Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
chcialbym pocwiczyc instalacje debian server na virtual-box
czy ktos moze mi podac jakes wskazowki od czego zaczac???
scenariusz wyglada tak
zainstalowalem debiana na virtual-box
uruchomilem server dhcp na drugim interfejsie ze statycznym ip
chcialbym uruchomic dns (z bind kombinuje ale nic z tego jak, narazie na kliencie kturym jest xp nie widac)
przekierowac ruch na pierwszy interfejs ktury laczy mnie z siecia,
-stworzyc wlasna domene do kturej moglbym sie zalogowac z xp (openLDAP)
potem nfs, samba, apache itd
jak prawidlowo przeprowadzic taka konfiguracje w jakiej kolejnosci i czt to sie da zrobic na virtualboxie prosze o wyrozumialosc.
pink napisał(-a):
chcialbym uruchomic dns (z bind kombinuje ale nic z tego jak, narazie na kliencie kturym jest xp nie widac)
Co kombinujesz i jak się objawia "nic z tego jak, narazie na kliencie kturym jest xp nie widac"? A co chcesz tam zobaczyć.
pink napisał(-a):
przekierowac ruch na pierwszy interfejs ktury laczy mnie z siecia,
-stworzyc wlasna domene do kturej moglbym sie zalogowac z xp (openLDAP)
potem nfs, samba, apache itd
To do dzieła, pisz w razie konkretnych problemów.
pink napisał(-a):
jak prawidlowo przeprowadzic taka konfiguracje w jakiej kolejnosci i czt to sie da zrobic na virtualboxie prosze o wyrozumialosc.
Kolejność pewnie nie ma większego znaczenia, możesz zainstalować wszystko niezależnie. Jeśli jakieś elementy będą musiały ze sobą współpracować to je dokonfigurujesz później. Virtualbox pozwoli ci odpalić odrębną maszynę widoczna w sieci więc czemu ma się nie dać.
nie moge z xp spingowac po nazwie hosta moge po ip z czego wnioskuje ze dns nie dziala
moj /etc/network/interfaces
auto lo iface eth0 inet dhcp auto eth1 iface eth1 inet static address 100.10.0.1 netmask 255.255.255.0 network 100.10.0.0 broadcast 100.10.0.255
dhcp dziala
z resolv.conf jest taka sprawa ze nie wiem o co chodzi ale jak cos zmienie to po restarcie wraca do ustawien
domain search nameserver 10.0.2.2
do etc/hosts dodalem ip 100.10.0.1 debian.server
chce zeby domena nazywala sie debian.test powiedzmy
zainstalowalem bind
i>>>
niewiem co dac w named.conf
plik strefy db.debian.test mam
; ;plik strefy debian.test ; $TTL 3600 @ IN SOA ns1.debian.test. root.debian.test. ( 2002070201 // serial 86400 // refresh 3600 // retry 3600000 // expire 1209600 // minimum ) ; IN NS ns1.debian.test. IN NS ns.debian.test. ; @ IN A 100.10.0.1 www IN A 100.10.0.1 ns1 IN A 100.10.0.1 ns IN A 100.10.0.1 ////
tu cos poknocilem napewno
nie kumam tego binda
A windows korzysta z twojego serwera dns? Ustawiłeś to w jego konfiguracji sieci?
na to wpadlem i ustawilem ip 100.10.0.1 dla prefered dns
przekierowanie ruchu z eth1 na eth0 to jest iptables odpowiedzialny ?????