Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! Mam taki problem - mam skrypt logowania wygląda on tak:
<?php session_start(); mysql_connect("localhost","user","pass"); mysql_select_db("base"); if(isset($_SESSION['zalogowany'])) { echo "Witam, ".$_SESSION['login']; }else{ if(isset($_POST['wyslij'])) { if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT login, haslo FROM konta WHERE login = '".$_POST['login']."' && haslo = '".$_POST['haslo']."' ")) > 0) { if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT nr FROM konta WHERE login = '".$_POST['login']."' && haslo = '".$_POST['haslo']."' ")) > 0 ) { $_SESSION['zalogowany'] = true; $_SESSION['login'] = $_POST['login']; $_SESSION['haslo'] = $_POST['haslo']; echo "Jesteś zalogowany."; } else { echo "Złe hasło, proszę spróbować ponownie"; } } else { echo "Nie ma takiego użytkownika"; } } else { ?> <form method='POST' action='logowanie.php'> <b>nazwa uzytkownika:</b> <input type='text' name='login'><br> <b>haslo:</b> <input type='password' name='haslo'><br> <input type='submit' value='Wyślij' name='wyslij'> </form> <?php } } ?>
Jak widać działa na bazie mysql'a
Tylko tak - mam serwer apache na którym działają strony i podstrony. I chciałem zrobić tak aby dopiero po zalogowaniu
użytkownik miał do nich dostęp. Czyli jak go przerobić aby np user po wpisaniu jakiejś podstrony obojętnie której ( oczywiście z tych które
zamieściłem na swoim serwerze apache) mógł z niej korzystać dopiero po zalogowaniu.
Był bym wdzięczny za pomoc.
Na każdej podstronie sprawdzaj czy $_SESSION['zalogowany'] == true, jesli nie przekieruj na sronę logowania albo co tam chcesz.
Po co Ci haslo uzytkownika w sesji i 2 zapytania do bazy danych?
mozesz tez tak to zrobic (wersja do rozbudowy), wez pod uwage tworzenie tpl;ow
<?php session_start(); ob_start(); function checkUser($login){ $sql = "SELECT COUNT(*) FROM tabela WHERE login='$login'"; $sql = mysql_query($sql); $sql = mysql_fetch_array($sql); if($sql[0] == 1) return true; else return false; } function authenticate($login,$pass){ $sql = "SELECT COUNT(*) FROM tabela WHERE login='$login' AND passwd='$pass'"; $sql = mysql_query($sql); $sql = mysql_fetch_array($sql); if($sql[0] == 1){ $_SESSION['zalogowany'] = true; $_SESSION['login'] = $login; header('Location: ./'); }else header('Location: ./'); } if(checkUser($login)==true && isset($_SESSION['zalogowany'])){ switch ($_REQUEST['url']){ case "podstrona1": include('podstrona1.phtml'); break; default: echo "Witaj wodzu!"; break; } } elseif($_REQUEST['akcja']=='logowanie'){ authenticate($login,$pass); } else{ // formularz logowania } ?>
Imho checkUser() jest zbędna. I po co ob_start()?
kamikaze, nie do konca, jezeli masz do sprawdzenia usera a login lub id jest w sesji zaszyte to mozesz kontrolowac w if;ie, a co do ob_start() bufor i naglowki, przydatna rzecz, jezeli ktos nie chce to nie musi uruchamiac.kiedys mialem problem z sesjami i to mi pomoglo
Strony: 1