql jest gotowy w postaci LMS, do sqlite.. są jakieś?
djjanek napisał(-a):
Dane o użytkownikach tak ale konfigurację najlepiej zapisywać w plikach. Dlaczego przypadek że baza padła z jakiś powodów i co nic nie działa?? Dlatego podoba mi się LMS trzyma opis użytkowników w bazie a jak co do czego to z niej generuje konfigurację.
Bzdura. Każdy wynik takiego skryptu sprowadza się do utworzenia pliku wsadowego dla iptables , ipset, ip, tc. Wystarczy trzymać "ostatnią poprawną konfigurację" w postaci owych plików wynikowych i w przypadku awarii silnika bazy danych po prostu z nich korzystać.
zlyZwierz napisał(-a):
djjanek napisał(-a):
Bzdura. Każdy wynik takiego skryptu sprowadza się do utworzenia pliku wsadowego dla iptables , ipset, ip, tc. Wystarczy trzymać "ostatnią poprawną konfigurację" w postaci owych plików wynikowych i w przypadku awarii silnika bazy danych po prostu z nich korzystać.
Hmmm tak samo napisałem więc nie bzdura
djjanek napisał(-a):
...z niej generuje konfigurację
zlyZwierz napisał(-a):
tbird napisał(-a):
Do trzymania danych zamiast plikow lepiej uzyc bazy danych. Nie musi to byc nic duzego jak mysql, wystarczy sqlite.
Userzy w bazie to duza wygoda, i łatwiej zrobić np. panel do zarzadzania przez www.No dobra, ale trzeba mieć do tego jakiś frontend (no chyba że ktos chce wymyślać koło od nowa), do mysql jest gotowy w postaci LMS, do sqlite.. są jakieś?
Frontend mozna wygenerowac (w django swietnie sie generuje panel admina), mozna go sobie napisac samemu, jak kto woli, zwykle to i tak jest tylko kilka tabel w bazie danych, czyli za duzo roboty z tym nie ma. Jak ktos lubi np. php zamiast pythona to moze uzyc frameworka Symfony.