Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-21 18:17:00

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

[SOLVED]Problem z p7z

Chciałem wypakować plik przekraczający 5GB na montowaną partycje NTFS (media/sda5) na której miejsce na plik było ok 60GB wolne, a nagle wyskoczył mi plik że brak miejsca na dysku sprawdzam jakim cudem i okazało się że mam zapchany jfs ((wolne 4kb) chociaż wcale nie chciałem żeby tam plik został wypakowany najlepsze że i tak go tam nie ma, więc nie idzie go usunąć bo nie idzie go też znaleźć nie ma tego pliku ani na (media/sda5/orrochi) ani w systemie plików nie mogę tego znaleźć. Ciężko nawet cokolwiek pod X uruchomić bo niby się ładuje ale chyba ma za mało miejsca. Jak przywrócić te wolne 3GB ? rozpakowywałem przy pomocy p7z. On niestety nie raczył się pochwalić gdzie wypakowywał, folder orrochi w każdym bądź razie na /media/sda5 utworzył próbował więc odmontować /media/sda5 tyle że unmount mi niestety nie działa i nie wiem czy będzie współdziałał z tym programem co go używam pod gnome ,,Disk Menager" dostępny z Dodaj / usuń programy" to bardzo istotne proszę o błyskawiczną pomoc.

Pozdraiwam

Ostatnio edytowany przez sivadis (2009-08-21 19:07:47)

#2  2009-08-21 18:20:39

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: [SOLVED]Problem z p7z

mam zapchany jfs

czy to partycja, na której znajduje się /tmp/?

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2009-08-21 18:34:00

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

azhag napisał(-a):

mam zapchany jfs

czy to partycja, na której znajduje się /tmp/?

Tak bardzo dziękuje, poszukałem włączając wyświetlanie plików ukrytych i istotnie znalazłem folder który zaczynał się od kropki a dalej składał się z liter i cyferek, w nim to co wypakowywałem. Usunąłem i już jest jak było przedtem tzn. 4.9 z 7.8 jest wolne. Czy da się ten cały p7z ustawić tak by nie wrzucał do /tmp tylko od razu w miejsce docelowe ? lub chociaż zmienić położenie plików tymczasowych ale tylko dla tego programu. bo inne systemowe to niech mają tam gdzie jest. W programie szukałem i wprost spod GUI niestety nie idzie tego ustawić a uparłem się na ten program bo jest zalecane żeby do tego archiwum*.7z użyć 7-zipa tyle że owy program jest tylko pod Window$ a jego Debianowskim (i nie tylko) odpowiednikiem jest właśnie p7z ?

Bardzo dziękuje, nie pierwszy raz dostałem szybką i rzeczową pomoc. Mam nadzieje że komuś też się tutaj kiedyś przydam.

Pozdrawiam

#4  2009-08-21 18:39:50

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

7z(1) podpowiada, że flaga -w odpowiada za katalog tymczasowy podczas rozpakowania. Tak więc:

Kod:

7z x -w. plik.7z

Bardzo dziękuje, nie pierwszy raz dostałem szybką i rzeczową pomoc. Mam nadzieje że komuś też się tutaj kiedyś przydam.

Staramy się jak możemy. :)

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#5  2009-08-21 18:55:16

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

azhag napisał(-a):

7z(1) podpowiada, że flaga -w odpowiada za katalog tymczasowy podczas rozpakowania. Tak więc:

Kod:

7z x -w. plik.7z

Staramy się jak możemy. :)

To widać. Chciałem jeszcze zapytać czy jest sens wydzielać osobną partycje jeśli maksymalnie mogę na nią przeznaczyć 512MB, oczywiście najchętniej przeznaczyłbym jeszcze mniej, 64MB byłoby super, martwię się jednak by nie zamulić tym systemu no i oczywiście nie zakłócać jego prawidłowej pracy. No i jak wyglądała sytuacja w której plik który byłby tam tymczasowo zrzucany przekraczałby rozmiarem wielkość owego woluminu (byłby dzielony na kawałki i w pamięć czy błąd że brak miejsca ?

Pozdrawiam

#6  2009-08-21 18:59:38

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Błąd.

Stopka forum