Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-09-08 10:47:58

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Jedna maszyna dedykowana i pytanie o drugi DNS

Witam,

Mam od jakiegoś czasu maszynkę dedykowaną z paroma IPekami, ale w jednej podsieci. Korzystam tam z DNSów serwerodawcy, tj. konifiguje u siebie DNS, tak aby informował ich DNSy o strefach i ich dnsy rozwiązują nazwy, czyli jestem takim jakby pośrednikiem.

Chciałbym się jednak uniezależnić od ich dnsów i zrobić swoje własne. Jednak mając jedną maszynę nie mam możliwości ustawienia drugiego (zapasowego DNS'a). No i tak się zastanawiam, jak to teraz rozwiązać w przypadku drugiego DNS'a - użyć jakiegoś freedns czy easydns - na ile mogę im ufać co do stabliności itp? Co byście poradzili w tej sytuacji.

Pozdr.

#2  2009-09-08 10:56:11

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Jedna maszyna dedykowana i pytanie o drugi DNS

freedns na sgh jest calkiem ok ... ew. mozesz pogadac z serwerodawca ze Ty prowadzisz primary a on robi Tobie secondary

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-09-08 12:22:50

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

bercik napisał(-a):

freedns na sgh jest calkiem ok ... ew. mozesz pogadac z serwerodawca ze Ty prowadzisz primary a on robi Tobie secondary

No tak, niby można by to zrobić, ale w przypadku gdy chce dodać nową domenę oni muszą ją dodać w swoim pdnsie, a ja chcę się "usamodzielnić", aby mieć sam do wszystkiego dostęp.

A co dotego freednsa na sgh - polecasz? Mam w sumie sajta produkcyjnego po 150 osób na stronce średnio od rana do wieczora, także chce zapewnić 100% uptime'u.

#4  2009-09-08 13:45:17

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

* a to ten dostawca nie moze prowadzic zwyklego secondary ktore samoby sobie pobieralo strefe z Twojego NS?
* sgh moge polecic - wydaje sie byc bardzo stabilny ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2009-09-08 15:43:34

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

No niestety, ciężko z nimi się dogadać, mają jak mają im to niby działa i tyle.

Chyba się skusze na to sgh -dzienki!

Chyba, że ktoś inny ma coś do zaproponowania.

Stopka forum