Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-03 14:47:36

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

Ograniczanie prędkości przesyłu danych

Witam

Zamarzyło mi się by mieć możliwość kontrolowania prędkości z jaką są pobierane i wysyłane pakiety, miło by było gdyby owe zasady (limity) były rozdzielone (inne na sambę a inne na IGateWay) oba siedzą na tym samym urządzeniu eth0. Dobrze by było gdybym mógł regulować (obniżać i podnosić) prędkość podczas owego transferu. Jest to możliwe ? Jeżeli tak, to jak należy się do tego zabrać ?

Pozdrawiam

#2  2009-08-04 09:34:47

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Ograniczanie prędkości przesyłu danych

No jest możliwe, poczytaj o kolejkowaniu ruchu sieciowego, np. o HTB, IMQ czy co tam jeszcze jest. Sporo postów o tym znajdziesz na forum.

#3  2009-08-04 09:42:26

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

A ja nawet podsunę Tobie artykuł z głównej strony DUGa : http://dug.net.pl/texty/htb.pdf

Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-08-04 09:43:43)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#4  2009-08-04 11:00:28

buli - Użytkownik

buli
Użytkownik

ja korzystam z gotowca i sobie chwalę..  -> http://niceshaper.jedwabny.net/

blehh :F

#5  2009-08-04 11:11:36

michnik - Użytkownik

michnik
Użytkownik
Serwis

Ewentualnie, możesz stanąć na skrętce i w ten sposób ograniczyć ruch w sieci :) żartuje :P

polecam HTB oraz IMQ

oraz stronę gdzie znajdziesz jak to wszystko w to jajko wcisnąć :)

http://www.linuxbox.pl/index.php?go=kernel

Pozdrawiam
Linux register users: #494489
--
www.tomczuk.info

#6  2009-08-20 17:32:39

sivadis - Użytkownik

sivadis
Użytkownik

Przepraszam za długą nieobecność, i dziękuje za wszystkie odpowiedzi, więc tak że jestem leniuch to klikam wpierw w link do artykułu na głównej stronie DUG, niestety albo usunięty albo zmienił swoje położenie, w każdym bądź razie rozejrzę się po forum, i napiszę nowy post nawet pod tym pomimo że będzie to dubel, jeśli wystąpi jakieś nieoczekiwane zdarzenie i nie znajdę rozwiązania swojego problemu w sieci. Nice Shaper nie jest programem z którego miałbym użytek ponieważ on rozkłada po równo na innych użytkowników sieci dostępne zasoby. Mi natomiast chodzi o coś jakby ograniczenie prędkości pobierania i wysyłania jak jest np. w Free Download Menager tyle że globalnie no i żeby transfer z samby (LANU) nie uniemożliwiał mi wyjścia na sieć (przez bramkę). O kolejkowaniu z chęcią poczytam lubię uczyć się nowych rzeczy. Dziękuje za poradnik na pewno zaoszczędzi mi wstydu a wam wzrostu ciśnienia bo zapewne wiele kwestii które poruszyłbym na forum mam tam opisane. Jak będę miał pod sobą kilka komputerów to oczywiście wypróbuje polecony przez buli'ego program czy raczej zestaw skryptów tworząc wirtualnie wąskie gardło (ot w celach edukacyjnych :] ) chociaż szczerze powiem że chciałbym dojść do takiego poziomu by zrobić taki użyteczne narzędzie samemu, ogólnie żeby umieć stworzyć to co na dany moment będzie mi potrzebne. Powiem wam że fajne to forum na żadnym innym tak nie ma... i człowiek się nauczy, i coś śmiesznego czasem przeczyta, bez flame'owania, szczeniackich pyskówek. Niemal jak grupy dyskusyjne za czasów modemów 56.6 (wtedy to internetu nie miał byle kto) I można tam było poczytać naprawdę merytorycznie bogate rzeczy. teraz większość grup to zdominowane przez dzieci miejsce do rzucania błotem i bicia piany, no ale mniejsza o to. Bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

#7  2009-08-20 18:09:56

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

sivadis napisał(-a):

klikam wpierw w link do artykułu na głównej stronie DUG, niestety albo usunięty albo zmienił swoje położenie

położenie to samo, tylko w domenie stary.dug.net.pl: http://stary.dug.net.pl/texty/htb.pdf

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#8  2009-08-24 14:00:53

buli - Użytkownik

buli
Użytkownik

sivadis napisał(-a):

Nice Shaper nie jest programem z którego miałbym użytek ponieważ on rozkłada po równo na innych użytkowników sieci dostępne zasoby. Mi natomiast chodzi o coś jakby ograniczenie prędkości pobierania i wysyłania jak jest np. w Free Download Menager tyle że globalnie no i żeby transfer z samby (LANU) nie uniemożliwiał mi wyjścia na sieć (przez bramkę).

nie tylko po równo..

blehh :F

Stopka forum