Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-31 12:08:02

esio - Użytkownik

esio
Użytkownik
Serwis

Synchronizacja 3 serwerów między sobą

Witam, zastanawiam się jak skonfigurować debiana tak, żeby 3 serwery synchronizowały się o określonej porze dnia.

Mianowicie będę miał 3 serwery w sieci lokalnej, każdy w innej lokalizacji, będzie na nich uruchomiona samba. Do każdego serwera będzie miał dostęp określony dział w firmie.
Np. Mam na nim katalogi 1,2,3. Na każdym serwerze będzie taka sama zawartość, ale np. na serwerze pierwszym ludzie będą mieli dostęp do katalogu 1, w lokalizacji 2 dostep do katalogu 2. Chodzi o to, że mam 3 budynki i między budynkami jest łącze 1Gb/s i nie chcę go zapychać ustawiając jeden serwer w serwerowni, bo i tak inny soft używany w firmie dostatecznie je zapycha.

Mam nadzieję, że to co chcę zrobić jest zrozumiałe. :P

Czy można zrobić co przy wykorzystaniu debiana i samby? Jeżeli tak to jak załatwić synchronizację między serwerami?

Ostatnio edytowany przez esio (2009-08-31 12:10:58)

#2  2009-08-31 12:34:22

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Synchronizacja 3 serwerów między sobą

Witam, zastanawiam się jak skonfigurować debiana tak, żeby 3 serwery synchronizowały się o określonej porze dnia.

cron + rsync

#3  2009-08-31 12:53:46

qlemik - Użytkownik

qlemik
Użytkownik

Witam

Ja także powiedziałbym żeby ustawić cron i rsync.
Synchronizuje  w taki sposób 8 odległych od siebie serwerów plików i smiga świetnie.

Pozrawiam

#4  2009-08-31 17:39:14

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Potwierdzam wypowiedzi kolegów nie dość że same pliki ale bazy danych plikowe i bazy loginów i haseł.

Stopka forum