Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam pewien problem. Mianowicie próbuje skonfigurować sobie w domu sieć z wykorzystaniem serwera opartego na debianie. Postępuję zgodnie z tym artykułem: http://dug.net.pl/tekst/31/udostepnienie_polaczenia_internetowego_(masq)/ ale nie chce mi to działać.
Podłączenie sprzętu jest następujące:
Routerem jest livebox tp - IP 192.168.1.1 -> od niego idzie kabel do komputera z debianem (serwer) do jednej karty sieciowej -> od drugiej karty kabel podłączony jest do switcha i do switcha podpiąłem komputer z Vistą.
Zastanawiam się czy w pliku /etc/network/interfaces ma być ustawiony adres dla eth1 192.168.1.1 gdyż to adres routera. Zmieniałam na inny adres ale to nic nie daje. Na kompie z Vistą jest ustawiony adres 192.168.1.15 a bramę to 192.168.1.1
Nie wiem czemu ale gdy ustawiłem adresy DNS w pliku /etc/resolv.conf na te od TP to po którymś poleceniu one przybierają wartość 192.168.1.1 oraz 0.0.0.0
Gdy sprawdzam poleceniem ifconfig IP kart to eth0 ma IP 192.168.1.10 a eth1 192.168.1.12
Ps. Jak mam rozróżnić która karta to eth0 a która eth1? Jedna jest zintegrowana z płytą główną a druga to zwykła sieciówka.
Pakietów się nie rutuje w obrębie jednej podsieci ... Eth0 zostaw jak masz, dla eth1 zmień podsieć, np na 192.168.2.0/24.
Udostępnianie chcesz zrobić w ramach nauki czy chcesz mieć internet na tych dwóch maszynach.
Skoro masz switcha to podłącz go do LiveBoxa a do niego komputery i nic nie będziesz musial działać na Debianie :) z udostępnianiem.
@pasqdnik
a jakie adresy nadać komputerom w sieci?
@mariaczi
po części do nauki a po części chciałbym tak mieć. W domu mam 6 komputerów do tego 2 drukarki i chce sprawdzić jak to będzie funkcjonować. Na razie chce podzielić internet a następnie będę kombinował dalej, np z serwerem www i sambą
Noooo, jakie chcesz, byle w jednej (i innej niz WAN) podsieci. Np 192.168.2.2 192.168.2.3 itp, maska wszędzie taka sama.
Jeśli do nauki ;) to polecam również abyś popatrzył w kierunku konfiguracji brydża. Wtedy LiveBox bedzie rozdawał IP a na Debianie możesz zrobić np. kolejkowanie. Proponowane przeze mnie rozwiązanie pozwoli uniknąć podwójnego NATowania.
a masz może jakieś porady o tym brydżu bo nic konkretnego nie znalazłem:/
http://www.linuxhomenetworking.com/wiki/index.php/Q … to_Networking
Tu masz trochę do nauki ;)
http://users.telenet.be/mydotcom/howto/lanconnect/router/linux.htm
Tu masz podstawy podstaw.
@mariaczi: cóż złego jest w "podwójnym NATowaniu" ?
Szkoda tylko że po angielsku ale postaram się jakoś to sobie przetłumaczyć ;)
Dzięki :)
krzysiek8dz - zawze jest www.google.pl/translate wklejasz linka i tłumaczy
BiExi napisał(-a):
krzysiek8dz - zawze jest www.google.pl/translate wklejasz linka i tłumaczy
<marudzi>
szkoda, że potrzeba tłumacza, który przełoży na polski takie tłumaczenie
A jeśli chodzi o automatyczne tłumaczenie, to wolę translatica.pl (też często wyrzuca gnioty, ale wg mnie jednak lepiej sobie radzi).
</marudzi>
OT: a nie lepiej zaglądnąć do słownika i nauczyć się kilku nowych słówek?? Za miesiąc lub więcej znowu będziecie musieli tłumaczyć przez jakieś translatory bo człowiek leniwy i mu się nie chce uczyć nowych rzeczy. A co dopiero jak przyjdzie przeczytać książki np. do ccna, też translator ?? ;] Marudny się ostatnio stałem... sry
he ja testu nie widzialm :] jaki ma byc tlumaczony acha no jasne :]
a tego neznalam translatica.pl
PS Widze ze est potrzeba napisania arta tlumaczacego wszystko od podstaw chyba coś skrobne
Przydał by się hehe :)
Strony: 1